Tautas metodes - par un pret. Vai tiešām kokakola var palīdzēt?
Iespējams, tieši fosfors ir kolas lielākais trumpis gadījumos, kad organisms zaudējis ne vien šķidrumu, bet arī būtiskas minerālvielas.
Esi vesels
2016. gada 12. oktobris, 10:31

Tautas metodes - par un pret. Vai tiešām kokakola var palīdzēt?

Jauns.lv

"Mūsdienās kā labu tautas līdzekli pret vemšanu un caureju iesaka kokakolu. Vai tiešām šis dzēriens var palīdzēt?" vaicā "Tautas Veselības Avīzes" lasītāja Aina Ogrē.

Lai saprastu, kā kokakola spēj ietekmēt ar vēdera problēmām nomocītu vājinieku, vispirms jāsaprot, ko šis dzēriens noderīgu satur un kā tas var ietekmēt ar caureju un vemšanu nomocītu organismu.

Kolas sastāvā minēts ūdens, ogļskābā gāze, cukurs, karamele, kofeīns, dabiskie aromatizatori un ortofosforskābe. Šis dzēriens 100 mililitros satur 17 miligramu fosfora, līdz 11 miligramiem nātrija, 4 miligramus kalcija, pa vienam miligramam kālija un magnija.

Fosfors

Iespējams, tieši fosfors ir kolas lielākais trumpis gadījumos, kad organisms zaudējis ne vien šķidrumu, bet arī būtiskas minerālvielas. Kolas pretinieki īpaši labi zina, ka šī dzēriena sastāvā minēta ortofosforskābe. Tomēr nevar likt vienādības zīmi starp ķīmijas stundās redzēto pudelīti ar tīru, kodīgu skābi un kolu. Kokakolas pudelē to jau neitralizējis nātrijs, kalcijs, kālijs un magnijs, veidojot lielisku, organismam noderīgu buferšķīdumu, kas palīdz asinīm tik nepieciešamo skābju un bāzu līdzsvaru. Jo sevišķi tad, ja stipra caureja vai vemšana ir to sašūpojusi.

Turklāt fosforskābes sāļiem piemīt antioksidantu efekts, kas palīdz infekcijas skartai gremošanas trakta gļotādai atkopties.

Neliela atkāpe ķīmijā. Buferšķīdumiem ir brīnumaina īpašība diezgan ilgi saglabāt noteiktu pH līmeni. Piemēram, ja neitrālam (pH7) vai viegli skābam (pH6) buferšķīdumam lies klāt sārmu vai skābi, tas samērā ilgi nemainīs savu pH.

Otra atkāpe – bioloģijā un cilvēka fizioloģijā. Lai mūsu asinis un organisms veiksmīgi darbotos, nepieciešama homeostāze jeb iekšējās vides parametru stabilitāte. Vesela cilvēka asins pH līmenis ir 7,36 (7,35 – 7,45) Ja asins pH noslīd līdz pH7,2 vai pH sasniedz 8,0, cilvēkam iestājas koma. Tātad ķermenis nepārtraukti darbojas, lai uzturētu līdzsvaru, un tam izmanto buferšķīdumus jeb bufersistēmas. Fosfātu bufersistēma ir viena no būtiskākajām, kas palīdz uzturēt līdzsvaru. Kola atjauno mūsu bufersistēmas stabilitāti.

Ūdens

Minēto gremošanas sistēmas problēmu dēļ organisms ļoti atūdeņojas, tāpēc ir svarīgi to uzņemt. Kāpēc gan ne ar kolu?

Kofeīns

Kokakolā jau sen kokaīns aizvietots ar kofeīnu, un uzmundrinājuma ziņā kola ir līdzvērtīga kafijai. Ar vēdera problēmām nomocījies cilvēks mēdz kļūt slābans, un neliela kofeīna deva var atdot tonusu.

Cukurs

Šī dzēriena sastāvdaļa no veselības viedokļa ir diezgan strīdīga. Varbūt tā noder kā neatliekamā palīdzība, ja neēšanas dēļ asinīs pamatīgi samazinājies cukura līmenis un iestājusies hipoglikēmija. Tomēr tik ļoti cukurots dzēriens lielos daudzumos veselībai par labu nenāk. Sevišķi, ja to sāk lietot ikdienā, nevis kā zāles ārkārtas situācijās.

Ogļskābā gāze

Tā rada viegli skābu vidi gremošanas sistēmā, iespējams, darbojas kā maigs dezinfekcijas līdzeklis.

Teorija un prakse

Kokakolas efekts ir izbaudīts arī uz savas ādas, lietojot to uz pusēm, atšķaidītu ar stipru minerālūdeni – tad kola nav tik neveselīgi salda, bet minerālūdens kompensē zaudētos sāļus.

Savukārt mīti par kolas briesmīgo kodīgumu savulaik atmaskoti, veidojot žurnāla Kas Jauns eksperimentu rubriku. Toreiz praktiski salīdzināju, kā uz nevārītu olu iedarbojas turēšana kolā un apelsīnu sulā. Pēc diennakts sula acīmredzami izrādījās daudz agresīvāka, bet kola olas čaumalu nebija bojājusi.

Anda Leiškalne, "Tautas Veselības Avīze" / Foto: Shutterstock