foto: Shutterstock
Ko darīt ar zemu asinsspiedienu? Ģimenes ārste: pavēro, kāds ir tavs dzīvesveids
Par zemu spiedienu liecina nespēks, reiboņi, galvassāpes, miegainība, atmiņas traucējumi, grūtības koncentrēties, bieži salst kājas un rokas, no rītiem grūti pamosties.
Runā speciālists
2018. gada 27. augusts, 07:44

Ko darīt ar zemu asinsspiedienu? Ģimenes ārste: pavēro, kāds ir tavs dzīvesveids

"100 Labi Padomi"

Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā zināms, par normālu uzskata asinsspiedienu 120/80 mm dzīvsudraba staba, ja šie rādītāji krītas, arī pašsajūta pasliktinās.

Par pazeminātu jeb zemu asinsspiedienu uzskata tādu, kas ir zem 90/60 mmHg. Par zemu spiedienu liecina nespēks, reiboņi, galvassāpes, miegainība, atmiņas traucējumi, grūtības koncentrēties, bieži salst kājas un rokas, no rītiem grūti pamosties.

Ja zems asinsspiediens netraucē un tāds bijis vienmēr, nav vērts īpaši satraukties un var priecēt sevi ar domu, ka zems asinsspiediens samazina infarkta un insulta risku. Ar ģimenes ārstu jākonsultējas, ja zems asinsspiediens bojā dzīves kvalitāti, tad ir jāmeklē iemesli.

Visbiežāk to rada iedzimtība – tā bijis gan mammai, gan pārējiem ģimenes locekļiem, bet iespējams, spiediens ir pazemināts kādas slimības vai lietoto medikamentu dēļ. To ietekmē arī dzīvesveids: ēšanas, šķidruma lietošanas paradumi, kā arī fiziskā aktivitāte.

Lai uzlabotu pašsajūtu pazemināta asinsspiediena gadījumā, īpaši svarīgas ir dzīvesveida izmaiņas, kurā noteicošā loma ir fiziskām aktivitātēm: skriešanai, riteņbraukšanai, peldēšanai, ūdens procedūrām, piemēram, kontrastdušai un citām.

Aktīvajām nodarbēm vajadzētu veltīt vismaz 30 minūtes dienā. Speciālu medikamentu asinsspiediena paaugstināšanai nav, toties veiksmīgi tiek izmantoti augu valsts produkti, kam piemīt stimulējoša iedarbība, piemēram, ehinācijas vai vilkābeles drogas saturoši līdzekļi, žeņšeņs, eleiterokoks, timiāns, piparmētras, nātres lapas, zaļā tēja.

Svarīgi vienmēr labi izgulēties, dzert daudz šķidruma. Ja ir zems spiediens, ir jādzer, lai palīdzētu uzturēt cirkulējošo asiņu tilpumu.

Tēmas