Ājurvēdas diēta, īpaši katram cilvēku pamattipam. Vata tips
Esi vesels

Ājurvēdas diēta, īpaši katram cilvēku pamattipam. Vata tips

Jauns.lv

Ājurvēdas medicīnas sistēmā cilvēkus iedala trīs konstitucionālajos pamattipos jeb došās – vata (gaiss un ēters), kapha (ūdens un zeme), pitta (uguns un ūdens). Zinot savu došu un veidojot ēdienkarti pēc ājurvēdas principiem, tu rūpēsies gan par savu skaistumu un veselību, gan iegūsi harmoniskāku dzīves izjūtu.

Kasjauns rakstu sērijā iepazīstina ar visiem trim tipiem jeb došām. Šoreiz uzzini visu par Vata došu.

Konsultē: Ilona Ābele, ājurvēdas un ģimenes ārste, veselības centra Aparmita direktore

Ājurvēdas speciālisti ir pārliecināti, ka organismu var sakārtot un līdzsvarot, ievērojot uzturu atbilstoši savai došai. Produktu rekomendācijas ājurvēdā ir atkarīgas no produktu īpašībām jeb kvalitātes, ar kādu tie iedarbojas uz cilvēku un konkrēto konstitūcijas tipu – vai tie dara organismu aukstāku vai silda, vai sausē, vai dara raupjāku.

Iepazīsties ar došu aprakstu, noskaidro sevī dominējošo ājurvēdas konstitūcijas tipu (to vari izdarīt, arī aizpildot testu interneta vietnē aparmita.lv) un uzzini, ko tev būtu vēlams iekļaut ēdienkartē, bet no kā labāk atteikties

Vata

– vēja tipa cilvēki. Nestabili, kustīgi, vienmēr steidzas, nervozi, ar mainīgu garastāvokli. Viņiem ir daudz ideju, kuras viņi nerealizē līdz galam. Vatām ir nemierīgs miegs, neregulāri ēd, turklāt to, kas pagadās. Cīnās ar aizcietējumiem un vēdera uzpūšanos, ir slikta asinsrite, tāpēc viņiem parasti ir vēsas rokas un pēdas.

JA ESI VATA

Ēd regulāri un bieži

Tev ieteicams ievērot regulāras ēdienreizes konkrētos laikos. Vatas cilvēki pēc dabas ir rosīgi un darbīgi, tāpēc mēdz aizstrādāties un tikai vakarā attapties, ka visu dienu nav ēduši, taču tas viņus padara vēl nervozākus. Tāpēc ēd četras reizes dienā, un tu būsi daudz harmoniskāka un mierīgāka. Ēšana vatas nepadara miegainas un nespējīgas koncentrēties darbam, gluži otrādi – ēdiens sniedz papildu enerģiju, spēku un stabilitāti. Reizēm vatas nervozē bez iemesla un nesaprot, kāpēc, bet bieži vien tas ir izsalkuma dēļ.

Tā kā vēja tipa cilvēkiem vienmēr vajag daudz enerģijas un just sātu, ājurvēda iesaka ēst jebkurus riekstus un sēklas, turklāt daudz. Parasti vatai nav liekā svara, ķermeņa uzbūve ir kalsna, tāpēc par kaloriju daudzumu riekstos nebūtu jāuztraucas. Jo īpaši ieteicami produkti, kas ir bagāti ar taukvielām un ir mazliet eļļaini, bet ne trekni, jo vatas ir sausas – bieži mokās ar aizcietējumiem, viņiem ir sausa āda, noteiktā vecumā viņi cieš no artrīta. Viņu organisms ir jāieeļļo, kā arī daudz jādzer – vairāk nekā divi litri ūdens dienā, taču dzērienam jābūt siltākam par istabas temperatūru, jo vēja tipa cilvēkiem, kam jau tā ir auksti, auksts dzēriens sagādā diskomfortu.

Ēd asu

Atšķirībā no tradicionālajiem ieteikumiem tev, vatas cilvēkam, ieteicams ēst nevis viegli sagremojamus, bet gan smagus ēdienus. Kāpēc tā? Vata ir nestabili, savās emocijās lidinās pa gaisu, bet ar smagāku ēdienu viņus var piezemēt. Vata ir vienīgā doša, kam tiek rekomendēta sarkanā liellopa gaļa, kā arī sarkanās zivis – forele, lasis un tuncis. Ja kārojas arī vistas gaļu, tad labāk izvēlies vistas spārniņus vai stilbiņus, bet ne vistas fileju, kas ir baltā gaļa. Tā kā vatas ir trauksmainas un nervozas, tām jāizvēlas ēdiens, kas nomierina. Pirmām kārtām tam jābūt siltam un termiski apstrādātam.

VATA

Ieteicams:

•    Dārzeņi un pākšaugi (tiem noteikti jābūt termiski apstrādātiem) – bietes, burkāni, kinza, gurķi, ķiploki, zaļās pupiņas, sīpoli, kartupeļi, zirņi, ķirbji, kāļi, cukini, purvi, melnās olīvas, pastinaki, brūnās lēcas.

•    

Augļi

– āboli (gatavoti), aprikozes, banāni, ķirši, kokosrieksti, svaigas dateles, svaigas vīģes, greipfrūti, vīnogas, kivi, citroni, mango, melones, apelsīni, ananasi, plūmes, persiki, zemenes, rozīnes (izmērcētas), rabarberi.

•    Piena produkti – vairākums piena produktu ir ieteicami, bet nav ieteicams pārspīlēt ar saldējumu, skābo krējumu un jogurtu.

•    

Eļļas

– sezama, olīvu, saulespuķu, rapšu.

•    Jebkuri rieksti un sēklas.

•    

Garšvielas

– gandrīz visas, jo īpaši asās un nomierinošās garšvielas un garšaugi – ingvers, kanēlis, mētras, pipari.

•    Dzērieni – piens, alvejas sula, ogu sulas (izņemot dzērveņu), burkānu sula, ķiršu sula, vīnogu sula, apelsīnu sula, ananasu sula, silts piens, piparmētru tēja, mežrozīšu sīrups, no alkoholiskajiem dzērieniem – alus vai vīns.

•    

Gaļa

– liellopu, cāļa un tītara stilbiņi, pīles, sarkanās zivis, zivju produkti, olas.

•    Graudaugi – auzas (pagatavotas), visu veidu rīsi, kvieši.

•    

Saldinātāji

– miežu iesals, augļu sulas koncentrāti, medus, rīsu sīrups, brūnais cukurs.

Nav ieteicams:

•    Dārzeņi un pākšaugi – jebkuri saldēti, zaļi vai žāvēti dārzeņi. Šad tad drīkst svaigus spinātus, salātus, rāceņus, bietes. No pākšaugiem nav ieteicamas melnās, baltās, sarkanās un sojas pupiņas, šķeltie zirņi.

•    

Piena produkti

– cietais siers, jogurts ar augļiem.

•    Eļļas – linsēklu.

•    

Garšvielas

– ķimenes.

•    Dzērieni – ābolu sula, melnā tēja, kafija, gāzēti dzērieni, auksti piena dzērieni, ledus tēja, bumbieru sula, granātābolu sula, tomātu sula, dārzeņu buljons. Zemeņu, pelašķu, sarkanā āboliņa, salvijas tēja.

•    

Gaļa

– vistas fileja, šķiņķis.

•    Graudaugi – mieži, maize (cepta ar raugu), griķi, kukurūza, kuskuss, sausiņi, prosa, sausās brokastis, auzu un kviešu klijas, rudzi. Šad tad drīkst makaronu izstrādājumus, bet nedaudz.

•    

Saldinātāji

– baltais cukurs.

KAS JĀZINA VISĀM DOŠĀM

Ājurvēda māca, ka viena maltīte jāveido pa daļām. Ēdienus nevajag miksēt, bet gan ēst pēc iespējas vienkāršāk, bez kombinācijām. Maltīte vienmēr jāsāk ar desertu –vienkāršajiem ogļhidrātiem, jo tie ātri sagremojas un ātri vien atbrīvo kuņģī vietu nākamajam ēdienam. Otrajā jāizvēlas saliktie ogļhidrāti – graudaugi un dārzeņi, un tikai pēc tam ēd gaļu vai zivis.

KAS MAINĀS?

Ēdot atbilstoši savai ājurvēdas došai, pirmais, kas mainās, ir pašsajūta – sajūtas vēderā, galvā un citviet ķermenī. Uzlabojas nervu sistēmas darbība, un mainās reakcija uz apkārtējiem notikumiem. Kad ājurvēdiska ēšana kļuvusi par dzīvesveidu, uzlabojas arī vispārējais veselības stāvoklis. Ājurvēdas medicīnas primārais mērķis nav atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, kas raksturīgi kaphai, bet, kad ar uzturu sakārtots organisms un uzlabota iekšējo orgānu darbība, ķermenis mainās arī vizuāli – ar laiku liekie kilogrami zūd. Tātad ājurvēda – tas ir ceļš ne tikai uz veselīgu dzīvesveidu, bet arī uz lielisku formu.

Slavenību pieredze:

Amerikas supermodele Kristija Terlingtone (44) regulāri praktizē jogu un meditācijas un savu dzīvesveidu veido uz ājurvēdas medicīnas principiem, tostarp ēdot atbilstoši savai došai.

Modele ir vēja tipa cilvēks jeb vata, tāpēc vienmēr piespiež sevi paēst gan brokastis, gan pusdienas, gan launagu. Tā kā viņa ir veģetāriete un atsakās no gaļas, olām un piena produktiem, tad viņas iecienītākā maltīte ir rieksti un sēklas. Starp ēdienreizēm viņa izvēlas augļu salātus ar piparmētrām. Viņa uzskata, ka, pateicoties tieši šādam dzīvesveidam, nevis skarbām diētām, kādas bieži ievēro modeles, ir labā fiziskā formā, maz streso, un arī dzīves uztvere ir daudz pozitīvāka.

Žurnāls OK!/Foto: Shutterstock, Bulls Press