foto: Publicitātes foto
Cilvēki ir gatavi maksāt milzu naudu, lai pagaršotu šo karalisko zivi - tunci
Garšīgi
2023. gada 28. maijs, 05:44

Cilvēki ir gatavi maksāt milzu naudu, lai pagaršotu šo karalisko zivi - tunci

Jauns.lv

Zilspuru tuncis ir viens no dārgākajiem okeāna iemītniekiem, un cilvēki visā pasaulē ir gatavi maksāt iespaidīgas naudas summas, lai nogaršotu tā gaļu, savukārt zvejnieki - pat riskēt ar dzīvību, lai iegūtu kāroto lomu, vēsta kanāls “National Geographic”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dārgāko pasaules zivju topā zilspuru tunzivs ieņem gan pirmo, gan otro vietu un abas iegādājas Japānā slavenais šefpavārs, “suši karalis”, Kioši Kimura. Viņam pieder populārais “Sushi Zanmai” restorānu tīkls. 

2019. gadā Kioši par 2,5 miljoniem eiro izsolē iegādājās 278 kilogramu smagu zilspuru tunzivi. Gadu vēlāk, tajā pašā izsolē, viņš iegādājās 276 kilogramus smagu zilspura tunzivi par ne mazāk iespaidīgu summu – teju 1,8 miljoniem eiro. No katras tunzivs tika pagatavotas aptuveni 12 000 suši un sašimi, slavenas japāņu delikateses, porcijas. 

Tikmēr otrā okeāna pusē, Amerikā, norisinās spraigas cīņas par tunzivs iegūšanu šovā “Lieliskie tunči”. Šis raidījums ar ievērojamiem panākumiem tiek demonstrēts jau kopš 2012. gada un vienpadsmit iepriekšējās sezonās paspējis iekarot miljonu skatītāju simpātijas daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Latvijā.

Sekot līdzi zvejnieku ikdienai un sacensībai, dzenoties pēc lieliskajiem tunčiem, skatītāji var, sākot ar 24. maiju, darbadienās plkst. 18.05 kanālā “National Geographic”. Gaidot raidījumu, aicinām iepazīties ar slaveniem padomiem, kā pareizi pasniegt un baudīt šo delikatesi!

Kā uzglabāt tunci

Ideālā gaisa temperatūra svaigu tunzivju uzglabāšanai ir no 0 līdz 4 grādiem pēc Celsija. Tunci var uzglabāt ārpus ledusskapja tikai tad, ja tas ir konservēts, pretējā gadījumā to jāuzglabā ledusskapī vai saldētavā. Svaigas tunzivis ledusskapī var glabāt līdz divām dienām, savukārt saldētas tunzivis var glabāt vairākus mēnešus. Tunzivju konservus virtuves skapī var glabāt līdz pat diviem gadiem.

Sagrieztu vai jau pagatavotu tunci vajadzētu uzglabāt ledusskapī hermētiski noslēgtā traukā, un ieteicams to apēst tuvāko trīs dienu laikā.

Kā tīrīt tunci

Lai notīrītu tunci, tas sākumā jānoskalo zem auksta ūdens un jānosusina ar papīra dvieļiem. Jāņem vērā, ka, rīkojoties ar neapstrādātu tunzivi, pastāv daži riski, piemēram, ar pārtiku saistītas slimības, tāpēc ir svarīgi ievērot higiēnas prasības. Lai noņemtu ādu un izņemtu visus kaulus, jāizmanto ļoti ass nazis.

Izplatītākās pazīmes, ka tunzivs nav svaiga, ir - spēcīga smaka, gļotaina tekstūra, kā arī izmaiņa tā krāsā.

Kā labāk pagatavot tunci

Daži cilvēki joprojām domā, ka kārtīgu steiku var pagatavot tikai no liellopu gaļas, taču tas ir maldīgi! Zilspuru tuncis ir brīnišķīgs gaļas veids, ko izmantot steika pagatavošanai, turklāt tas ir daudz veselīgāks nekā sarkanā gaļa.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Publicitātes foto

Citiem nepatīk tunča steika piegarša, tāpēc, pirms likt zivi uz grila vai pannas, to var  iemarinēt. Tuncis lieliski sader ar saldajām mērcēm, taču var izmantot arī sojas mērci. Marinādei pievieno arī citronu, ķiplokus un citas garšvielas pēc izvēles, lai izceltu tunča garšu.

Klasiskās tunzivju gatavošanas metodes ir grilēšana, cepšana, sautēšana un viegla apsvilināšana. Pagatavošanai var izmantot grilu, cepeškrāsni, plīts virsmu vai pannu.

Tunci var ēst arī neapstrādātu jeb jēlu. Gatavojot tunzivi, ir svarīgi izmantot asu nazi, lai to sagrieztu vienādās porcijās. Neapstrādātu tunča gaļu parasti pasniedz tādos ēdienos kā suši, sašimi un pievieno tā saucamajām “Poke” jeb pokija bļodiņām. Tunci liek arī salātos, taisa sviestmaizes un pievieno makaronu ēdieniem.

Kā pareizi pasniegt tunci

Tuncis ir zivs, kas piemērota dažādiem dzīves gadījumiem, sākot no oficiālām vakariņām līdz neformālām pusdienām. To var pasniegt gan kā pamatēdienu, gan kā uzkodu, kā arī pievienot salātos vai iekļaut sviestmaizē.

Tunci lielākoties pasniedz uz liela šķīvja vai atsevišķās porcijās katram viesim. Svarīgi atcerēties, ka tuncim jābūt atdzesētam.

Tuncis labi sader ar dažādām garšvielām, piemēram, citronu, laimu, sojas mērci, ingveru, ķiplokiem, olīveļļu un balzamiko etiķi.

Kādus ēdienus un vīnus pieskaņot tuncim

Dārzeņi un augļi, ko var pasniegt kopā ar tunci, ir avokado, tomāti, gurķi, sīpoli, mango, ananāsi un citrusaugļi. Jāpiebilst, ka dārzeņi ar spēcīgu garšu, piemēram, sparģeļi, artišoki un Briseles kāposti, ne visai labi “sadzīvo” ar tunci.

Tunci var pasniegt arī ar dažādu veidu sieriem, piemēram - fetu, kazas vai krējuma sieru. Ieteicams izvairīties no tunča ēšanas kopā ar smagākiem un stiprākiem sieriem, piemēram, Čedaras vai zilo sieru.

Bieži vien pie tunča ēdiena mēdz pasniegt vīnu. Tunzivs labi saderēs gan ar baltvīnu, gan sarkanvīnu. Uz grila pagatavota tunzivs lieliski saderēs ar tādiem sarkanvīniem, kā piemēram “Pinot Noir”, “Merlot” vai “Syrah”. Jēla tunzivis lieliski garšos kopā ar baltvīnu, piemēram  “Sauvignon Blanc”, “Chardonnay” vai “Pinot Grigio”. Rozā vīns un dzirkstošais vīns arī var būt labs risinājums. Jāpiebilst, ka parasti kopā ar tunci nepasniedz alu vai stiprus alkoholiskus dzērienus.

Kā noķert tunci

Lai gardēžiem būtu iespēja baudīt tunci dažādās tā variācijās, zvejnieki ik dienu dodas jūrā, kur cīnās ar dabas stihijām  un citiem izaicinājumiem. Zilspuru tunču komerciālā zveja nav viegls iztikas pelnīšanas veids, turklāt šo biznesu apdraud arvien izsīkstošie šīs zivs krājumi Ziemeļatlantijas okeānā.

foto: Publicitātes foto

Cilvēki zilās tunzivis ir ēduši gadsimtiem ilgi. Taču 1970. gados visā pasaulē strauji pieauga pieprasījums pēc šīs zivs gaļas, attiecīgi palielinājās arī tā cena tirgū. Sākās masveidā nekontrolēta zveja. Rezultātā šo zivju krājumi ievērojami samazinājās un populācija nokļuva uz izmiršanas robežas.

Ne tikai izsīkstošie krājumi un zvejas ierobežojumi padara šo nodarbošanos tik sarežģītu. Zilspuru tuncis pats par sevi ir gudrs un spēcīgs pretinieks, kuru var noķert tikai pieredzējušākie un izveicīgākie jūras vilki. 

foto: Publicitātes foto

Seko līdzi zvejnieku ikdienai un sacensībai, dzenoties pēc lieliskajiem tunčiem, sākot ar 24. maiju darbadienās plkst. 18.05 kanālā “National Geographic”! Savukārt, ja vēlies izbaudīt tunzivi, seko līdzi šiem padomiem!