foto: AFP/Scanpix/LETA
Briti prognozē ārkārtīgi smagu gripas epidēmiju. Kas gaidāms Latvijā?
Balstoties uz iepriekšējo gripas sezonu vidējiem rādītājiem, gripas epidēmijas sākums 2017.–2018. gada sezonā varētu būt prognozēts janvāra vidū, ziņo SPKC.
Esi vesels
2017. gada 21. decembris, 06:03

Briti prognozē ārkārtīgi smagu gripas epidēmiju. Kas gaidāms Latvijā?

Kasjauns.lv

Lielbritānijas nacionālais veselības dienests (NHS) paredz, ka šī gripas sezona varētu izvērsties par smagāko pēdējā pusgadsimta laikā. Britu speciālisti savas bažas pamato ar Austrālijā un Jaunzēlandē konstatēto situāciju – vīrusu izplatīšanas šajās valstīs parasti ļauj izteikt diezgan precīzas prognozes par to, kāda būs gripas sezona ziemeļu puslodē.

Kā ziņo BBC, šī gada jūnija-augusta periodā ar gripas vīrusa paveidu H3N2 Austrālijā inficējās ap 170 000 cilvēku – 2,5 reizes vairāk nekā pagājušajā gadā.

Precīza statistika par nomirušajiem vēl nav pieejama, taču jau šobrīd esot zināms, ka letālu gripas saslimšanas gadījumu skaits ir pārspējis iepriekšējo gadu rekordus.

Epidemiologi norāda, ka ziemeļu puslodē gripas sezona bieži vien ir ļoti līdzīga dienvidu puslodē aizvadītajai, līdz ar to britu salās, speciālistu vidū šobrīd ir manāms satraukums par to, kas varētu būt sagaidāms šo gadu mijā.

Zināmas bažas rada arī konkrētais gripas vīrusa paveids – H3N2.

Kā ziņo BBC, Austrālijā pret šo vīrusu lietotā vakcīna (kuru masveidā, cīņā ar gripu, lietoja arī citās valstīs) esot izrādījusies efektīva vien 10% no saslimšanas gadījumiem, kas nozīmē, ka pret šo vīrusa paveidu efektīva aizsardzība pagaidām neeksistē.

Janvārī prognozē epidēmijas sākumu

Vai arī Latvijā būtu pamats bažām par īpaši smagu gripas sezonu?

Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) norāda, ka, neskatoties uz britu ekspertu satraukumu un dienvidu puslodē konstatēto, kopumā Eiropas reģiona valstīs gripas intensitāte saglabājas zemā līmenī, tai skaitā arī Latvijā.

“Pēdējo piecu nedēļu laikā kopš monitoringa sākuma [2017. gada 40. nedēļas] Latvijā tiek novērota sporādiska gripas izplatība. Monitoringā iesaistītajās ambulatorajās ārstniecības iestādēs pavisam reģistrēti 14 gadījumi ar aizdomām par gripu. Uz šo brīdi Latvijā laboratoriski apstiprināto gripas gadījumu skaits ir mazs,” paskaidroja SPKC Komunikācijas nodaļas Sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Tettere.

Kopš monitoringa sākuma, SIA Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca (RAKUS) stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) laboratorijā pavisam noteikti seši A tipa gripas vīrusi.

Balstoties uz iepriekšējo gripas sezonu vidējiem rādītājiem, gripas epidēmijas sākums 2017.–2018. gada sezonā varētu būt prognozēts janvāra vidū, ziņo SPKC.

Dominējošāko vīrusu grūti prognozēt

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģiona gripas uzraudzības tīkla virusoloģijas datiem, Eiropas reģiona valstīs cirkulē gan A tipa, gan B tipa gripas vīrusi.

No tipētiem A tipa gripas vīrusiem biežāk tika noteikti A/H3N2 un A/H1N1pdm09 gripas vīrusi.

SPKC apstiprina, ka daļa no raksturotajiem A/H3N2 gripas vīrusiem bija vairāk līdzīgi vīrusiem, kas noteikti gripas sezonā Dienvidu puslodē (A/H3N2/A/HongKong/4801/2014 un A/H3N2/A/Singapore/INFIMH-16-0019/2014), un visticamāk šajā sezonā izplatīsies arī Ziemeļu puslodē, tai skaitā Eiropas reģionā.

“Tomēr pagaidām nav iespējams prognozēt, kāds būs dominējošais gripas vīruss, kurš cirkulēs Latvijā,” piebilda SPKC pārstāve.

Kā paskaidroja centrā, neraugoties uz to, ka Latvijā jau ir konstatēti gripas sporādiskie gadījumi, vakcināciju joprojām varot veikt.

“Vakcinācija ir visefektīvākais pretgripas profilakses veids un pasargā no 3 vai 4 cirkulējošiem gripas vīrusa apakštipiem,” skaidroja SPKC.

Vairāk par gripas sezonu Latvijā un iespējām vakcinēties var uzzināt SPKC mājaslapā.