Ēd zaļos zirnīšus: pākšaugi pazemina holesterīna līmeni
Ja iekļausi savā ikdienas maltītē vienu porciju jeb 130 g pākšaugu, tavs holsterīna līmenis samazināsies par aptuveni 5%.
Dabasspēks
2016. gada 22. jūnijs, 16:01

Ēd zaļos zirnīšus: pākšaugi pazemina holesterīna līmeni

Jauns.lv

Visi, šķiet, satraukušies par savu holesterīna līmeni, un ārsti dedzīgi aicina lietot statīnu grupas medikamentus, lai to pazeminātu. Taču, lai holesterīnu saglabātu normas robežās, izrādās, katru dienu būtu vienkārši jāizēd kāds šķīvis pākšaugu, piemēram, pupiņas, lēcas vai auna jeb turku zirņus. Sezonas pākšaugs, protams, ir zaļie zirnīši, kas visgaršīgākie ir tieši no dobes.

Pētnieki no Svētā Maikla slimnīcas Toronto skaidro, ka pākšaugi būtiski pazemina tā saucamā sliktā ZBL holesterīna līmeni, tādējādi samazinot iespēju saslimt ar kādu sirds un asinsvadu slimību.

Ja iekļausiet savā ikdienas maltītē vienu porciju jeb 130 g pākšaugu, jūsu holsterīna līmenis samazināsies par aptuveni 5% un kopā ar to par pieciem vai sešiem procentiem saruks arī risks saslimt ar kādu sirds un asinsvadu slimību.

Vadošais pētnieks Džons Sīvenpaipers uzskata, ka patlaban tipiska rietumnieka ēdienkartē pākšaugi labākajā gadījumā aizņem pusi porcijas. Taču visā pasaulē tie ir iekļauti dažādas uztura programmās. Pākšaugiem ir zems glikēmiskais indekss (tie pārstrādājas lēni un nepaaugstina cukura līmeni), turklāt tie nav arī dārgi.

"Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock

Tēmas