foto: Pexels
10 dabīgas antibiotikas ar pierādītu iedarbību
2018. gada 16. septembris, 16:42

10 dabīgas antibiotikas ar pierādītu iedarbību

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Gan tautas, gan tradicionālajā medicīnā dabīgās antibiotikas lieto jau gadsimtiem ilgi. Lūk, līdzekļi, par kuru iedarbīgumu iegūts visvairāk pierādījumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Antibiotikas ir viens no mūsdienu medicīnas lielākajiem sasniegumiem, taču diemžēl tās ir tikušas izmantotas gan vietā, gan nevietā, tāpēc tagad mums nākas cīnīties ar supervīrusiem, kas ir izturīgi pret antibiotikām.

ASV Slimību kontroles un profilakses centri (CDC) lēš, ka ik gadu 2 miljoni amerikāņu inficējas ar kādu no šiem supervīrusiem, un aptuveni 23 000 cilvēku no infekcijām mirst.

Lai gan ārsti mēdz diezgan dāsni izrakstīt antibiotikas, patiesībā tās nebūt nav piemērotas katram. Aptuveni 10 % cilvēku antibiotikas izraisa nopietnas blaknes, bet vienam no 15 pret tām ir alerģija, un šie cilvēki antibiotikas vispār nedrīkstētu lietot. Antibiotikas var izraisīt kuņģa un zarnu trakta problēmas, un, kā liecina jaunākie pētījumi, tās arī palielina nierakmeņu veidošanās risku, īpaši bērniem un pusaudžiem. 

Labā ziņa – ir alternatīva. Gadsimtiem ilgi, pirms vēl antibiotikas 20. gadsimta 40. gados tika atklātas, cilvēki izmantoja vairākus dabīgus līdzekļus. Diemžēl toni medicīnisko pētījumu jomā nosaka farmācijas industrija, tāpēc ir maz dabīgajām antibiotikām veltītu zinātnisko pētījumu un tos veic ļoti reti. Taču dažu līdzekļu efektivitāte ir zinātniski pierādīta.

Nākamā lapa: 1. Medus