Noderīgi ikdienā
2021. gada 28. jūlijs, 20:09

Elegantās sīpolpuķes eritronijas kļūst arvien populārākas dārzos visā pasaulē

"100 Labi Padomi"

Eritronijas piesaista uzmanību ar saviem elegantajiem zvanveida ziediem, kas liegi šūpojas uz smalkajiem ziedkātiem, un spīdīgajām, dažkārt raibumiem klātajām lapām, kuras lieliski krāšņo dārzu, kad ziedi ir pārziedējuši.

Savvaļā eritronijas sastopamas gan Centrāleiropā, gan Sibīrijā, gan Amerikā, bet selekcionāru radītās šķirnes,pateicoties to skaistumam, krāsu dažādībai un vieglajai kopšanai, kļūst arvien populārākas dārzos un puķu dobēs visā pasaulē. 

foto: Shutterstock

Audzēšana, kopšana

Eritronijām patīk augt ēnainā vai daļēji noēnotā vietā bagātīgā, irdenā, vieglā  augsnē, kas labi uztur mitrumu. Raugies, lai ūdens stādīšanas vietā nestagnē, citādi sīpoli var sapūt.

Stādot sīpola smailo galu liec uz augšu. Sīpolus ievieto aptuveni 12 cm dziļi augsnē un 10 cm attālumā citu no cita. Eritronijas ar laiku vairosies; stādot tās ne pārāk cieši kopā, sīpolus vajadzēs pārstādīt tikai pēc gadiem desmit.  

Ik pavasari mēslo ar komplekso vai sīpolpuķēm paredzēto mēslojumu.

Ja pavasarī un vasarā ir sauss laiks, eritronijas jālaista, jo augšanai un ziedēšanai tām nepieciešams mitrums. Sausums šīm košajām puķēm ļoti nepatīk, tomēr laistot ievēro mērenību, jo arī pārliekā mitrumā sīpoli var pūt vai pelēt. Jūnija beigās laistīšanu pārtrauc un ļauj lapām nokalst – tikai tā eritronijas nākamgad krāšņi ziedēs. Rudenī piesedz ar skujkoku zariem, lapām, salmiem vai kūdru. 

Eritronijas slimo reti, un arī kaitēkļi tās nav iemīlējuši, tomēr, ja uz lapām ir parādījusies rūsa vai miltrasa, slimības skartās lapas nogriez un iznīcini.

foto: Shutterstock

Eritroniju sugas

● Kaukāza eritronija (Erythronium caucasicum) – zied aprīļa beigās, maija sākumā ar baltiem, bāli dzelteniem un krēmkrāsas ziediem uz aptuveni 17 cm gariem ziedkātiem (viens zieds uz ziedkāta). Lapas izteikti zaļas ar nelieliem lāsumiņiem.

● Sibīrijas eritronija (Erythronium sibiricum) – uz 20 cm garā ziedkāta maija sākumā uzzied pa vienam violetam ziedam. Lapas tumši zaļas ar gaiši zaļiem lāsumiem.

● Tolumnas eritronija (Erythronium tuolumnense) – aptuveni 25 cm gari ziedkāti ar vairākiem krāšņiem dzelteniem ziediem. Zied maijā. Pazīstama arī kā Kalifornijas eritronija.

● Eiropas eritronija (Erythronium dens-canis) – visizplatītākā eritroniju suga un visbiežāk tiek selekcionēta. Savvaļā augošajām ir olīvzaļas lapas ar violeti sārtu lāsojumu. Uz 20 cm garā ziedkāta veidojas viens rozīgi violets zieds.   

● Atritinātā eritronija (Erythronium revolutum Smith) – zied jūnijā ar dažādas intensitātes sārtiem ziediem – no gandrīz baltiem līdz tumšsārtiem. Skaistas zaļas lapas ar baltiem un brūngansārtiem lāsumiem. 

Skaistas eritroniju šķirnes

● Eiropas eritronija ‘Joanna’ – izceļas ar lieliem, dzelteniem ziediem, kas kļūst arvien tumšāki, līdz iekrāsojas aprikožu krāsā. Lapas bāli zaļas, spīdīgas, ar brūnu rakstu.

● Eiropas eritronija ‘Harvington Snowgoose’ – neparasti gara (aptuveni 40 cm) šķirne ar lieliem, baltiem ziediem un rievotām ziedlapu maliņām. Lapas dekoratīvas – izteikti zaļas ar brūni sārtu dzīslojumu. Zied jūnijā. 

● Tolumnas eritronija ‘White Beauty’ – burvīgi krēmkrāsas ziedi ar izteiktu vara krāsas centru un smalku ziedkātu. Lapas piesātināti zaļas.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.