Populārajās "Kinder" šokolādēs atklātas bīstamas vielas
Bērnu iecienītie šokolādes batoniņi var izraisīt vēzi, brīdina starptautiskās organizācijas "Foodwatch" eksperti.
Esi vesels

Populārajās "Kinder" šokolādēs atklātas bīstamas vielas

Jauns.lv

Patērātāju tiesību aizsardzības organizācijas “Foodwatch” eksperti populārajās “Kinder” šokolādēs atklājuši kancerogēnas vielas, ziņo “The Independent”.

Kā vēstī laikraksts, šokolādes produktos atklāti tā sauktie minerāleļļas aromātiskie ogļūdeņraži (MOAH), kuri veidojas kā galaprodukts pārstrādes procesā. Šīs eļļas bīstamā koncentrācijā, kas pārsniedz normu, atklātas triju veidu šokolādes batoniņos. Pārbaudīti tika 20 produkcijas paraugi – no kartupeļu čipsiem līdz šokolādes batoniņiem.

Izdevums “The Local” savukārt norāda, ka šīs vielas var izraisīt onkoloģiskas slimības. Tiek pieļauts, ka tās produktos nokļuvušas caur pārstrādāto papīru. “Foodwatch” pārstāvis Džons Hēgs (John Heeg) paziņojis, ka neiesaka pirkt šos produktus, jo MOAH koncentrācija tajos ir “patiešām nepieņemami augsta, lai lietotu pārtikā”. Organizācija ir informējusi sabiedrību par savas ekspertīzes rezultātiem un pieprasījusi šokolādes ražotājus atsaukt no pārdošanas bīstamos produktus, taču kompānija to darīt ir atteikusies.

Tikmēr Vācijas konditoru asociācija (BSDI) paziņojusi, ka organizācijas “Foodwatch” atklātajai MOAH koncentrācijai nevajadzētu radīt bažas. “Kinder Chocolate” preču zīmes īpašnieks ir itāļu šokolādes un citu konditorejas izstrādājumu ražotājs “Ferrero SpA”. Pašlaik šai uzņēmumu grupai pieder desmitiem pārtikas tirdzniecības un ražošanas kompāniju visā pasaulē.    

Kasjauns.lv / Foto: EPA/LETA