foto: Pexels
Grūti pamosties? Ieteikumi, kā celties možam un labi justies visas dienas garumā
2018. gada 26. septembris, 06:45

Grūti pamosties? Ieteikumi, kā celties možam un labi justies visas dienas garumā

"100 Labi Padomi"

Straujiem soļiem tuvojas rudens, un atkal arvien grūtāk no rītiem būs pamosties. Lai organisms būtu mundrs un prāts modrs jau no paša rīta, farmaceite Arita Borzova dalās ar vairākiem pārbaudītiem ieteikumiem.

Silta ūdens glāze tukšā dūšā

Ūdens dzeršana tukšā dūšā, tiklīdz esi pamodusies, ir ļoti populārs ieteikums. Kāpēc siltu? Silts ūdens labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas traktu, un, ja vēdera izeja ir kūtrāka, tad tieši silts ūdens iekustina zarnu darbību. Dari to katru rītu, un redzēsi, kā uzlabojas vēdera pašsajūta. Vesels un labi funkcionējošs gremošanas trakts ir pamats labai pašsajūtai visu dienu.

Gulēšana telpā ar atvērtu logu

Norūdīt organismu un no rīta pamosties spirgtai ir iespējams, ja guli istabā ar atvērtu logu. Never logu ciet pa nakti – ne rudenī, ne arī ziemā, cik vien ilgi vari. Tā tu norūdīsi savu organismu, apgādāsi smadzenes ar skābekli un no rīta pamodīsies spirgta un moža.

Izstaipīšanās

Vēl pirms kāp ārā no gultas, sāc rītu ar izstaipīšanos. Izstaipot gan rokas, gan kājas, tu ātrāk palīdzēsi savam organismam pamosties un no gultas varēsi izkāpt daudz veiklāk.

Rīvēšanās

Atvēli katru rītu laiku sevis norīvēšanai ar raupju dvieli. Inese Ziņģīte ir lielisks piemērs tam, ka šī metode strādā. Tikai ielāgo, ka rīvēties vajag no pirkstu galiem virzienā uz augšu, pa limfas atteces ceļiem. Rīvējies tik ilgi, līdz āda kļūst viegli sārta un pati jūties sasilusi. Ikrīta rīvēšanās nodrošinās ātrāku asinsriti un možu garu visu dienu.

Rīta vingrošana

Pierādīts, ka vingrojumi no rīta veicina ātrāku vielmaiņu, atmodina ķermeni jaunai dienai un uzlabo miega kvalitāti. Atvēli rīta vingrojumiem kaut vai piecas minūtes, un drīz vien sajutīsi, ka no rītiem jūties arvien možāk.

Veselīgs miegs un miega režīms

Ja esi pamodusies no rīta un jūties neizgulējusies, rūpējies par sava miega kvalitāti, ievērojot miega režīmu.

Klasiskais miega režīms ir no plkst. 22.00 līdz 6.00, taču tas katram var atšķirties un mainīties sezonas ietekmē. Būtiski ir ievērot 8 stundu miega ritmu. Nelieto sociālos tīklus vismaz 2 stundas pirms naktsmiega, tā smadzenes būs atpūtušās no informācijas daudzuma, un varēsi labāk iemigt. Pirms gulētiešanas nav vēlamas fiziskās aktivitātes. Tās paaugstina stresa hormonu līmeni asinīs, kas neļauj iemigt un izgulēties. Mazkustīgums dienas laikā arī traucē miegam (jo ir uzkrājusies enerģija, kas nav iztērēta). Ja ir grūtības iemigt dienas laikā piedzīvotā pārāk lielā stresa dēļ, vari lietot arī augu izcelsmes līdzekļus, kas nomierina nervu sistēmu, piemēram, ārstniecības baldriānu, apini, melisu, māteri.