Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Lai šašliks Jāņos sanāk labāk nekā kaimiņam. Dažas piedevas, kas padarīs gaļu baudāmāku
foto: LETA
Šašliks.
Garšīgi

Lai šašliks Jāņos sanāk labāk nekā kaimiņam. Dažas piedevas, kas padarīs gaļu baudāmāku

"100 Labi Padomi"

Tuvojoties Jāņu svētku brīvdienām, vērts laikus sagatavot dažādas piedevas grila ēdieniem un šašlikam, bez kura, visticamāk, lielākā daļa mājsaimniecību nespēj iedomāties šos svētkus.

Piedevas ar austrumniecisku garšu

Sanāk aptuveni 150 ml lielam traukam.

  • 6 kaltētas čili pākstis
  • 8 krustnagliņas
  • 2 tējk. melno piparu graudiņu
  • 2 tējk. smaržīgo piparu graudiņu
  • 2 tējk. maltu romiešu ķimeņu
  • 2 tējk. malta koriandra
  • 1 tējk. malta ingvera
  • 1 tējk. malta kanēļa
  • 1 tējk. malta kardamona
  • 1 tējk. maltas kurkumas
  • ½ tējk. malta muskatrieksta

Čili pākstis sadrupini, ieber miezerī, pievieno melnos un smaržīgos piparus un saberz. Samaisi ar pārējām garšvielām. Ieber burciņā vai citā traukā ar cieši noslēdzamu vāku un uzglabā sausā, tumšā vietā.

Piedevas ar Indijas garšu

Sanāk 100 ml lielam trauciņam.

  • 6 tējk. jūras sāls
  • 2 tējk. melno piparu graudiņu
  • 2 tējk. rozā piparu graudiņu
  • 2 tējk. maltas asās paprikas
  • 1 tējk. maltu romiešu ķimeņu
  • 1 tējk. maltas kaltētas citronzāles
  • 1 tējk. kaltēta timiāna

Melnos un rozā piparus saberz ar sāli un samaisi ar pārējām garšvielām. Uzglabā cieši noslēgtā trauciņā tumšā un sausā vietā.

Ķiploku un garšaugu marināde

Sevišķi piemērota cūkgaļai. Gaļas šķēles vai gabaliņi jāmarinē vismaz 5 stundas.

  • 300 ml olīveļļas
  • 1 citrons
  • 4–5 ķiploka daiviņas
  • 1 svaiga sarkanā čili pāksts
  • 4 bazilika zariņi
  • 2 rozmarīna zariņi
  • 2 timiāna zariņi
  • 1 ēdk. pikantu sinepju

1. Citronam norīvē miziņu un izspied sulu.

2. Garšaugus, ķiplokus un čili sakapā un samaisi ar citrona miziņu, sulu, eļļu un sinepēm.

Asā ķiploku pasta

Ķiploki labi sader gan ar olīveļļu, gan ar saulespuķu eļļu. Ja grib tikai izteiktu ķiploku aromātu, var izmantot neitrālas garšas augu eļļu.

  • 5 ķiploku galviņas
  • 100 ml eļļas
  • 1 tējk. sāls
  • 1 ēdk. citrona sulas

1. Ķiplokus nomizo un sagriez gabalos.

2. Pievieno pārējos produktus un sablendē viendabīgas konsistences biezenī.

3. Pildi mazās burciņās, pieblīvē un, ja vajag, pārlej plānu eļļas kārtiņu. Aizvāko un uzglabā ledusskapī.