Rabarberi veselībai: ar ko var pārsteigt šis unikālais augs?
Rabarberiem ir gari, gaļīgi kātiņi spilgti rozā vai sarkanā krāsā un lielas, tumši zaļas lapas. Rabarberu kāti ir ēdami un tiem piemīt skāba garša, kas labi sader ar saldiem produktiem. Auga lapas ir neēdamas un cilvēkam pat toksiskas.
Izdevums "Health" raksta, ka tradicionālajā ķīniešu medicīnā rabarberus izmanto medicīniskiem nolūkiem. Šis unikālais dārzenis satur K vitamīnu, šķiedrvielas un antioksidantus, kas uztur kaulu, gremošanas sistēmas un sirds veselību. Tomēr ilgstoša rabarberu uzņemšana piedevu veidā var izrādīties kaitīga.
Atvieglo aizcietējumus
Dārzeņa kātiņi ir labs šķiedrvielu avots aizcietējumu profilaksei un ārstēšanai. Pētījumi liecina, ka rabarberi satur lielu daudzumu antrahinona ķīmisko komponentu, kuriem piemīt caurejas iedarbība, stimulējot zarnas uz fekāliju izvadīšanu.
Kādā pētījumā noskaidrots, ka smagi slimiem cilvēkiem rabarberu pulvera uzņemšana efektīvi izraisījusi zarnu iztukšošanos vidēji nepilnās divās dienās.
Bagāts ar antioksidantiem
Rabarberi ir lielisks antioksidantu avots, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem un novērš oksidatīvo stresu. Bez pietiekama antioksidantu daudzuma brīvie radikāļi var uzkrāties un izraisīt oksidatīvo stresu, kas saistīts ar tādām hroniskām slimībām kā vēzis, sirds un asinsvadu slimības, diabēts, depresija, Alcheimera slimība un citām.
Kādā pētījumā tika analizētas 29 rabarberu šķirnes, un izrādījās, ka tās visas ir bagātas ar antioksidantiem, konkrēti fenoliem savienojumiem, tostarp antociāniem. Septiņas šķirnes saturēja pat vairāk antioksidantu nekā kāposti.
Šie antioksidanti palīdz mazināt iekaisumu un neitralizēt brīvos radikāļus, kas padara tos noderīgus tādu slimību profilaksei un ārstēšanai kā diabēts, vēzis, sirds un asinsvadu un neiroloģiskās slimības.
Atbalsta kaulu veselību
Visizplatītākais vitamīns rabarberos ir vitamīns K. Šī viela palīdz nostiprināt kaulu struktūru un regulē to augšanu. Pētījumi liecina, ka zemais K vitamīna patēriņš uzturā ir saistīts ar paaugstinātu kaulu lūzumu risku un kaulu audu minerālā blīvuma samazināšanos. Citi pētījumi liecina, ka K vitamīna uzņemšana pie zema uztura patēriņa palīdz novērst kaulu lūzumus.
Rabarberu uzturvērtība
Rabarberi, izņemot antioksidantus, satur citus veselīgus vitamīnus un minerālvielas, piemēram, C vitamīnu un mangānu.
Rabarberi kā piedeva
Rabarberu ekstraktu var iegādāties piedevas veidā, jo tam ir dažādas paredzamās ārstnieciskās īpašības, tostarp hroniskas nieru mazspējas, diabētiskās nefropātijas un aizcietējumu ārstēšanai.
Tomēr eksperti neiesaka uztura bagātinātājus ar rabarberiem lietot ilgstoši, jo, pārmērīgi patērējot, rabarberi var būt toksiski kuņģa un zarnu traktam, nierēm un aknām. Lielā koncentrācijā tas var izraisīt nopietnu caureju.
Kā pareizi ēst rabarberus:
Pagatavojiet zemeņu rabarberu kūku; iemetiet neapstrādātus rabarberu kātus bez lapām medū, lai mīkstinātu tā rūgto garšu; pievienojiet jogurtam kubiņos sagrieztus rabarberus; pievieno rabarberus smūtijiem; pagatavojiet no rabarberiem želeju vai mērci; rabarberus var apcept un pasniegt ar saldējumu vai saldētu jogurtu.