foto: Shutterstock
Savainotos dzīvniekus glābs “Zoopolicija”
Uz savu roku glābt savainotus un slimus dzīvniekus ir riskanti, tas jāuztic pašvaldības nolīgtiem speciālistiem.
Mūsu mīluļi
2023. gada 15. jūlijs, 04:55

Savainotos dzīvniekus glābs “Zoopolicija”

Jauns.lv

Savainoto bezsaimnieka un savvaļas dzīvnieku glābšanu Rīgā par 171 380 eiro veiks SIA “Sociālais uzņēmums Zoopolicija.lv”, kas uzvarējis pašvaldības iepirkumā.

Līgums noslēgts uz 24 mēnešiem, diennaktī paredzētās izmaksas ir 238 eiro. Tajās ietilpst dispečerdienesta pakalpojumi visu diennakti, 24 stundu ķērāju darbs dežūrā un izsaukumos, autotransports un degviela, veterinārie pakalpojumi.

Jāierodas divu stundu laikā

Zoopolicija.lv bija vienīgais pretendents, bet kopumā apvienojušies četri pakalpojumu sniedzēji. Proti, “Zoopolicija.lv” nodrošinās dzīvnieku ķeršanu, veterinārā klīnika “Kavet” – veterinārmedicīniskos pakalpojumus, “Dzīvnieku pansija Ulubele” veterinārā klīnika – veterinārmedicīniskos pakalpojumus dzīvniekiem, kuriem uzturēšanās diennakts stacionāra telpās rada papildu stresu (piemēram, stirnām, lapsām un citiem dzīvniekiem), nodibinājums “Dzivniekupolicija.lv” – dispečerdienesta 24 stundu funkciju un sniegs atbildes uz juridiskiem jautājumiem saistībā ar cietsirdīgu attieksmi pret dzīvniekiem.

Uzņēmumā skaidro, ka savainoto un slimo dzīvnieku glābšanai visu diennakti tiek nodarbināti vismaz trīs cilvēki, neskaitot veterināro personālu. Pēc dzīvnieka divu stundu laikā jāierodas ķērājam vai veterinārārstam.

Iesaka ķert arī pašiem

Vienlaikus, lai mazinātu pakalpojuma izmaksas un tādējādi palielinātu aprūpēto dzīvnieku skaitu, iedzīvotāji aicināti brīvprātīgi izvērtēt iespēju pašiem nogādāt sasirgušos dzīvniekus klīnikās. Šo nostāju asi kritizējuši šajā biznesā neiesaistītie veterinārārsti, jo, pašrocīgi tvarstot, piemēram, slimu lapsu, ir iespēja inficēties pat ar trakumsērgu.

“Zoopolicija.lv” skaidro, ka atbilstoši līgumam vienu diennakti dzīvnieks uzturas veterinārajā klīnikā, kur tiek sniegta palīdzība par Rīgas domes līdzekļiem, atkarībā no situācijas iespējama arī eitanāzija.

Ja dzīvniekam nepieciešams klīnikā uzturēties vairāk par 24 stundām, visas ar to saistītās izmaksas sedz “Ulubele” no ziedojumiem. Ja turpmāka ārstēšana nav nepieciešama, dzīvnieki tiek nogādāti piemērotā vietā – patversmēs vai, konsultējoties ar speciālistiem, atlaisti savvaļā.

Nav jāzvana par katru putnu

Iepriekšējais līgums 2021. gadā uz 36 mēnešiem par 139 000 eiro bija noslēgts ar “Ulubeli”, diennaktī ieplānojot izmaksas 129 eiro.

No 2021. gada 4. novembra līdz šā gada 7. jūlijam izlietota gandrīz visa summa. Vidēji dienā palīdzība sniegta trīs savainotiem dzīvniekiem, vidējās izmaksas uz vienu bija 73,55 eiro. Divdesmit mēnešu laikā apkalpoti 2062 izsaukumi un sniegta palīdzība 1858 dzīvniekiem, tostarp 21 sunim, 485 kaķiem, 1134 putniem, 156 maziem savvaļas un 62 lieliem savvaļas dzīvniekiem.

Pamanot savainotu dzīvnieku vai putnu, kuram nepieciešama palīdzība, jāzvana uz diennakts dispečerdienestu pa tālruni 67558855 vai 25473333. Par bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku nav uzskatāms putna mazulis, kas mācās lidot vai kas ir izkritis vai izmests no ligzdas šā paša iemesla dēļ un nav traumēts. “Zoopolicija.lv” peļņa pērn bija 6703 eiro.