foto: LETA
Pacientiem pēc cirkšņa tūskas operācijas noņem sāpes ar jaunu slimnīcas ārstu radītu metodi
Medicīnas aparatūra jaunajā daudzfunkcionālajā Operāciju blokā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers".
Esi vesels
2018. gada 14. decembris, 14:53

Pacientiem pēc cirkšņa tūskas operācijas noņem sāpes ar jaunu slimnīcas ārstu radītu metodi

Jauns.lv / LETA

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Vispārējās un neatliekamās ķirurģijas klīnikā vairāk nekā 100 pacientiem atgūšanās pēc cirkšņa trūces operācijas noritējusi praktiski bez sāpēm, jo viņiem izmantota jauna slimnīcā izstrādāta atsāpināšanas metode, informēja slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā uzsvēra Lietiņa, Austrumu slimnīcā klasiskās operācijas, kuras veic, izdarot plašu griezienu, aizvien vairāk tiek aizstātas ar saudzējošajām laparoskopiskajām operācijām, kuras veic caur atslēgas cauruma lieluma iegriezumiem, ievadot vēdera dobumā speciālus instrumentus un videokameru.

Arī cirkšņa trūci Austrumu slimnīcā arvien biežāk operē laparoskopiski. "Laparoskopiskai cirkšņa trūces operācijai ir daudz priekšrocību: īsāks un vieglāks pēcoperācijas periods, mazāks komplikāciju risks, cilvēks ātrāk var būt aktīvs un atgriezties ierastajā dzīves ritmā, pēc operācijas nepaliek lielas rētas," stāstīja Austrumu slimnīcas Ķirurģijas dienas stacionāra virsārsts Igors Ivanovs.

Mediķis norādīja, ka lielākā problēma pēc minimāli invazīvās, laparoskopiskās operācijas, tāpat kā pēc jebkuras ķirurģiskas iejaukšanās, ir sāpes, kas gan ir ievērojami mazākas nekā pēc tradicionālajām operācijām, tomēr ir saistītas ar zināmu kustību ierobežojumu.

Lai atvieglotu pacientiem pēcoperācijas periodu, Austrumu slimnīcas Vispārējās un neatliekamās ķirurģijas klīnikā izstrādāta jauna atsāpināšanas metode, pēc kuras pacients pēc cirkšņa trūces operācijas faktiski nejūt sāpes un var nelietot spēcīgos pretsāpju līdzekļus, kādi parasti pēcoperācijas periodā ir nepieciešami.

"Metodes būtība ir tāda, ka mēs bloķējam nervu receptorus rajonā, kur veicam ķirurģiskās manipulācijas. Tas tiek darīts operācijas beigās, noteiktā vietā ievadot ilgas iedarbības anestēzijas līdzekli. Pateicoties šai metodei, pacients, pamostoties pēc operācijas, faktiski nejūt sāpes, var staigāt un mēs viņu nākošajā dienā pēc operācijas droši varam izrakstīt mājās," skaidroja Ivanovs.

Viņš norādīja, ka pasaulē tiek izmantotas līdzīgas atsāpināšanas metodes, taču Austrumu slimnīcas ārstu izgudrotā metode esot unikāla ar maksimāli precīzu anestēzijas līdzekļa ievadīšanu un sekojošu pārliecinošu pretsāpju efektu.

Ivanovs norādīja, ka citur pasaulē anestēzijas līdzekli ievada pirms operācijas - durot adatu vēderā no ārpuses ultrasonogrāfijas kontrolē. "Šāda atsāpināšana aizņem salīdzinoši daudz laika, turklāt ne vienmēr izdodas anestēzijas līdzekli ievadīt precīzi pie nerva un iegūt cerēto rezultātu. Mēs atsāpinošo līdzekli injicējam ar speciālu, garu adatu pa vienu no trim nelielajiem iegriezumiem, caur kuriem tiek veikta operācija. Pateicoties vēdera dobumā ievadītajai videokamerai, mēs ļoti precīzi atrodam vietu, kur vajag ievadīt medikamentu, tāpēc mūsu metodes efektivitāte ir augstāka un procedūra ilgst vien pāris minūtes," stāsta ārsts.

Metodes autori ir trīs Austrumu slimnīcas ārsti - Ivanovs, Anestēzijas klīnikas virsārste asociētā profesore Biruta Mamaja un anestezioloģe Maija Rikmane. Nozīmīgu atbalstu metodes izstrādāšanā sniedzis arī Vispārējās un neatliekamās ķirurģijas klīnikas vadītājs profesors Guntars Pupelis un citi kolēģi.

Austrumu slimnīcas ārsti jauno atsāpināšanas metodi ir patentējuši un prezentējuši Pasaules ķirurģijas kongresā Šveicē, un Baltijas Reģionālās anestēzijas asociācijas ikgadējā starptautiskajā konferencē Jūrmalā, izpelnoties ārvalstu kolēģu atzinību, piebilda Lietiņā.

Cirkšņa trūce ir kāda vēdera dobuma orgāna vai dziļo audu izspīlējums uz āru cirkšņa apvidū, ko visbiežāk izraisa smaga fiziska slodze, īpaši bieži - smagumu celšana. Tā ir viena no izplatītākajām ķirurģiski ārstējamajām patoloģijām, kas visbiežāk veidojas vīriešiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Austrumu slimnīcā katru gadu tiek veiktas 400-500 cirkšņa trūces operācijas.