Aromterapija: pret rudens vīrusiem un nogurumu
Aromterapija māca izmantot augu enerģiju cilvēku labā.
Esi vesels
2013. gada 6. novembris, 07:12

Aromterapija: pret rudens vīrusiem un nogurumu

Jauns.lv

Arompterapijai balstās uz ēterisko eļļu pareizu pielietošanu un tai ir būtiska nozīme mūsu fiziskās un garīgās veselības uzlabošanā. Uzzini, kā ar aromterapijas palīdzību pārvarēt vīrusu laiku.

Aromterapija ir alternatīvās medicīnas nozare, kas pēta cilvēka labsajūtas un veselības uzlabošanai piemērotākās ēteriskās eļļas. Šo eļļu sīkās molekulas ir tik iedarbīgas, ka spēj atstāt ļoti spēcīgu iespaidu. Nonākot cilvēka organisma audu šūnās ēteriskās eļļas liek tām atcerēties, kā tās ir darbojušās, būdamas veselas, un tā rezultātā šūnās atjaunojas pareizas funkcijas.

Aromterapija māca izmantot augu enerģiju cilvēka labā un tās mērķis ir uzlabot pašsajūtu, veidojot līdzsvaru starp cilvēka ķermeni un garu. Tas ir veids, kā tikt vaļā no sezonas slimībām un atveseļot organismu bez ķīmisku medikamentu lietošanas. Tikai no cilvēka atkarīgs, vai aromāts viņam der.

Konkrētam cilvēkam reakcija uz konkrētu aromātu ir pilnīgi individuāla. Lai arī tiek uzskatīts, ka katrai ēteriskajai eļļai ir kāda noteikta funkcija, reizēm cilvēks var reaģēt gluži pretēji, tādēļ ļoti svarīgi ir spēt ieklausīties sevī un saprast, kas dotajā brīdī mums ir vajadzīgs.

Lai uzzinātu, kuras eļļas mums ir vajadzīgas, jāpasmaržo aptuveni desmit ēteriskās eļļas. Pirmais impulss būs noteicošais vai šī eļļa var palīdzēt vai nē. Par to, ka eļļa iedarbojas, liecina vairāki faktori – mainās garastāvoklis, kāds kļūst enerģiskāks, cits mierīgāks, uzlabojas veselība u.tml.

Lai izjustu un izbaudītu ēterisko eļļu aromātu ietekmi, efektīvs līdzeklis ir eļļas lampiņas, taču var izlīdzēties ar parastu trauciņu, kurā iepilināti daži pilieni ēteriskās eļļas. Novietojot to uz radiatora panāksiet tādu pašu efektu. Uzturoties telpā, kur gaiss bagātināts ar ēteriskām esencēm, bioloģiski aktīvās vielas koncentrētā veidā tiek uzņemtas ar visu ķermeni.

Lieliski ēterisko eļļu iedarbību var novērtēt arī pievienojot to vannām. Jāatceras, ka ēteriskās eļļas nedrīkst pilināt ūdenī, jo tās neizšķīst. Tās jāsajauc ar pienu, krējumu vai augu eļļu un tikai tad jāpievieno vannai.  Lai sasniegtu vēlamo efektu, ieteicams izmantot tikai 100% dabīgas, tīras ēteriskās eļļas. Sintētiskām smaržeļļām nepiemīt veselību veicinoša iedarbība.

Efektīvākās ēteriskās pret vīrusiem un nogurumu

Pretvīrusu iedarbība piemīt eikalipta, tējaskoka, lavandas, kumelītes, priedes, citrona, timiāna, piparmētras, ģerānijas eļļām. Baktērijas iznīcināt palīdzēs krustnagliņa, kanēlis, kadiķis, rozmarīns, tējas koks, priede. Pret nomāktu garastāvokli palīdzēs muskatsalvija, baziliks, ģerānija, bet koncentrēšanās spējas paaugstinās citrons, rozmarīns un piparmētra. Skumjas kliedēs ingvers un kumelītes un dzīvesprieku vairos apelsīnu, bergamontes, greipfrūta, ilang ilang, neroli, sandalkoka vai ģērānijas ēterikā eļļa.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock