foto: Shutterstock
Kā var kaitēt saldējums? Daži slēpti fakti
2018. gada 12. jūnijs, 12:33

Kā var kaitēt saldējums? Daži slēpti fakti

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Daudziem vasara bez saldējuma šķiet neiedomājama. Kad tad vēl baudīt šo gardo našķi, ja ne karstā vasaras dienā, kad tā vien prasās pēc kā auksta un veldzējoša? Taču kas ir saldējums? No kurām piedevām vai izejvielām tā sastāvā būtu jāuzmanās? Un kā ar saldējuma kokteiļiem?

Saldējuma lielākie mīnusi

1. Cukurs. Tas faktiski ir lielākais saldējuma mīnuss. Jo mazāk papildus pievienota cukura, jo labāk, turklāt priekšroka būtu jādod saldējumam ar parasto cukuru, nevis glikozes-fruktozes sīrupu. Vidēji 100 gramos saldējuma ir ap 20 gramiem cukura – tās ir četras tējkarotes. 

2. Augu tauki. Otra neveselīgākā saldējuma sastāvdaļa ir hidrogenētas un lētas augu eļļas. Cukurs nelielā daudzumā nekādu ļaunumu nenodarīs un var tikt izmantots kā ātras enerģijas avots, bet lētu augu eļļu piemaisījumi organismam nepavisam nav vajadzīgi. Tāpēc nevajadzētu žēlot naudu kvalitatīvam saldējumam, kura sastāvā nav, piemēram, palmu eļļas.  

3. Mākslīgas izcelsmes pārtikas piedevas. Sintētiskas krāsvielas ir vienas no nevēlamākajām pārtikas piedevām, taču arī pret citām E vielām atsevišķi cilvēki var būt jutīgi.

Ar vafeļu glāzīti vai bez?

Lūk, vēl viens aktuāls jautājums, jo saldējums vafeļu konusā šķiet ideāla kombinācija, taču nereti tieši konusā slēpjas hidrogenēti augu tauki, cukurs un, protams, baltie milti. Ja vēlamies, lai saldējums būtu iespējami veselīgāka uzkoda, to vajadzētu ēst bez vafeļu glāzītes. Vai – gatavot vafeles pašiem, izmantojot kvalitatīvas taukvielas, pilngraudu miltus un nedaudz nerafinēta cukura.

Sulu saldējumi un sorbeti – veselīgāka izvēle

Sulu saldējumi un sorbeti ir gan gardi, gan salīdzinoši veselīgi, īpaši, ja tos gatavojat paši. Tos patiešām ikviens var pagatavot mājās. Veikalos nopērkamajos saldējumos bieži ir daudz cukura un dažādas citas piedevas.  Turklāt arī sulas saldējumos papildus tiek pievienots glikozes-fruktozes sīrups, tāpēc ikviens mājās gatavotais sulu saldējums būs pārāks par veikalos nopērkamajiem. 

Kā pagatavot?

Patiesībā uztaisīt saldējumu pašam nepavisam nav sarežģīti. Ja vēl jums ir saldējuma mašīna jeb jaucējs, tad tas ir vieglāk par vieglu. Šādu iekārtu cena ir pavisam draudzīga – sākot no 35 eiro. Taču var iztikt arī bez saldējuma mašīnas. 

Recepšu ir daudz un dažādas, bet iesākumam iesakām izmēģināt vienkāršākās, lai nerodas sajūta, ka pagatavot saldējumu ir sarežģīti.

Tradicionāli mājas apstākļos saldējumam izmanto olu dzeltenumus, pienu, saldo krējumu, pūdercukuru, vaniļu un dažādas citas piedevas. Šāds saldējums nebūs diētisks, bet, ja cukuru nepievienosiet pārmēru daudz, tas noteikti būs veselīgāks nekā vairums veikalā iegādājamo saldējumu. Turklāt, jūs to varat pagatavot ar mājas vistu olām, svaigu pienu un krējumu.

Latvijas vasaras garša

250 grami Latvijas zemeņu
100 ml vietējo ābolu sulas (ja vēlaties krēmīgāku versiju, sulu var aizstāt ar bezpiedevu jogurtu)
Tējkarote Latvijas medus

Pagatavošana

Visas sastāvdaļas lieciet blenderī un samaliet viendabīgā masā. Tad lejiet formiņās un lieciet uz aptuveni 4 stundām saldētavā, lai sasalst.

Secinājumi

Saldējums un saldējuma kokteiļi var būt pat ļoti veselīgi našķi, ja tos gatavojam paši un izmantojam vasaras dārza labumus. Un tie var būt arī neveselīgi kārumi, ja to sastāvā ir augu tauki, daudz cukura un dažādu mākslīgu piedevu. 

Ja izvēlaties saldējumu iegādāties veikalā, noteikti pievērsiet uzmanību etiķetei ar sastāvdaļām (tām jābūt kvalitatīvām) un dodiet priekšroku saldējumam bez pārtikas piedevām. Tam, vai izvēlaties šokolādes saldējumu, citronu, sulas vai kādu citu, nav izšķirīgas nozīmes, ja vien produkts ir gatavots no dabīgām izejvielām.