foto: Jill Wellington/Pexels.com
Vai tiešām silts piens palīdz iemigt: atbilde pārsteigs
Noderīgi ikdienā
2023. gada 25. decembris, 05:58

Vai tiešām silts piens palīdz iemigt: atbilde pārsteigs

Jauns.lv

Laba alternatīva miega tabletēm varētu būt glāze silta piena. Šis līdzeklis cilvēkam rada miegainību.

Tomēr patiesībā viennozīmīgas atbildes uz jautājumu, vai silts piens palīdz iemigt, nav. Pētnieki dalās viedokļos par to, vai siltais piens rada miegainību, raksta "The Dailymeal".

Jaunākie pētījumi liecina, ka piens satur aminoskābi - triptofānu, kas izraisa miegainību. Tomēr nav precīzas saistkorelācijas ar to, ka silts piens pirms gulētiešanas patiešām palīdz. Līdzīgi, šī aminoskābe ir pienā arī tad, kad tas ir auksts, tāpēc rodas jautājums, kāpēc tieši silts piens, nevis vienkārši piens.

Iespējams, drīzāk runa ir par psiholoģisko aspektu.

Turklāt, pēc Amerikas Ķīmijas biedrības datiem, piens satur arī noteiktus peptīdus (kas sastāv no aminoskābēm), kas var darboties kā dabiski līdzekļi stresa mazināšanai. Šos peptīdus var izmantot nākotnes miega līdzekļos. Tomēr nav nekādu pierādījumu, ka šie pienā esošie peptīdi kļūtu efektīvāki, ja pienu uzkarsētu.

Tātad, ja miegainību izraisa nevis ķīmiskā viela pienā, tad, iespējams, tā var būt psihosomatika.

Silts piens var radīt patīkamas atmiņas par bērnību, kas dod iespēju justies omulīgi un komfortabli, tāpēc tā ir populāra iemigšanas metode. Silts piens var darboties kā placebo, izraisot cilvēkos miegainību.

Pēc "National Geographic" datiem, zināms, ka placebo ietekmē organismu, jo tas efektīvi apmāna smadzenes, liekot tām noticēt, ka kaut kas darbojas tā, kā mēs ceram. Tas var izskaidrot arī siltā piena fenomenu un to, kāpēc cilvēki tam uzticas.

Nepieciešami papildu izmeklējumi, lai precīzi noteiktu, vai siltais piens rada miegainību vai ne. Tomēr, kad laiks iet gulēt, glāze silta piena noteikti nekaitēs.