foto: Shutterstock
Kāpostu sula un tās brīnumainās īpašības: iespējams, to novērtēji par zemu
2018. gada 25. februāris, 07:10

Kāpostu sula un tās brīnumainās īpašības: iespējams, to novērtēji par zemu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Senajā Grieķijā un Romas Impērijā ar svaigām kāpostu lapām dziedināja no iekaisumiem un vēdera kaitēm. Arī mūsdienās nevajadzētu aizmirst, ka galviņkāposti ir vērtīgi.

Ko satur kāposti?

Svaigās kāpostu lapās un sulā ir brīvās aminoskābes un fermenti, arī cukuri – līdz pat 3,7 procentiem. Kāposti satur  C, A, E, B1, B2, PP, K, U un H vitamīnu (biotīnu), mikroelementus un minerālvielas – nātriju, kāliju, fosforu, magniju, mangānu, kalciju, jodu, varu, hromu, cinku, molibdēnu.

Kad lieto?

Svaigu sulu iekšķīgi lieto šādos gadījumos:

  • Kuņģa čūla
  • Aknu un žultspūšļa slimības
  • Saaukstēšanās slimības
  • Aizcietējumi
  • Lai attīrītu organismu no “sārņiem”
  • Ja ir ādas sastrutojumi
  • Ja ir par maz kuņģa skābes
  • Ateroskleroze
  • Lai paaugstinātu imunitāti

Skābētu kāpostu sulu iekšķīgi lieto šādos gadījumos:

  • Ja ir drudzis
  • Saindēšanās no pārtikas un paģiras
  • Ārīgi kāposta lapas lieto šādos gadījumos.
  • Lai samazinātu drudzi un “karstumu”
  • Pret dažādām ekzēmām un ādas mehāniskiem bojājumiem
  • Ja sāp locītavas
  • Lai uzlabotu zarnu peristaltiku un kuņģa sulas sekrēciju
  • Lai samazinātu tieksmi pēc alkohola 

Vārīti un sautēti kāposti ir ne tikai garšīgi – tajos saglabājas arī minerālvielas, mikroelementi un pat daži vitamīni! Kāposti ir diētisks produkts – 100 gramu satur tikai ap 20 kcal!