foto: LETA
Šogad Infektoloģijas centrā ārstējies pirmais pacients ar ērlihiozi - vienu no ērču izraisītām slimībām
2018. gada 11. jūnijs, 16:42

Šogad Infektoloģijas centrā ārstējies pirmais pacients ar ērlihiozi - vienu no ērču izraisītām slimībām

LETA

Šogad Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" ārstējies pirmais pacients ar ērlihiozi, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa.

Kā skaidro Infektoloģijas centra virsārste Velga Ķūse, ērces pārnēsā arī tādus mikroorganismus kā ērlihijas. Daļā gadījumu ērlihioze norit vieglā formā un pāriet pati no sevis, taču daļai pacientu izraisa gripai līdzīgus simptomus, tostarp drudzi, vājumu, galvassāpes un muskuļu sāpes. Nereti parādās arī izsitumi pa visu ķermeni, piebilda Ķūse.

Vienlaikus viņa norādīja, ka ērlihiozes simptomi parasti sāk izpausties 1-2 nedēļas pēc ērces piesūkšanās. Ērlihiozi ārstē ar antibiotikām, un pret šo slimību vakcinēties nav iespējams. Pēc slimības pārslimošanas ilgstoši saglabājas aizsargvielas asinīs, un tikmēr ar ērlihiozi atkārtoti inficēties nevar.

Lietiņa informēja, ka kopumā šogad centrā ārstējušies seši pacienti ar ērču encefalīta vīrusu, 12 pacienti ar Laimas slimību un viens pacients ar ērlihiozi.

Pēc Lietiņas paustā, šogad Infektoloģijas centra laboratorijā pārbaudītas pārbaudītas 1282 ērces, no kurām desmit ērces izrādījušās inficētas ar ērču encefalīta vīrusu - tas ir par divām inficētām ērcēm vairāk nekā pagājušajā nedēļā. Tāpat pēc pacientu lūgumiem noņemta 379 ērce.

Epidemiologi atgādina, ka, dodoties dabā, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt - bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Ērces visbiežāk pieķeras garāmejošiem cilvēkiem potīšu augstumā, tādēļ, pat uz īsu brīdi iebrienot zālē, jānodrošinās, lai ērce nevarētu pakļūt zem apģērba. Visefektīvākais veids, kā sevi pasargāt no inficēšanās ar ērču encefalīta vīrusu, ir vakcinācija, taču pret citām ērču pārnēsātām slimībām, kas ir ne mazāk bīstamas, vakcīnas nav.

Pērn ar ērču encefalītu saslima 214 cilvēki, ar Laimas slimību - 612 cilvēki, bet ērlihioze tika konstatēta 26 cilvēkiem, liecina aģentūras LETA arhīvā esošā informācija.