Jauno kartupeļu pārsteigums - Mārtiņa Sirmā recepte
Jaunie kartupeļi… Jā, kā jau latviešiem pieņemts, ar dillēm, jā, ar sviestu, bet… To buķeti, ko var iepazīt, pievienojot vēl ķiplokus un citronu, iespējams izbaudīt, tikai to pagatavojot un pagaršojot!
Jaunie kartupeļi vairs nav no siltām zemēm atvesti, bet gan izaudzēti tepat, Latvijā, veļas laukā no zemnieku maisiem uz tirgus letes. Pašus pirmos mums pieņemts nobaudīt tāpat – bez nekā, bet jau ar nākamajiem varam mesties eksperimentos, lai tupeni atklātu un godātu no jauna. Tāds eksperiments ir arī šī recepte, ko žurnālam "Kas Jauns" izstāstījis Mārtiņš Sirmais, pavārs un restorānu īpašnieks.
Sastāvdaļas
20 nelieli jaunie kartupeļi
100 g sviesta
5 ķiploku daivas
1 citrona miza un sula
1 bunte diļļu lapu un sēklu galvu
sāls
melnie pipari
Pagatavošana
1. Veselus jaunos kartupeļus – var arī ar visu mizu, labi nomazgātus – novāri sālsūdenī, kā ierasts, tos nepārvārot. Ūdenim pievieno apmēram pusi no dillēm, ko pēc tam nolej kopā ar ūdeni.
2. Sviestu dzidrini ar ķiploku un citrona mizu.
3. Jauc karstus kartupeļus ar sviestu un kapātām dillēm, citronu sulu, sāli un pipariem.
Vēl variants! Kartupeļus izvāra kopā ar dillēm, nokāš, tiem karstiem pievieno sviestu, uz smalkās rīves sarīvētu citrona mizu un tējkaroti sulas. Ar vai bez piespiesta ķiploka, katra paša ziņā. Variāciju daudz un dažādas, un tās vērts izmēģināt!