Nūjošana – sports, kas samazina svaru un uzlabo veselību
Nūjošana ir efektīvs novājēšanas līdzeklis. Nūjojot stundas laikā tiek sadedzināts aptuveni 400 kaloriju. Vienkārši soļojot, tiek patērēts par 20% mazāk enerģijas;
Esi vesels
2012. gada 24. augusts, 12:15

Nūjošana – sports, kas samazina svaru un uzlabo veselību

Jauns.lv

„Vai Rīgā var pievienoties kādai nūjotāju grupai? Vēlos izmēģināt, lai noskaidrotu, vai man tas patīk. Vai vajadzīgs instruktors, speciāls inventārs un apģērbs? Vai varu izmantot slēpju nūjas?” jautā lasītāja.

Nūjošana ir ne tikai ir lielisks un patīkams līdzeklis pret stresu, bet arī uzlabo veselību, veicina veselīgu sirds un asinsrites sistēmas darbību, kā arī ir sabiedrotais tiem, kas vēlas samazināt ķermeņa svaru. Nūjošana ir īpaši piemērota sēdoša darba darītājiem, jo plašie roku vēzieni izkustina saspringušos plecus un sprandu.

Nūjot ir iespējams visos gadalaikos, nūjošana ir droša, tajā nav vecuma ierobežojumu.

Nūjošanas speciāliste Ieva Vīgante iesaka vismaz pirmās reizes nūjot instruktora vadībā. Lai iemācītos pareizu tehniku. Rīgā un visā Latvijā ir daudz nūjotāju grupu, kas tiekas dažādās nedēļas dienās. Sarakstu var atrast mājaslapā

www.nujotajiem.lv

.  Turpat arī veikalu adreses, kur iegādāties nūjošanas inventāru.

Slēpju nūjas ir daudz garākas nekā nūjošanai nepieciešamās, tāpēc tās nederēs. Arī nūjošanas tehnika būtiski atšķiras no slēpošanas. Nūjas izgatavotas no izturīga materiāla, tām piestiprināts “cimdiņš” un arī nūjas gali izgatavoti citādi: ir pieejami tādi, kas piemēroti nūjošanai pa asfaltu, gan arī tādi, kas der nūjošanai brīvā dabā.

Speciāls apģērbs nav nepieciešams, taču jāraugās, lai tas būtu ērts un nesviedrētu. Ļoti svarīgi, lai apavi būtu ērti un sportiski.

Nūjotājas Danutes Akmentiņas pieredze:

„Izmēģināt nūjošanu nolēmu pirms vairākiem gadiem. Kāpēc? Jo vecie kauli sāka sāpēt!” smejas Danute. „Bezmiegs, nogurums, nevarēju rast sev vietu un prātoju, ko ar sevi iesākt, līdz žurnālā izlasīju par nūjošanu, kas esot ļoti izplatīta Somijā, Norvēģijā. Tā nu devos uz Rīgu iegādāties nūjas. Sākumā bija jautri — autobraucēji taurēja, vēra vaļā logu un smiedamies sauca, ka esmu aizmirsusi uzvilkt slēpes! Laikā, kad nav sniega, nūjoju katru vakaru — vienā reizē nostaigāju 6-7 kilometrus! Rezultāts? Fantastiska, vienreizēja pašsajūta! Ziemā nenūjoju, jo mans maršruts ir aizsnidzis, bet, kad manas nūjotājas gaitas atsākas, ik nedēļu svars nokrītas pat par kilogramu! Sākumā pat neticēju, ka tā var būt. Cenšos vilkt līdzi arī savu vīru un, kad viņš ir pārvarējis slinkumu, tad pēc izstaigāšanās ir pateicīgs man. Nūjošanu es tiešām no sirds iesaku.”

Nūjot ir veselīgi! Uzzini, kāpēc!

Nūjošana:

1. ir nodarbe svaigā gaisā — tas nozīmē gan tuvību dabai un stresa mazinājumu, gan nodarbības efektivitātes pieaugumu un organisma imunitātes stiprināšanu visos gadalaikos.

2. kliedē sāpes, muskuļu sasprindzinājumu plecu un skausta apvidū;

Nūjošana ir viens no ziemeļvalstu ģimenes ārstu visbiežāk ieteiktajiem sporta aktivitāšu veidiem ķermeņa svara regulēšanai, sirds un asinsvadu sistēmas uzlabošanai, vispusīgai un efektīvai slodzes nodrošināšanai visam ķermenim;

3. saudzē locītavas — tās tiek noslogotas par 30% mazāk, nekā, piemēram, vienkārši soļojot;

4. veicina veselīgu miegu;

5. pamazām atvieglo muguras sāpes;

6. uzlabo organisma apgādi ar skābekli;

7. ir labas zāles pret galvassāpēm, ko izraisa ilgstoša sēdēšana;

8. vienmērīgi nodarbina gandrīz 600 muskuļus,

tas ir, 90% visas ķermeņa muskulatūras;

9. ir efektīvs novājēšanas līdzeklis. Nūjojot stundas laikā tiek sadedzināts aptuveni 400 kaloriju. Vienkārši soļojot, tiek patērēts par 20% mazāk enerģijas;

10. saudzējoša iespēja tiem, kuri ilgāku laiku nav sportojuši

un ķermenis ierūsējis mazkustīguma dēļ;

11. ir dabisks, patīkams, veselīgs līdzeklis pret stresu;

12. veicina tā dēvētā laimes hormona oksitocīna veidošanos organismā

, rada gan fizisku, gan emocionālu labsajūtu.

13. ir "zaļa" — videi un cilvēkam draudzīga nodarbe. Nūjošanai nav īpašu prasību pret dalībnieku nūjošanas iemaņām, turklāt nodarbības grupā var vairot draugu pulku.

14. Tas ir vienkārši un pa spēkam ikvienam!

Pareizais nūju garums:

Nūjotpriekam un pastaigas efektivitātei svarīgi, lai tās ar jums saderētu kā cimds ar roku. Nūju garuma aprēķināšanai ir formula: jūsu auguma garums (centimetros) reizināts ar 0,68. Speciālisti piekodina: drīzāk, lai nūjas ir mazliet par īsu, nekā par garu.

Kā pareizi nūjot

Žurnāls „100 Labi Padomi”,

Mammamuntetiem.lv / Foto: Shutterstock

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.