Kā pieveikt nagu sēnīti? (īpaši aktuāli vīriešiem)
No sēnītēm ir diezgan pacietīgi un ilgi jāatbrīvojas.
Dabasspēks
2016. gada 6. aprīlis, 07:15

Kā pieveikt nagu sēnīti? (īpaši aktuāli vīriešiem)

Jauns.lv

Jūs jutīsieties atviegloti, kad uzzināsiet, cik daudz ārstniecības augu var izmantot, lai izārstētos no kāju nagu sēnītes. Arī pagatavot no tiem iedarbīgus līdzekļus nepavisam nav grūti.

Kāju nagu sēnīte (onihomikoze) un pēdu sēnīte (tinea pedis jeb atlēta pēda) ir plaši izplatītas, īpaši vīriešiem. No tām ir diezgan pacietīgi un ilgi jāatbrīvojas, tomēr ar vairākiem vienkāršiem, mājās pieejamiem vai pagatavojamiem līdzekļiem šo nepatīkamo infekciju var nokaut pašā saknē.

Tā kā ir vairāki sēnīšu veidi, kas var radīt kājām dermatoloģiskas problēmas, iespējams, jums vajadzēs izmēģināt vairāk nekā tikai vienu līdzekli, lai atbrīvotos konkrēti no tās sēnītes, ar kuru esat inficējušies. Lūk, deviņi nemedikamentozi līdzekļi, kurus ar labiem panākumiem var izmantot ārstēšanās procesā.

1.    Tējas koka eļļa

Tā tiek iegūta no Melaleuca alternifolia koka lapām. Parasti šis koks aug Austrālijā. Tējas koka eļļai piemīt dabiska pretmikrobu un pretsēnīšu iedarbība. Kādā laboratorijā veiktā eksperimentā ar 58 sēnītēm tika atklāts, ka tējas koka ēteriskā eļļa apturēja augšanu 57 eksperimentā izmantotajām sēnītēm. Tādēļ šo līdzekli bieži iesaka sēnīšu ārstēšanai.

Kas jādara

•    Divas reizes dienā ar nelielu birstīti uzklājiet tējas koka eļļu uz inficētā naga. Papiliniet eļļu arī zem naga maliņas, bet pirms tam kārtīgi iztīriet panadzes no atmirušajām šūnām.

•    Veiciet šo procedūru regulāri vismaz divus vai trīs mēnešus, arī tad, ja uzlabošanās parādās jau ātrāk, jo, ja ārstēšana tiek pārtraukta priekšlaikus, sēnīte var atjaunoties.

•    Otra iespēja – uzpiliniet dažus pilienus ēteriskās eļļas uz kokvilnas vates piciņas, piestipriniet to ar plāksteri pie inficētā naga un atstājiet uz nakti. Arī šī procedūra ir jāveic trīs mēnešus.

2.    Raudenes (oregano) eļļa

Oregano noder ne tikai kulinārijā. Šī smaržīgā auga eļļu var izmantot arī sēnītes novēršanai. Raudenes eļļa satur vielas ar pretmikrobu iedarbību – karvakrolu un timolu –, tās abas var iznīcināt sēnītes un baktērijas.

Kas jādara

•    Sajauciet trīs pilienus raudenes eļļas ar vienu ēdamkaroti bāzes eļļas, piemēram, hohobas eļļu.

•    Vispirms kājas kārtīgi nomazgājiet un nosusiniet un tad ar eļļas maisījumā samērcētu vates tamponu kārtīgi apsmērējiet inficēto nagu.

•    Atkārtojiet procedūru divas reizes dienā un turpiniet to darīt divus mēnešus.

Tāpat kā ar tējas koka eļļu, iespējams, pirmos rezultātus pamanīsiet jau ātrāk, tomēr ārstēšana jāturpina, lai pārliecinātos, ka nagu sēnīte neatjaunojas.

3.    Lavandas eļļa

Lavandas eļļa antiseptisko īpašību dēļ ir vēl viens efektīvs mājās pieejams līdzeklis, ko var izmantot, lai izārstētos no kāju nagu sēnītes.

Kas jādara

•    Ar eļļā samērcētu vates piciņu apsmērējiet nagu un pirkstu ādu ar eļļu, papiliniet eļļu arī zem nagu maliņas.

•    Uzvelciet kājā biezas vilnas zeķes, lai eļļa labāk iedarbojas. Atkārtojiet šo procedūru, līdz inficētie nagi ir atveseļojušies.

4.    Krustnagliņu eļļa

Šo ēterisko eļļu iegūst no Syzygium aromaticum koka, un tās sastāvā ir eigenols, kam ir sen pārbaudīta pretsēnīšu, anestezējoša un antiseptiska iedarbība. Šis ir arī labs līdzeklis tad, ja infekcija sagādā sāpes, jo krustnagliņu eļļa satur sāpes samazinošu vielu kapsaicīnu.

Kas jādara

Uzklājiet eļļu tieši uz infekcijas skartās vietas, bet, ja āda ir saplaisājusi vai apsārtusi, atšķaidiet krustnagliņu eļļu ar olīveļļu vai rafinētu kokosriekstu eļļu.

5.    Ķiploks

Ahoēns, sēra savienojums, kas ir ķiploka sastāvā, ir efektīvs līdzeklis gan atlēta pēdas, gan citu sēnīšu infekciju ārstēšanai. Kādā pētījumā tika konstatēts, ka tad, ja ārīgi lietoja 1% ahoēna šķīdumu vienu nedēļu, izdevās panākt simtprocentīgu izārstēšanos gan no pēdu, gan nagu sēnītes, gan citām sēnīšu infekcijām. Salīdzinājumam ar 1% terbinafīna hidrohlorīda šķīdumu, ko parasti izmanto sēnītes ārstēšanai (labāk pazīstams ar nosaukumu Lamisil), izdevās izārstēt nedaudz mazāk – 94 procentus.

Kas jādara

•    Uzklājiet uz slimās ādas mitru kompresi (siltums izvelk sēnīti ādas virspusē, tādēļ ārstnieciskajam līdzeklim būs lielāks efekts).

•    Saspaidiet ķiploku un ielieciet to starp divām marles kārtām, kas nogriezta tā, lai nosegtu slimo ādu. Ar plāksteri aizlīmējiet marles vaļējos galus un pielīmējiet marles kompresi pie ādas.

•    Ik pēc trim vai piecām stundām nomainiet ķiploku, vecā vietā ieliekot svaigu. Komprese jālieto, kamēr sēnīte izzūd, un jāturpina likt vēl kādu laiku, lai novērstu sēnītes atkārtošanos.

•    Otra iespēja – 30 minūtes izmērcējiet kājas karstā ūdenī, kam pievienots saspiests ķiploks, vai ar kokvilnas vati uzklājiet saspiesto ķiploku uz pirksta, bet iepriekš sajauciet ķiploku ar eļļu.

6.    Kurkuma

Kurkuma (Curcuma longa) Indijā un Ķīnā jau simtiem gadu tiek izmantota kāju nagu sēnītes novēršanai. Auga lapas satur kurkumīnu – vielu, kam ir pretsēnīšu un antibakteriāla iedarbība. Pētījumi liecina, ka kurkuma un tās ēteriskā eļļa ziedes formā spēj apturēt patogēnu sēnīšu vairošanos.

Kas jādara

•    3 tējkarotēm kurkumas pielejiet mazliet ūdens un pagatavojiet pastu. Uzklājiet to uz inficētā naga (nagiem).

•    Atstājiet uz 30 minūtēm, tad nomazgājiet ar siltu ūdeni. Tā kā kurkuma krāso audumu, pēc tam kārtīgi nomazgājiet kājas un neļaujiet kurkumas pastai nonākt uz drēbēm.

•    Atkārtojiet trīs reizes dienā.

•    Varat arī pamēģināt katru dienu dzert kurkumu kopā ar pienu – dzērienam vajadzēs vienu tējkaroti kurkumas uz glāzi piena. Šādi var atbrīvoties no jebkādas sēnītes vai rauga infekcijas organismā un vienlaikus stiprināt imūnsistēmu.

7.    Citronzāles eļļa

Šis Āzijā sastopamais augs (Cymbopogon citratus) parasti tiek izmantots kā pretinsektu līdzeklis, tomēr tā ēteriskajai eļļai, kas satur daudz citrāla, piemīt arī spēcīga pretmikrobu un pretsēnīšu iedarbība.

Kas jādara

•    Uzklājiet uz ādas tāpat kā raudenes eļļu.

8.    Vicks ziede Vapo Rub

Šī ziede ir populārs bezrecepšu līdzeklis ar mentolu, un to var izmantot, lai ārstētos no klepus un saaukstēšanās, kā arī nagu sēnītes. Atkarībā no sēnītes veida, var būt nepieciešamas pat 48 nedēļas, lai ziede iedarbotos. Kādā nelielā pētījumā 83% pētījuma dalībnieku ar nagu sēnīti pēc šādas procedūras novēroja pozitīvu rezultātu, bet 28% pat izdevās izārstēties pilnībā.

Kas jādara

•    Apgrieziet un apvīlējiet slimo nagu, kārtīgi nomazgājiet un nosusiniet kājas.

•    Uzklājiet Vapo Rub ziedi uz inficētā naga, aptiniet ar marles saiti un uzvelciet biezu zeķi.

•    Atkārtojiet procedūru ik dienu, līdz infekcija ir likvidēta.

9.    Antiseptisks līdzeklis mutes skalošanai Listerine

Arī šim bezrecepšu līdzeklim, kas domāts mutes skalošanai, ir spēcīga pretmikrobu iedarbība, tādēļ to var izmantot, lai iznīdētu pēdu sēnīti.

Kas jādara

•    Lielā bļodā sajauciet mutes skalojamo līdzekli ar citrona sulu un baltvīna vai ābolu etiķi (proporcijām būtu jābūt 50:25: 25).

•    Mērcējiet slimo pēdu šajā šķīdumā 10–15 minūtes, tad noskalojiet. Daži iesaka mērcēt līdz 50 minūtēm vai pat stundu.

•    Atkārtojiet ik dienu, līdz infekcija izzudusi.

Haralds Gaiers, žurnāls “Ko Ārsti Tev Nestāsta” / Foto: Shutterstock

Tēmas