foto: Shutterstock
Ar ilgstošu sveču dedzināšanu pārāk aizrauties nevajadzētu, izrādās - tās var kaitēt veselībai
Esi vesels
2018. gada 13. decembris, 20:00

Ar ilgstošu sveču dedzināšanu pārāk aizrauties nevajadzētu, izrādās - tās var kaitēt veselībai

Jauns.lv

Tuvojoties svētkiem, cilvēki arvien vairāk savās mājās dedzina sveces, taču izrādās – ne visas veikalos nopērkamās sveces ir drošas. Ikviens būs pamanījis, ka cenu amplitūda par tām ir ļoti dažāda, galvenais iemesls – atšķirīgie izejmateriāli.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sveču darbnīcas vadītājs Ivars Cekuls LTV raidījumam “4 studija” stāsta, ka visas veikalos nopērkamās sveces var iedalīt divās daļās – no dabīgiem izejmateriāliem lietās un parafīna sveces. 

Parafīns ir naftas produkts un reizēm, dedzinot šādas sveces, jūtama pat naftas smaka. Savukārt, no dabīgiem materiāliem darinātās sveces iedalāmas vēl vairākās daļās – no palmu eļļas, sojas, bišu vaska u.c. 

Vai tiešām sveču dedzināšana var kaitēt veselībai? Rīgas Stradiņa universitātes higiēnas un arodslimību speciāliste Aneka Kļaviņa raidījumam stāsta, ka aromātiskās sveces patiešām nevajadzētu dedzināt pārāk ilgi. Proti, jo ilgāk mēs dedzinām sveces (jo īpaši parafīna), iekštelpās rodas lielāks piesārņojums. 

Piesārņojums, ko dienas laikā veido viena degoša svece veido aptuveni 2% no kopējā gaisa piesārņojuma istabā, tādēļ svarīgi ir regulāri vēdināt telpas, lai nerastos alerģijas simptomi. 

Tēmas