Garšīgi
2023. gada 18. jūlijs, 17:07

Trīs populāri garšaugi ar citrusu aromātu; tie uzlabo garastāvokli un nomierina

"100 Labi Padomi"

Trīs populāri garšaugi, kurus vērts audzēt, lai izmantotu gan atspirdzinošos dzērienos, gan saldajos ēdienos.  Garšaugi ar citrusu aromātu pozitīvi iedarbojas uz cilvēka garastāvokli, to smarža palīdz nomierināties un atgūt labu noskaņojumu.

Citrontimiāns

Timiāna šķirņu klāsts ar citrusu smaržu un garšu top aizvien plašāks. Īpaši iecienīts kļuvis spāņu citrontimiāns ar īpatnēju citronu aromātu, kurās jaušas arī piparmētru nianses. Spānijā no tā mēdz gatavot tēju saaukstēšanās reizēs.

Zaļais citrontimiāns ar tumšām lapiņām un rozā ziediņiem labāk par citām šķirnēm piemērots audzēšanai arī noēnotā vietā. Vispār timiānam patīk saule un siltums, un irdena augsne, bet tas itin labi pārdzīvo arī ilgāku sausuma periodu.

Ja timiānu stādi puķu podā, izvēlies liesāku augsni, jo mūsu puķēm un dārzeņiem paredzētā augsne tam ir par treknu.

foto: Shutterstock
Citrontimiāns.

Citronverbena

Tā izceļas ar izteiktu citrusu aromātu, kas sajūtams, svaigu lapiņu paberzējot pirkstos. Šaurās, mazliet paraupjās lapas bagātīgi satur ēteriskās eļļas.

Citronverbena ir siltumu mīlošs augs, kas mūsu ziemās laukā neizdzīvo, tāpēc to ieteicams stādīt lielā puķu podā un līdz ar pirmajām salnām ienest telpās. Ja nav piemērotas vēsas un gaišas vietas, kur to uzglabāt, podu var atstāt arī tumšā un aukstā vietā, kur temperatūra nenokrītas zem nulles. Atceries laiku pa laikam apliet, un tas nekas, ka lapas nokaltīs. Pavasarī ceru apgriez un izveido glītu formu. Ja pods šķiet par mazu, pārstādi lielākā.

foto: Shutterstock
Citronverbena.

Citronbaziliks

Bazilikam patīk silta un saulaina vieta, bet ne karsta pusdienlaika saule. Taču, ja gaisa temperatūra uz ilgāku laiku būs zemāka par +13–14 grādiem, augs nīkuļos.

Svarīgs ir optimāls mitrums – augsne nedrīkst būt ne par sausu, ne par mitru. Ja būs par sausu, lapiņas noļuks un zaudēs sulīgumu, ja par mitru, lapas noļuks un kātiņi nopūs.

Ja baziliks neaug laukā, kur ir pakļauts laikapstākļiem, vēlams pāris reižu dienā pārbraukt tam ar plaukstu un kārtīgi uzpūst dvašu, lai imitētu vēju.

foto: Shutterstock
Citronbaziliks (attēlā pa labi).

Zināšanai

* Garšaugi ar citrusu aromātu pozitīvi iedarbojas uz cilvēka garastāvokli, to smarža palīdz nomierināties un atgūt labu noskaņojumu.

* Līdzīga iedarbība ir arī tējai, ko gatavo no kaltētām citrontimiāna un citronverbenas lapiņām. Citronbaziliku nav vērts kaltēt, jo tad tas zaudē gan garšu, gan smaržu.

* Šos garšaugus plaši izmanto saldajos ēdienos, atspirdzinošos dzērienos, mērcēs un zivju ēdienos.