foto: Shutterstock
Kā, nedaudz mainot paradumus, iepirkties izdevīgāk?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 24. marts, 09:55

Kā, nedaudz mainot paradumus, iepirkties izdevīgāk?

Reklāmas projekts

Par to, ka, rūpīgi plānojot ikdienas maltītes un iepērkoties pēc iepriekš sagatavota saraksta, ir iespējams krietni ieekonomēt ģimenes budžetu, pārliecinājušies daudzi. Bet ir vēl pāris knifu, kas iepirkšanos var padarīt vēl efektīvāku un ļauj iepirkties izdevīgāk. Izmēģini arī tu!

1. Novērtē akcijas un atlaides

Nereti akcijas un atlaides pamani tikai tad, kad jau esi veikalā, un tad centies grozā ielikt ikvienu preci, kuras cena tev šķiet vilinoša? Vai otrādi – esot veikalā, paņem preci, pēc kuras nāci, nemaz nepamanot, ka turpat blakus ir piedāvājumi par daudz izdevīgāku cenu? Lai tā nenotiktu, iemācies jau pirms došanās uz veikalu izpētīt aktuālās akcijas un atlaides. Akciju avīzes ir pieejamas veikalu mājaslapā, turpat atradīsi arī piedāvājumus, kas pieejami ilgtermiņā. Ja neesi paspējis akcijas izpētīt pirms veikala apmeklējuma, akcijas avīzes drukātā veidā parasti pieejamas arī veikalos.

Piemēram, ielūkojies maxima.lv – atradīsi ne tikai iknedēļas atlaides noteiktām precēm, bet arī citus sezonai atbilstošus un aktuālus īpašos piedāvājumus. Šajā mazumtirdzniecības tīklā akcijas mainās otrdienās, līdz ar to vari ieviest sev jaunu paradumu – katru nedēļu izpēti aktuālās akcijas un interesējošās preces, piefiksē tās un atceries par tām, apmeklējot veikalu.

2. Nepalaid garām lojalitātes programmu labumus

Nelaid garām nevienu izdevību, ko tev piedāvā tirgotāji. Vairāki mazumtirdzniecības tīkli piedāvā saviem klientiem lojalitātes programmas, un tā daudzus produktus iespējams iegādāties krietni izdevīgāk, ieekonomējot prāvu naudas summu.

Maxima saviem lojālajiem klientiem piedāvā Paldies kartes lojalitātes programmu. Ar šo karti ne tikai ļoti daudzām precēm veikalā Maxima ir īpaši draudzīgas cenas, bet tā arī dod iespēju nopelnīt par saviem pirkumiem. Tu atgūsi 1 % no kopējās pirkuma summas, kas uzkrāsies Paldies kartes kontā. Uzkrāto summu vari iztērēt par pirkumiem, kad vien vēlies. Ikviens Paldies kartes īpašnieks saņem arī individuāli izstrādātus piedāvājumus, kā arī īpašas atlaides dzimšanas un vārda dienā. Varbūt līdz šim tevi no Paldies kartes izmantošanas atturēja nevēlēšanās piebāzt maku ar kārtējo plastikāta plāksnīti, bet tagad Paldies karte ir pieejama digitālā formātā telefonā, kas dod vēl plašākas iespējas iepirkties izdevīgāk un ērtāk pārskatīt savus pirkumus.

Vēl viens knifs, ko vari izmantot iepērkoties, ir veikalu mobilās lietotnes. Maxima lietotnē ir iespējams piesaistīt gan Paldies karti, gan maksājuma karti, kas atvieglos iepirkšanos un nodrošinās, ka tava lojalitātes karte vienmēr ir tev līdzi. Lietotne dod arī citus papildus ieguvumus, piemēram, iepirkumu saraksta veidošanu, aktuālo akciju piedāvājumu saņemšanu un Skenē pats funkcijas lietošanu lielākajos Rīgas un Mārupes veikalos.

Ņem vērā! Patlaban Maxima ir sākusi arī ilgtermiņa iniciatīvu Cenu līderi ar PALDIES, kad teju 800 labi zināmu zīmolu preču ir izdevīgas cenas ilgtermiņā. Tāpat Paldies karte dod iespēju pirkt piena produktus par īpaši pievilcīgu cenu. Sīkāku informāciju par šiem piedāvājumiem vari meklēt maxima.lv mājaslapas sadaļā Piedāvājumi.

3. Pagaidi, ja vari

Nesteidz pirkt nepieciešamo preci uzreiz. Ja vien vari – pagaidi. Kā jau iepriekš minēts, akciju piedāvājumi ir pieejami vai nu uz noteiktu laiku, vai ilgtermiņā. Laikus sagatavojot nepieciešamo preču sarakstu un sekojot līdzi piedāvājumiem, vari plānot to iegādi visizdevīgāko akciju vai iniciatīvu laikā. Maxima veikalos ļoti bieži ir akcijas dažādām preču grupām, un, iespējams, kārotajai precei pavisam drīz būs tieši tev izdevīgs piedāvājums. Piemēram, tev vajag jaunu grilu vai apgaismojumu dārzam? Nedaudz nogaidi – šādām precēm bieži vien pēc sezonas sākuma ir izcili labi piedāvājumi, un tavs ietaupījums var būt pat 40 % no pašreizējās cenas. Tā ir ievērojama summa, lai tās dēļ nedaudz paciestos.

4. Ieejot veikalā tikai pēc piena, neņem groziņu

Ja tev ir nepieciešama tikai viena vai dažas preces, veikalā neņem groziņu – tad no veikala iznāksi tikai ar vajadzīgo preci rokās. Savukārt, ja paņemsi groziņu, tajā gluži nemanot ieslīdēs arī citas preces, kuras nebija paredzēts iegādāties, bet nonāca groziņā impulsīvi, vadoties pēc tā brīža sajūtām. Spontānie pirkumi radīs neplānotu robu budžetā, par kura aizlāpīšanu būs jālauza galva. Arī šajā gadījumā iepirkumu saraksts tevi disciplinēs, pat ja plāno iegādāties tikai dažas preces.

5. Izvēlies dārzeņu un augļu daudzumu gudri

Veikalos parasti ir plašs dažādu augļu un dārzeņu piedāvājums – gan fasēti, gan sverami. Tieši tādēļ tev ir iespēja nopirkt sev piemērotāko daudzumu vai skaitu ar augļiem vai dārzeņiem. Taču izvēlies gudri! Ja redzi, ka iepakojumā ir tieši tik, cik tev vajag, tas ir izcils variants, bet, ja iepakojumā ir vairāk, nekā spēsi izlietot, labāk izvēlies sveramo produkciju un paņem tieši tik, cik tev nepieciešams. Šādi izvairīsies no pārtikas atkritumiem un varēsi iegādāties konkrētos produktus daudz izdevīgāk.

6. Lētāk ne vienmēr ir izdevīgāk

Lai iegādātos preci izdevīgāk, skaties ne tikai tās gala cenu plauktā, bet arī cenu par litru, kilogramu vai par vienu gabalu. Nereti pirmajā mirklī, salīdzinot cenu, rodas maldīgs priekšstats, ka lētāka ir tā prece, kuras cena ir viszemākā, bet, papētot rūpīgāk, nākas secināt, ka tā nebūt nav. Ņem vērā, ka bieži vien izdevīgāk būs nopirkt preci lielākā iepakojumā, nevis mazā. Protams, ja vien spēsi to izmantot. Pirkt tikai tāpēc, ka daudz ir lēti, un pēc tam produktu neizlietot nav nedz ekonomiski, nedz dabai draudzīgi.

7. Izmanto lielo iepakojumu priekšrocības

Ja vien tavā mājā ir vieta, droši vari pirkt saimniecības preces un mazgāšanas līdzekļus lielos iepakojumos. Tas tiešām ir izdevīgi, un, ja vēl iepērcies atlaižu laikā, ietaupījums būs jūtams. Papīra dvieļi, tualetes papīrs, trauku mazgājamās mašīnas līdzekļi, veļas pulveris – šīs preces vari sapirkt pat pusgadam uz priekšu. Tomēr atceries, ka arī atlaižu laikā ir jāseko līdzi budžetam un nav prātīgi visu nedēļas vai mēneša pirkumiem paredzēto naudu iztērēt vienā iepirkšanās reizē. Ja pamani izdevīgu cenu pārtikas precēm, kas safasētas lielos iepakojumos, uzdod sev vienu svarīgu jautājumu – vai tās tiks izmantotas līdz derīguma termiņa beigām? Ja esi par to pārliecināts, pērc, bet, ja šaubies, labāk no šāda pirkuma atturies.

8. Izvēlies sezonālus vietējos produktus

Veido savu ēdienkarti atbilstoši sezonai, jo tieši sezonas dārzeņus un augļus veikalā var nopirkt par vispievilcīgāko cenu un to sortiments nereti ir visplašākais. Izvēloties vietējo produkciju, ir ļoti liela iespēja, ka no rīta novākti dārzeņi būs jau tev vakariņās – svaigi un vitamīniem pilni. Ja iepērcies uzreiz nedēļai, padomā, kad plāno augļus un dārzeņus ēst. Piemēram, ja zini, ka avokado maizītes ēdīsi tikai nedēļas nogalē, varbūt izvēlies nedaudz cietākus avokado, lai līdz brīvdienām būtu ideāli nogatavojušies.

9. Ielūkojies augstākajos un zemākajos plauktos

Brīdi apdomā, cik augstu veikalā atrodas plaukti, no kuriem visbiežāk preces nonāk tavā iepirkumu groziņā. Visdrīzāk tie ir aptuveni 1,50–1,70 m augstumā. Produktus, kas atrodas augstākos vai zemākos plauktos, mēs nereti pat nepamanām, taču ir vērts ielūkoties arī tajos. Tur atrodami arī produkti, kas gatavoti un fasēti pēc veikalu tīkla pasūtījuma; kvalitatīva prece, par ļoti draudzīgām cenām.

Runājot par veikalu privātajiem preču zīmoliem – Maxima dati rāda, ka tieši privāto preču zīmolu produkti kļūst arvien pieprasītāki, jo spēj konkurēt gan ar cenu, gan kvalitāti. Pievērs tiem uzmanību! Kādēļ pārmaksāt, ja vari iegādāties to pašu produktu par izdevīgākām cenām?

10. Rēķini līdzi iepērkoties

Bieži vien, tikai nonākot pie kases un skatoties noskanēto preču kopsummu, sāc apjaust, cik patiesībā daudz naudas ir iztērēts. Lai tā nenotiktu, iemācies pēc katras preces ielikšanas grozā pieskaitīt tās cenu telefonā atvērtā kalkulatorā vai trenē atmiņu un rēķini kopsummu galvā. Šādi, jau piepildot groziņu, sapratīsi, vai iekļaujies atvēlētajā budžetā vai to pārtērē. Tas palīdzēs izvērtēt, vai bez kādas preces, kas ielikta groziņā, vari iztikt, jo budžets jau iztērēts, vai arī vari vēl nopirkt kaut ko papildus un iekļauties noteiktajā summā. Piemēram, Maxima nodrošina funkciju Skenē pats, kas ir pieejama lielākajos veikalos Rīgā un Mārupē. Izmantojot šo funkciju, vari ļoti labi sekot līdzi pirkuma kopsummai. Lietotnē izmantojamā funkcija parāda gan kopsummu, gan iegūto atlaidi. Pietam, ja esi lietotni sasaistījis ar savu Paldies karti, redzēsi arī tās ieguvumus.

11.  Kārtība ledusskapī un pārtikas plauktos

Ja ledusskapī un pārtikas plauktos būs kārtība, vienmēr zināsi, kuriem produktiem tuvojas lietošanas termiņa beigas un kādi produkti tev ir mājās. Kārtīgā ledusskapī desas luņķis nebūs paslēpies aiz kāpostgalvas un tu neiztērēsi naudu par vēl vienu desu. Ātrāk izlietojamos produktus turi priekšpusē, bet tos, kas var glabāties ilgāk, aizmugurē. Reizi mēnesī veic kārtīgāku revīziju gan pārtikas plauktos, gan ledusskapī.

Maxima aktuālos piedāvājumus skatīt šeit!