foto: Shutterstock
Sliktākie kaimiņi dobē: augi, kurus nekad nevajadzētu audzēt blakus
Noderīgi ikdienā
2024. gada 10. aprīlis, 06:26

Sliktākie kaimiņi dobē: augi, kurus nekad nevajadzētu audzēt blakus

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Pavasaris ir sācies – par to liecina ne tikai datums kalendārā, bet arī laikapstākļi aiz loga. Šis ir arī īstais laiks sākt plānot dārza darbus. Pirms dārza apsēšanas gan ir vērts atcerēties – daži augi ir kā slikti kaimiņi – pat tad, ja tiem nodrošināsiet ideālos augšanas apstākļus, tie nespēs harmoniski sadzīvot. Portāls "Real Simple" iepazīstina ar dažiem augiem, kurus nevajadzētu audzēt blakus. 

1. Augi, kas izturīgi pret sausumu un mitruma mīloši augi

Ja apsverat iespēju stādīt sausumizturīgus augus blakus mitrumu mīlošiem augiem, iespējams, vajadzētu padomāt vēlreiz, norāda sertificēts dārzkopības eksperts Bliss Bendals. Tas var izraisīt sausumizturīgo augu sakņu puvi, tāpēc centieties šos divu veidu augus novietot pēc iespējas tālāk vienu no otra.

2. Ķiploki ar citiem dārzeņiem

Ķiploki augsnē veido sēru, un tas kavē pākšaugu, piemēram, pupiņu un zirņu, kā arī zaļumu, piemēram, pētersīļu, augšanu. Ķiplokus vislabāk stādīt atsevišķi vai tikai kopā ar citiem sēra izturīgiem augiem.

3. Rozes un hortenzijas

Lai augus stādītu blakus, jābūt saderīgam augsnes tipam, kurā tiem patīk augt. Tāpat jāņem vērā gaismas un ūdens daudzums, kas tiem nepieciešams ideāliem augšanas apstākļiem. Rozēm vajadzīga saule, bet hortenzijas dod priekšroku ēnai. 

4. Tomāti un kartupeļi

Kurš gan nemīl svaigus tomātus salātos vai siltus kartupeļus kā piedevu ēdienam? Lai gan šie dārzeņi var atrasties uz viena šķīvja, tiem nevajadzētu atrasties dārza dobē blakus. „Tomāti un kartupeļi konkurē pēc vienām un tām pašām barības vielām. Abi ir nakteņu dzimtas augi, un konkurē ne tikai par barības vielām, bet arī ir uzņēmīgi pret tām pašām slimībām, piemēram, puvi. Lai aizsargātu attiecīgās kultūras, tie jāstāda atsevišķi.

5. Piparmētra un jebkas cits

Piparmētras ir vislabāk piemērotas stādīšanai podiņos. Piparmētra var ātri pārņemt vietu un izkonkurēt ne tikai daudzgadīgos augus, bet arī iejaukties krūmos un izspiest visu, kas aug to tuvumā.

6. Monarda un gurķi

Monarda augs jebkurā augsnē, taču košāk ziedēs un intensīvāk smaržos barības vielām bagātās augsnēs. Monarda ir apputeksnētāju pievilcīgs augs, bet diemžēl tā ir uzņēmīga pret miltrasu - noturīgu sēnīšu slimību, kurai var pakļauties arī gurķi.