foto: Shutterstock
Ko darīt, ja svētkos ir apēsts par daudz?
Nākamajā dienā pēc lielas ēšanas vislabāk der vieglas dārzeņu zupas, svaigi dārzeņu salāti un daudz tējas.
Mājas aptieciņa
2017. gada 25. decembris, 13:58

Ko darīt, ja svētkos ir apēsts par daudz?

"Tautas Veselības Avīze"

Ēdiens, kura sagremošanai nepietiek gremošanas fermentu, vēderā sāk pūt un indēt organismu. Nākamajā rītā pārēšanās sekas ir nepatīkamākas nekā alkohola radītās paģiras. No tā var izvairīties vairākos veidos.

* Senie romieši pēc kārtīgas pieēšanās vienkārši devās atbrīvot kuņģi, lai pēc tam varētu turpināt ļauties ēšanas baudām. Pēc šīs procedūras lieti noder kumelīšu tēja.

* Īpašs pārbaudījums ir tradicionālie pelēkie zirņi ar speķi. Šī ir īstā reize atcerēties un lietot televīzijā tik daudz reklamētos gremošanas fermentu preparātus. Gremošanas fermentu tabletes ļaus sagremot lielāku pārtikas daudzumu nekā parasti.

* Ja problēmas sagādājis pārāk trekns ēdiens, noderēs žulti dzenoši līdzekļi. Bet, ja kuņģis no treknā un blīvā ēdiena sāk slinkot, palīdz kuņģa pilieni.

* Ja ēšanas pārmērības ierosinājušas spazmatiskas sāpes, ieteicama ir „No–špa”.

* Ja daudzie gardumi un siltumā ilgi stāvējuši salāti sabojājuši vēderu, derēs medicīniskā ogle un „Smecta” — zāles, kas sasūc sevī no zarnām dažādus toksīnus. Sāļu līdzsvaru organismā pēc caurejas atjaunos „Rehidron”. Savukārt normālu zarnu mikrofloru radīs baktēriju preparāti.

No tautas pūra

Ja ēsts par daudz, tūdaļ varētu palīdzēt ūdens ar citronu/ingveru/medu, maza tasīte stipras kafijas – katram tas ir individuāli. Vienam kļūst vieglāk, iedzerot glāzi kolas, bet otram no gāzes var kļūt sliktāk. Alkohols rada mānīgu efektu. Tas gan uz brīdi samazina nelāgo sajūtu, kaut gan šķietami kļūst vieglāk, bet patiesībā tas rada papildu slodzi, aizkuņģa dziedzerim jau tāpat neiet viegli. Var palīdzēt stipra ķimeņu tēja. Tā nomierina burkšķošo vēderu un uzlabo vispārējo pašsajūtu. Nākamajā dienā vislabāk der vieglas dārzeņu zupas, svaigi dārzeņu salāti un daudz tējas.