Brīnumoga dzērvene! Uzzini par tās ārstnieciskajām īpašībām
Esi vesels

Brīnumoga dzērvene! Uzzini par tās ārstnieciskajām īpašībām

Jauns.lv

Ziemā roka pati veikalā sniedzas pēc dzērveņu iepakojuma. Uzzini, kāpēc šīs ogas ir tik vērtīgas tieši gada aukstākajos mēnešos!

Dzērvenēm piemīt daudzas ārstnieciskas īpašības - tās stiprina imunitāti un aizsargā no apkārt klejojošajiem vīrusiem.
Dzērvenēm piemīt daudzas ārstnieciskas īpašības - tās stiprina imunitāti un aizsargā no apkārt klejojošajiem vīrusiem.

Pirmie dzērvenes lietot sāka indiāņi, un viņi tās dēvēja par „ibimi”, kas nozīmē „rūgtā oga”. Dzērvenes viņi izmantoja uzturā, medicīnā un kā miera simbolu. Šo ogu labvēlīgā ietekme uz veselību nav noliedzama, un to apstiprina arī mūsdienu medicīna. Dzērvenes var palīdzēt gan dažādu slimību profilaksē, gan veicināt ātrāku atlabšanu. Dzērvenēm un to preparātiem konstatēta spēja normalizēt holesterīna līmeni asinīs, aizkavēt ādas novecošanās procesus, normalizēt paaugstinātu asinsspiedienu, kā arī palīdzēt cilvēka organismam cīņā ar mikrobiem, kas ir īpaši būtiski vīrusu sezonā.  Dzērvenes ir arī efektīvs līdzeklis urīnceļu infekciju ārstēšanai. Vairākos zinātniskos pētījumos pierādīts, ka dzērveņu sulas dzeršana mazina šīs saslimšanu simptomus. Zinātnieki izpētījuši, ka dzērveņu ekstrakts kavē mutes, resnās zarnas, prostatas un krūts vēža veidošanos.  Un tas vēl nav viss! Dzērveņu baktericīdās īpašības palīdz rūpēties par mutes dobuma higiēnu. Dzērveņu sastāvā ir vielas, kuras noder zobu kariesa profilaksei, jo neļauj kariesa izraisītājiem piekļūt zobu emaljai un bremzē kaitīgo mikroorganismu attīstību, kuri vainojami zobu un smaganu slimību izraisīšanā.

Dzērvenes var lietot arī kaltētā veidā, piemēram, rozīņu vietā.
Dzērvenes var lietot arī kaltētā veidā, piemēram, rozīņu vietā.
Lūk, dažas idejas, kā veselīgās ogas iekļaut savā ikdienas uzturā!

1.    Žāvētas dzērvenes vari izmantot kūciņās un smalkmaizītēs rozīņu vietā.

2.    Ja salātos prasās neliels skābums, pieliec nevis citronu vai etiķi, bet gan dažas svaigas dzērvenes!

3.    Samīcītas dzērvenes ar medu kalpos kā garda glazūra ceptai vistas filejai vai cūkgaļai.

4.    Paštaisītas limonādes recepte: dabīgo dzērveņu sulu un dzeramo sodu vienādās daļās atšķaidi ar ūdeni.

5.    Sablenderē svaigas dzērvenes, apelsīnu un nedaudz brūnā cukura. Tās būs veselīga un ziemīga piedeva brokastu pankūkām.

Avots: Healthyeating.org / Foto: All Over Press