foto: Tatjanas Bičikas personīgais arhīvs
Tatjana no Siguldas izmisīgi cīnās ar vēzi. Zāles palīdz, taču naudas tām nav
Tatjana atklāj, ka ziedojumu portālā Ziedot.lv viņas lūgums pēc palīdzības stāv jau aptuveni gadu.
Dzīvības loterija
2017. gada 23. maijs, 18:46

Tatjana no Siguldas izmisīgi cīnās ar vēzi. Zāles palīdz, taču naudas tām nav

Kasjauns.lv

Pirms kāda laika portāls Kasjauns.lv vēstīja par smagi slimo Tatjanu Bičiku (55). Kundze jau vairākus gadus cīnās ar ādas vēzi, paļaujoties uz ziedojumiem. Priecīgā vēsts – par cilvēku saziedoto naudu iepirktās zāles turpina efektīvi dziedēt. Skumji tas, ka tikko kā apsīkst aktīva ziedošana, beidzas arī nauda dārgajiem medikamentiem.

Arī uz valsts palīdzību var necerēt, jo Latvijā, atšķirībā no pārējām Eiropas Savienības (ES) valstīm, medikaments „Keytruda 50mg/2ml (pembrolizumab)” neietilpst valsts apmaksāto zāļu sarakstā.

Tiesa gan, šīs zāles ir patiesi dārgas. Vienas injekcijas cena – 5280 eiro. Līdz šim, par sabiedrības saziedoto naudu Tatjana pati pirkusi medikamentus caur oficiālajiem izplatītājiem Latvijā.

Tatjana kopā ar vīru, meitu un mazmeitiņu dzīvo Siguldā. Viņa izaudzinājusi dēlu un meitu, kā arī 32 gadus sava mūža strādājusi Siguldas bērnudārzā „Pīlādzītis” par pavāri, taču šī gada janvārī sieviete no darba bija spiesta aiziet slimības dēļ.

Pirms vairāk nekā četriem gadiem Tatjana, meitas mudināta, nolēma vērsties pie onkologa, lai pārbaudītu savas dzimumzīmes. Pārbaudē tika konstatēts skumjākais – tās rezultāti uzrādīja ļaundabīgu ādas audzēju jeb melanomu.

Cerība atlabt ir, taču naudas nav

„Zāles ļoti labi palīdz. Par to liecina pēdējais kompjūtertomogrāfijas izmeklējums,” sarunā ar portālu Kasjauns.lv pastāsta Tatjana. 2016. gada 15. decembra analīžu rezultātos redzams, ka, salīdzinot ar pagājušā gada jūlijā veikto izmeklējumu, videnē (Krūškurvī starp plaušu iekšējām virsmām) mezgli esot samazinājušies uz pusi – no 1cm līdz 0,6cm. Pirms sieviete sākusi ārstēties ar šīm zālēm, mezglu izmērs bijis ap 3cm.

foto: Tatjanas Bičikas personīgais arhīvs
Tatjana 2016.gada 17.novembrī, ķīmijterapijas procedūras laikā, Latvijas Onkoloģijas centrā.

Tatjanas aknās jūlijā bija ap 2cm lieli mezgli, taču tagad – vien 0,8cm. „Slēdzienā rakstīts – turpinās patoloģiskā procesa regresija, kas nozīmē, ka kļūst labāk. Ar šīm zālēm varu pilnībā atlabt, bet situācija tāda, ka šobrīd nevaru apmaksāt ārstēšanos. Zāles ir, bet naudas nav,” skumji paziņo Tatjana.

Valstij būtu jāapmaksā zāles, kuras glābj dzīvību

Smagi slimā kundze mēģinājusi arī tikt uz sarunu pie veselības ministres Andas Čakšas, taču pagaidām bez panākumiem. „Pierakstījos uz pieņemšanu, bet, diemžēl, pie viņas pašas es netiku – mani aizsūtīja uz pieņemšanu veselības ministrijā, pie Farmācijas departamenta direktores Diānas Arājas. Rezultāts nulle. Kur ņemt naudu un kā palīdzēt, neviens šajā iestādē nezina. Visi paklausījās un aizgāja katrs savā pusē, bet es palieku ar šo problēmu viena,” izstāsta Tatjana.

Tatjanas ārste apstiprina – zāles tik tiešām palīdz

Viņa gan uzsver, ka cīnās nedz tikai par savu dzīvību, bet par acīmredzamo iespēju, apmaksājot efektīvo medikamentu, glābt arī citus ar ādas vēzi (melanomu) sirgstošos tautiešus.

Lai gūtu apstiprinājumu Tatjanas teiktajam par zāļu iedarbību, portāls Kasjauns.lv sazinājās arī ar sievietes ārsti, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes sertificēto onkoloģi Evu Vecvagari.

Speciāliste apliecināja, ka Tatjanas gadījumā minētās zāles „Keytruda” tik tiešām izceļas ar efektivitāti.

 „Lai arī valsts šo zāļu izmaksas nekompensē, patlaban tās ir vienas no labākajām metastātiskas melanomas ārstēšanai. Tatjana tik tiešām ir malacis – viņa saglabā optimismu, raksta medijiem, aktīvi vēršas pie cilvēkiem un lūdz palīdzību. Ceram, ka viss izdosies,” apgalvo onkoloģe. 

Lai pabeigtu ārstniecības kursu, vajag papildus devas

Tatjana atklāj, ka ziedojumu portālā Ziedot.lv viņas lūgums pēc palīdzības stāv jau aptuveni gadu.

„Gadu vācam līdzekļus ārstēšanai un atrodamies nenormālā stresā. Var būt kāds apžēlosies par mani,” vēstulē portālam Kasjauns.lv raksta Tatjana. Sievietes cīņai par dzīvību līdzi seko arī visi viņas tuvinieki.

„Atlicis savākt 20 000 eiro, lai pabeigtu šo ārstniecības kursu. Vēl nepieciešamas papildus devas. Neesmu guloša, jūtos labi. Zāles darbojas bez blaknēm. Tagad arī strādāju – iznēsāju reklāmu. Aktivitātes palīdz nesēdēt mājās un pastāvīgi nedomāt par to, kur ņemt naudu,” par savu ikdienu stāsta Tatjana.

„Bez zālēm esmu nolemta mokošai nāvei. Cilvēki, lūdzu palīdziet! Liels paldies visiem, kuri ziedoja man! Cerēšu uz jūsu atbalstu,” piebilst kundze.

Palīdzēt Tatjanai tikt pie zālēm var ziedojumu organizācijas Ziedot.lv tīmekļa vietnē.