foto: Publicitātes
Acu plakstiņi: kā atgūt jaunību?
Pirms ikvienas ķirurģiskas iejaukšanās plakstiņu noslīdējuma gadījumā vispirms ir vajadzīga speciālista - ārsta oftalmologa – konsultācija.
Esi vesels
2018. gada 12. decembris, 08:42

Acu plakstiņi: kā atgūt jaunību?

Jauns.lv

Ka acis ir dvēseles spogulis, zināms visiem. Savukārt acu plakstiņus var uzskatīt par šā spoguļa rāmi un ietvaru. Un estētiskā funkcija tiem ir ne mazāk būtiska kā pašām acīm. Plakstiņu āda ir ļoti plāna un maiga. Tieši šo daļu pirmo sāk ietekmēt vecuma radītās izmaiņas.   

Līdz zināmam brīdim jaunības skaistumu var saglabāt ar kosmētiku, taču pienāk brīdis, kad esam izvēles priekšā: samierināties ar izmaiņām vai arī secināt, ka jāpieņem kardinālāki lēmumi. Neapmierinātība ar savu ārējo izskatu ir galvenais iemesls, kāpēc cilvēki vēršas pēc palīdzības pie plastikas ķirurga.

Plakstiņus nevar uztvert kā atsevišķu orgānu, – skaidro ārste oftalmoķirurģe Natālija Šamajeva. Acs ābola kā redzes orgāna veselība zināmā mērā ir atkarīga no plakstiņu uzbūves, to formas un funkcionēšanas. Visas dezinficējošās un barības vielas atrodas asarās, un, tikai pateicoties plakstiņiem, tās optimāli sadalās pa acs ābolu un radzeni. Pasliktināt acs plakstiņa funkciju var ne tikai plakstiņa noslīdējums, bet arī neveiksmīga tā korekcijas operācija.

Eksistē vairāki veidi, kā veikt noslīdējušu acu plakstiņu korekciju, un visām šīm korekcijām ir kopējs nosaukums – blefaroplastika. Tā ir plastiskā operācija, lai no augšējā un apakšējā acs plakstiņa noņemtu lieko ādu un taukaudus. Viena vai cita ārstēšanas veida izvēle ir atkarīga no katra konkrētā gadījuma. Taču noteikt plakstiņa noslīdēšanas iemeslu un nozīmēt pareizo operāciju var tikai speciālists – oftalmoķirurgs.

Profesionāls plastikas ķirurgs neuzņemsies veikt šo ļoti smalko ķirurģisko iejaukšanos bez ķirurga oftalmologa konsultācijas. Un atkal – tieši ķirurgam oftalmologam ir jācīnās ar sekām neveiksmīgas operācijas gadījumā.   

foto: Publicitātes

Blefaroplastikas priekšrocība pār visām citām neķirurģiskas dabas metodēm ir tā, ka laba rezultāta gadījumā uzreiz pacients tiek atbrīvots no drūmā vecišķā skatiena un izskatās par 10-15 gadiem jaunāks. Eiropā blefaroplastiku visbiežāk izmanto 45-50 gadu vecas sievietes, kuras vēlas atgūt jaunību un mazliet savilkt plakstiņu ādu. Āzijā šādu operāciju bieži veic pavisam jaunā vecumā – 18-20 gados. Tomēr tur galvenais blefaroplastikas mērķis ir mainīt acs griezumu (atvērumu), padarīt acis vizuāli lielākas un apaļākas.

Nav vajadzības doties pie ķirurga jau 25 gadu vecumā, ja pie acu kaktiņiem parādās grumbiņas. Tā nav ādas novecošanas pazīme, drīzāk tās ir sekas mīmikas muskuļu aktīvai izmantošanai un paradumam samiegt acis. Savukārt patoloģisks novecošanas process var sākties jau 30 gadu vecumā.

Noslīdējusī plakstiņu āda rada paaugstinātu slodzi acīm, ar gadiem situācija pasliktinās, liekajiem pieres audiem pārvietojoties zemāk par uzacu līniju. Tas izraisa redzes lauka samazināšanos. Lai sasniegtu estētisko un ārstniecisko efektu, liekā plakstiņu āda tiek noņemta, likvidējot tauku mezgliņus, kuri atrodas zem muskuļiem. Var arī piepacelt uzacu līniju.      

Apakšējo plakstiņu blefaroplastika no ķirurga prasa lielāku meistarību un precīzākus aprēķinus, jo apakšējo plakstiņu skropstu līnija ir ļoti plāna ādas daļa un tās pārmērīga nostiepšana var novest pie ektopijas (apakšējā plakstiņa malas atvēršanās). Operācija tiek veikta, ja zem acīm ir maisiņi (zemādas trūce), lieka āda un dziļas grumbas.
Klasiskā metode nozīmē iegriezumu no skropstu augšanas līnijas iekšpuses. 

Veicot iegriezumu, tiek izņemti liekie tauku šūnaudi, pēc tam tiek likvidēta liekā āda. Pēcoperācijas rētas ir nemanāmas.
Ja liekas ādas nav, bet ir tikai liekie tauku šūnaudi zem apakšējiem plakstiņiem (maisiņi), maisiņi tiek likvidēti ar mikrogriezumu palīdzību no konjunktīvas (gļotādas) puses. Pēc zemādas tauku trūces likvidēšanas šuves netiek liktas, mikrogriezums sadzīst pats. Pēc operācijas nekādas rētas nepaliek. Šāds variants ir ideāli piemērots gados jauniem pacientiem (25-30 gadu veciem).

Apļveida blefaroplastika, tas ir, augšējo un apakšējo plakstiņu plastika notiek vienlaikus vienas un tās pašas operācijas laikā – soli pa solim. Šis operācijas veids ir vispieprasītākais.
- Ne mazāk svarīgs ir arī pēcoperācijas periods, kur oftalmologam ir jāveic īpaša novērošana, uzsver Natālija Šamajeva. – Tieši oftalmologs nozīmē, kādi medikamenti papildus jālieto, kādi līdzekļi vajadzīgi acs mitrināšanai, asaru sekrēcijai, kā arī fizioterapijas procedūras.

Mūsdienās blefaroplastika notiek bez redzamiem iegriezumiem, izmantojot mazinvazīvu ķirurģiju. Tomēr jebkurā gadījumā tā ir nopietna operācija, kas prasa ne vien augstu ķirurga meistarību, bet arī maksimāli atbildīgu paša pacienta attieksmi.

"Mēs nodrošinām brīnišķīgu pēcoperācijas palātu no trim stundām līdz diennaktīm. Pirmajās stundās uz plakstiņiem tiek uzlikti atvēsinoši gela spilventiņi, lai samazinātu pēcoperācijas tūsku. Dažas dienas pēc operācijas profilaktiskā nolūkā jālieto antiseptiski acu pilieni," - stāsta daktere Šamajeva.

foto: Publicitātes

Plakstiņu sadzīšana ir pakāpenisks process: 7. dienā izņem šuves, mazinās tūska, kādu laiku rētiņas būs rozā krāsā, bet pēc 3 mēnešiem tās vairs nebūs redzamas. Ir arī daži ierobežojumi, kuri saistīti ar fizisku slodzi, pirts apmeklēšanu, tāpat arī alkohola lietošanu un smēķēšanu. Pāris mēnešus pēc operācijas nedrīkst iziet uz ielas bez kvalitatīvām saulesbrillēm. 
Blefaroplastikas rezultāts ir praktiski uz visu mūžu. Vajadzība pēc atkārtotas augšējo plakstiņu plastikas rodas ļoti reti. Apakšējo plakstiņu atkārtotu plastiku veic tikai medicīnisku iemeslu dēļ. Efekta ilgums ir atkarīgs ne tikai no ķirurga kvalifikācijas, bet arī pacienta veselības, kaitīgajiem ieradumiem un dzīvesveida.

foto: Publicitātes

Adrese Maskavas iela 241, Rīga (bezmaksas autostāvvieta).

Tālrunis

+(371) 67799100,

+(371) 20022581,

+(371) 22337355

E-pasts

Sociālie tīkli: Facebook, Youtube, Instagram

Reklāmas raksts sadarbībā ar "AIWA Clinic".