Latvijā sākusies gripas epidēmija
Gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem.
Esi vesels
2017. gada 17. janvāris, 15:48

Latvijā sākusies gripas epidēmija

Jauns.lv

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) valstī izziņojis gripas epidēmijas sākumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

SPKC šādi rīkojies, jo pagājušajā nedēļā četrās Latvijas pilsētās ambulatorajās iestādēs gripas gadījumos vērsušos pacientu skaits ir pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju jeb epidēmijas slieksni.

Visvairāk gadījumu reģistrēts Jēkabpilī - 194,7 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Tāpat gripas epidēmijas slieksnis ir pārsniegts Jūrmalā, Rīgā un Liepājā.

Gripa aizvadītajā nedēļā reģistrēta arī Daugavpilī, Jelgavā un Ventspilī.

Savukārt slimnīcā pagājušajā nedēļā ar gripu nogādāti 102 pacienti, no kuriem 88 nogādāti Rīgas slimnīcās. Kopš gripas sezonas sākuma slimnīcās nogādāti 252 pacienti ar šo slimību.

SPKC atgādina, ka gripai raksturīga pēkšņa slimības simptomu parādīšanās - drebuļi, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās virs 38 grādiem, stipras galvassāpes, sāpes acu ābolos un muskuļos, sauss klepus un rīkles iekaisums, izteikts nespēks, apetītes zudums, bezmiegs, bet maziem bērniem var būt arī vemšana un caureja.

Nacionālais veselības dienests atgādina, ka gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem. Šiem pacientiem par vizīti jāmaksā tikai valstī noteiktā pacienta iemaksa - 2,85 eiro.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA