foto: Pexels.com
Arbūzs: kā to pareizi ēst, lai veselībai būtu lielāks labums
Līdzīgi kā citi augļi, arī arbūzi ir izcils C vitamīna avots.
Dabasspēks
2018. gada 23. augusts, 11:07

Arbūzs: kā to pareizi ēst, lai veselībai būtu lielāks labums

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Vasarā viena no garšīgākajām ir arbūzu sula – tā ir atspirdzinoša un īsti vasarīgā tonī. Arbūziem ir ļoti augsts ūdens saturs (gandrīz 92%), un, tā kā tie dabīgi satur 6% cukura, sula ir diezgan salda. Žurnāls “Ko Ārsti Tev Nestāsta” skaidro, kā arbūzu pareizi glabāt un ēst, lai labums veselībai būtu maksimāls.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

 Līdzīgi kā citi augļi, arī arbūzi ir izcils C vitamīna avots, savukārt to sarkanais mīkstums norāda uz arbūzu sastāvā esošo likopēnu – karotenoīdu ar antioksidatīvām un veselību veicinošām īpašībām.  Kādā pētījumā Teksasas A&M augļu un dārzeņu uzlabošanas centra direktors Bimu Patils atklāja, ka šie dabīgie savienojumi kā likopēns (karotenoīds) un citrulīns (uzlecošā zvaigzne starp fitovielām) spēj cilvēka organismā rosināt veselību veicinošas reakcijas.

Nonākot organismā, citrulīns tiek pārvērsts par arginīnu, aminoskābi, kas veic brīnumus sirds un asinsvadu sistēmas labā. Papildus sirds veselības veicināšanai citrulīna un arginīna attiecības var stiprināt imunitāti un palīdzēt tiem, kam ir liekais svars vai otrā tipa cukura diabēts.

 Arginīns arī palielina slāpekļa oksīda koncentrāciju, kas atslābina asinsvadus, radot tādu pašu efektu, kāds ir Viagrai. Tāpēc arginīns var palīdzēt tikt galā ar erektilo disfunkciju un, iespējams, to pat novērst. Šīs īpašības liecina, ka vielas, ko satur saldais superprodukts arbūzs, var palīdzēt, ja ir sirds slimības, paaugstināts asinsspiediens un citas kardiovaskulāras problēmas, kā arī veicināt libido.

2 praktiski ieteikumi

* Arbūzu vislabāk glabāt nesagrieztu istabas temperatūrā līdz brīdim, kad vēlaties to ēst. Šādā veidā arī likopēna līmenis saglabāsies augstāks. Taču, tiklīdz arbūzs ir sagriezts, tas jāglabā ledusskapī.

* Lai no arbūza gūtu maksimālu labumu, ēdiet to vienu pašu un nekombinējiet ar citiem augļiem.

Hipokrāta Veselības institūtā Amerikā, kur notiek pārtikas kombinēšanas izglītošanas kursi, arbūza moto (ko var attiecināt arī uz meloni) skan šādi – vai nu ēd arbūzu vienu pašu, vai neēd to nemaz! Ēdot arbūzus vienus pašus, tiek sekmēta visu fitovielu uzsūkšanās, un kuņģis tos sagremo aptuveni 20 minūšu laikā.

Rītu ir labi iesākt, izdzerot glāzi svaigi spiestas arbūza sulas, – maziem malciņiem dzeriet to tukšā dūšā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās