Kardio treniņš - ne tikai tauku dedzināšanai. 3 patiesības par treniņiem
Viens no vienkāršākajiem kardio treniņu veidiem – skriešana.
Esi vesels
2013. gada 11. novembris, 07:26

Kardio treniņš - ne tikai tauku dedzināšanai. 3 patiesības par treniņiem

Jauns.lv

Ja nodarbojies ar sportu svara zaudēšanas dēļ, vārds „kardio” tev droši vien nebūs svešs. Skaidrojam, ko tas patiesībā nozīmē un ko par kardio treniņiem vajadzētu zināt.

Kardio jeb aerobie vingrojumi ir samērā zemas intensitātes treniņi, kas pildāmi ilgākā laika periodā. To vidū ir skriešana, peldēšana, riteņbraukšana un iešana. Pieaugušam cilvēkam nedēļā šādām aktivitātēm, atkarībā no slodzes intensitātes,  vajadzētu izbrīvēt 75 līdz 150 minūtes. Papildus slodze nāks tikai par labu, ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem vai uzlabot izturību un vispārējo veselības stāvokli.

Lūk, trīs lietas, ko vajadzētu zināt par kardio treniņiem:

1.    Kardio treniņu vienīgais uzdevums nav tauku dedzināšana. Fitnesa pasaulē nav vienprātības par to, kādi kardio vingrojumi ir vislabākie veselības uzlabošanai. Taču skaidrs ir viens – aerobā slodze tai nāk par labu. To laikā sirdij aktīvāk jāpiegādā asinis muskuļiem. Rezultātā tiek stiprināta imunitāte un regulēts cukura līmenis asinīs. Brazīlijas zinātnieki pat atklāja pozitīvas izmaiņas diabēta slimnieku veselībā. Arī citi pētījumi pierādījuši aerobās slodzes labvēlīgo ietekmi uz veselību.

2.    Kardio treniņi ilgtermiņā atvieglos tavu dzīvi. To labvēlīgo ietekmi izjutīsi, kad pēdējā brīdī centīsies paspēt uz vilcienu vai ātri uzskriet pa kāpnēm. Turklāt aerobie treniņi ir kumulatīvi – jo vairāk un biežāk tos pildīsi, jo vairāk tas uzlabos tavu veselību. Misūri universitātes pētījumā atklājās, ka sievietēm – diabētiķēm nepieciešami ilgāki vai augstākas intensitātes kardio treniņi nekā vīriešiem. Lai arī zinātnieki koncentrējās uz diabēta slimniekiem, tā secinājumus var vispārināt.

3.    Kardio treniņi atstāj labvēlīgu iespaidu ne tikai uz ķermeni, bet arī prātu. Tas ir vispārzināms fakts, ka sportiskas aktivitātes mazina stresu, uzlabo garastāvokli, veicina ciešāku miegu. Citiem vārdiem sakot, uzlabo dzīves kvalitāti. Dienvidkarolīnas universitātes pētījumā noskaidrojās, ka fiziska slodze palīdz cīnīties ar garīgu izsīkumu, un tu droši vien pati kādreiz esi par to pārliecinājusies.

Taču sabalansētai treniņu programmai ar kardio treniņiem vien nepietiks un tos nepieciešams papildināt ar spēka vingrinājumiem. Atceries, ka kardio treniņi nes augļus tikai ilgākā laika periodā, tāpēc, tikai tiem kļūstot par ikdienas sastāvdaļu, jutīsi reālas figūras un svara izmaiņas.

Avots: Discovery Health. / Foto: All Over Press.