Lai strādā cepeškrāsns: 2 ideāli sulīgu cepešu receptes
foto: Shutterstock
Garšīgi

Lai strādā cepeškrāsns: 2 ideāli sulīgu cepešu receptes

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Par cepeškrāsns izmantošanu dažkārt atceramies tikai tad, kad jāgatavo svētku maltīte, bet arī ikdienā tā ir ļoti noderīga.

Cūkas karbonādes cepetis

Visgardākā gaļa vienmēr ir pie kaula, tādēļ, ja vien ir iespēja, izvēlies cepeti ar kauliņu.

3 stundas + nakts ledusskapī
8 personām

2 ½ kg cūkas karbonādes ar ādu un ribiņu
2 ēdk. eļļas
1 ēdk. sāls
2 timiāna zariņi
2 rozmarīna zariņi

1. Iepriekšējā dienā noliec gaļas gabalu uz stabila koka dēlīša ar ādu augšup. Iegriez ādu ik pa centimetram, vēlams, paralēli ribiņām, jo tad būs vieglāk sagriezt gatavu cepeti. Ierīvē to viscaur ar sāli. Liec ledusskapī līdz nākamajai dienai.

2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 250 grādiem (bez ventilācijas). Gaļu apsmērē ar eļļu. Cepamajā traukā liec timiāna un rozmarīna zariņus, uz tiem – karbonādi ar ādu uz augšu. Cep 30 minūtes, tad samazini karstumu līdz 160 grādiem (bez ventilācijas) un cep vēl apmēram stundu.

3. Ja ādiņa nav vēl skaisti kraukšķīga, cepeti vēl pāris minūtes cep grila režīmā.

Pirms sagriešanas ļauj gaļai vismaz 30 minūtes atpūsties. Lieliski garšos ar mārrutkiem vai ābolu mērci.

Zināšanai

Cepšanas ilgums atkarīgs no gaļas gabala biezuma. Vai cepetis ir gatavs, vislabāk noteikt ar gaļas termometru. Ja gribi vidēji izceptu, vidū jābūt 60 grādu, ja kārtīgi izceptu – 67 grādu temperatūrai.

foto: Shutterstock

Lēni cepts vistas cepetis

Vistas cepšanai var izmantot tā saukto pīli vai citu biezu čuguna katlu ar vāku, jo tad nevajadzēs foliju.

3 stundas
4 personām

1 vesela vista, ap 1 ½ kg
80 g sviesta
2 bekona šķēles
1 citrons
1 ēdk. sāls
4 ķiploka daiviņas

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem. Vistu ieberzē ar sviestu un sāli. No kakla puses pacel uz augšu ādu un iebīdi starp krūtiņu un ādu pa bekona šķēlītei – tad krūtiņa būs sulīga.

2. Sagriez citronu 4 daļās un liec cepamajā traukā kopā ar ķiploka daiviņām. Liec traukā vistu ar krūtiņu uz augšu. Trauku cieši nosedz ar foliju un ievieto cepeškrāsnī. Cep 2 stundas.

3. Foliju noņem, paaugstini temperatūru līdz 200 grādiem (bez ventilācijas) un turpini cept vēl apmēram 30 minūtes, līdz ādiņa skaisti brūna un vista viscaur izcepusies.

Ar irbulīti iedur biezākajā vietā vistas šķiņķītī – gatavai vistai sula, kas iztek, ir dzidra, nevis duļķaina. Pēc izņemšanas no cepeškrāsns atkal uzliec foliju vai pārklāj ar dvieli un ļauj vismaz 10 minūtes atpūsties.