Garšīgi

100 Labi padomi recepte: dārzeņu kišs

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Ražas laikā grēks būtu neizmantot visu to bagātību, kas briest dārzā, turklāt ēdienu variāciju ir tik daudz. Lūk, viena no tām – bagātīgs dārzeņu kišs. 4–6 personām. Pagatavošanas laiks - 1 stunda.

Mīklai: 185 g miltu, 120 g sviesta, 1 olas dzeltenums (baltumu pataupi pildījumam), 4 ēdk. auksta ūdens.

Pildījumam: 400 g brokoļu, ziedkāpostu, daži ķirštomāti, 200 ml saldā krējuma, 2 olas, 50 g rīvēta siera, šķipsna rīvēta muskatrieksta, šķipsna sāls.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Dārzeņu kišu var pasniegt gan siltu, gan atdzesētu.
Dārzeņu kišu var pasniegt gan siltu, gan atdzesētu.

1.  Liec miksera traukā miltus, kubiņos sagrieztu sviestu un olas dzeltenumus. Visu sastrādā drupenā masā. Pielej ūdeni un ļauj, lai mikseris izmīca. Mīklu izrullē un ieklāj formā ar izceļamu pamatni.

2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Saburzi un pēc tam izlīdzini cepamā papīra loksni, uzklāj to uz mīklas. Uz papīra saber pupas, rīsus, konditorejā izmantojamos akmentiņus vai kādu citu slogu – tas neļaus mīklas pamatnei uzmest burbuli un pieturēs maliņas.

3. Cep kiša pamatni 15 minūtes. Tad papīru ar slogu nocel un cep vēl 5 minūtes – līdz pamatne sāk brūnēties.

4. Kamēr cepas pamatne, sagatavo dārzeņus: brokoļus un ziedkāpostus apvāri 5 minūtes, tad nokās un rūpīgi nosusini. Tomātus pārgriez uz pusēm.