foto: Shutterstock
Kā ieskābēt kāpostus, lai ir kraukšķīgi un garšīgi. Kāpostu ēdienu recepšu izlase
Par skābētiem kāpostiem mēdz sacīt, ka tie ir ne tikai kulinārijas, bet pat īsts kultūras fenomens.
Garšīgi
2021. gada 20. oktobris, 05:55

Kā ieskābēt kāpostus, lai ir kraukšķīgi un garšīgi. Kāpostu ēdienu recepšu izlase

Iveta Galēja

"100 Labi Padomi"

Gan svaigi, gan skābēti kāposti ir pamats tik daudziem ēdieniem, ka būs grūti atrast vēl kādus citus dārzeņus, izņemot kartupeļus un tomātus, kas spētu sacensties ar kāpostiem recepšu klāsta ziņā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kāpostu balles un Kāpostu karalienes

Kāposti labi aug gandrīz visā Eiropā, tāpēc to pieticis, lai gadu simtiem pabarotu gan bagātos, gan nabagos. Recepšu arī ir bezgala daudz – ne tikai katrai zemei, katram novadam, bet vietumis pat katram ciemam raksturīgās. Lai pienācīgi godātu šo visu dārzeņu klasiķi, kā mēdz rakstīt kulinārijas enciklopēdijās, katru gadu pēc ražas novākšanas daudzviet Francijā, it sevišķi Elzasā, kā arī Vācijā, Austrijā un citur tiek rīkoti krāšņi un bagātīgi kāpostu svētki –  ar vecām un jaunām receptēm, ar lielākā, skaistākā un smagākā kāposta meklēšanu, ar Kāpostu karalienes izvēlēšanu un citām izdarībām.

Kāpostu karaliene pēc tam gada garumā, līdz nākamajiem svētkiem, nodarbojas gan ar prezentācijas, gan ar labdarības pasākumiem, propagandē kāpostu veselīgumu, māca pagatavot ēdienus un iestājas par vietējo produktu izmantošanu.

Par skābētiem kāpostiem mēdz sacīt, ka tie ir ne tikai kulinārijas, bet pat īsts kultūras fenomens, it īpaši slāvu tautu dzīvē un tajās teritorijās, kuras slāvi agrāk apdzīvojuši. Kāpostu skābēšana pieder pie rituāliem pasākumiem. Agrākos laikos kāpostu skābēšanas dienai gatavojās īpaši, jo sevišķi tie, kas gribēja vai nu atrast savu visīstāko otro pusīti, vai arī sakārtot ģimenes attiecības.

Oktobrī, kad pienāca laiks novākt pēdējos kāpostus, tika rīkotas kāpostu balles ar kāpostu skābēšanu, lai sarūpētu krājumus ziemai līdz pat pavasarim. Tajās piedalījās visa saime, bieži vien arī kaimiņi. Pieaugušie ēvelēja kāpostus, jaunākā paaudze tīrīja un grieza burkānus. Kāpostus skābējot, nedrīkstēja ne dusmoties, ne strīdēties, ne rāties, ne bēdāties, ne arī skopoties. Savulaik arī pie mums Latvijā kāpostu skābēšana itin bieži izvērtās par kolektīvu pasākumu, un tagad šī tradīcija atkal atdzimst – ar katru gadu vairāk.

foto: Shutterstock

Izmēģini šīs receptes!  

Ātri skābētie kāposti

Skābēšanai piemērots trauks ir trīslitru burka. Skābētos kāpostus ieteicams uzglabāt ledusskapī.

saēvelēti kāposti

Uzlējumam:

800 ml ūdens
2 ēdk. sāls
3–4 ēdk. cukura

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

1. Uzvāri ūdeni ar sāli un cukuru un maisot izkausē, pēc tam atdzesē.

2. Burkā blīvi pildi saēvelētos kāpostus un pārlej ar marinādi. Virsū uzklāj kāpostlapu un uzliec slogu (piemēram, tievu burciņu, kas pielieta ar ūdeni; tādu, kas neiesprūst lielās burkas kaklā).

3. Uz 2–3 dienām atstāj istabas temperatūrā. Ik pa laikam ar karotes kātu iedur pēc iespējas dziļāk kāpostos, lai piekļūst gaiss. Pēc 3–4 dienām kāposti ir ēdami.

4. Ja gribi uzglabāt ilgāk, novieto burku vēsumā –ledusskapī vai pagrabā.

Vienā dienā iemarinēti kāposti

Šādi ātrie kāposti ir gana pikanti un kraukšķīgi, turklāt ēdami jau nākamajā dienā. Ja marinādes šķiet par daudz, nevajag to liet laukā, jo, iespējams, pēc kāda laika vajadzēs papildināt.

1 kāpostgalva
2 burkāni
4–5 ķiploka daiviņas
1 ļoti maza svaigā čili pāksts
8 melnie piparu graudiņi
4 smaržīgo piparu graudiņi
2 lauru lapas

Marinādei:

2 l ūdens
1 glāze cukura
6 ēdk. eļļas
2 ēdk. 9 % etiķa
2 ēdk. sāls

1. Kāpostu sagriez gabalos, burkānus sarīvē rupjās skaidiņās, ķiplokus nomizo.

2. Trīslitru burkā ieliec lauru lapas, ķiplokus, gareniski uz pusēm pārgrieztu čili piparu un ieber piparu graudiņus.

3. Virsū kārtās liec kāpostus un burkānus.

4. Uzvāri marinādi un verdošu pārlej kāpostiem.

5. Stingri uzliec vāciņu un burku kārtīgi sakrati. Tad noņem vāciņu un atstāj, lai burkas saturs pilnībā atdziest. Atkal uzliec vāciņu, bet pavisam stingri neaizskrūvē. Ievieto ledusskapī.

foto: Shutterstock

Skābēto kāpostu zupa – klasika ar vēsturi

Skābēto kāpostu zupai variantu ir daudz – galu galā tās vēsture ir gadus 1000 sena. Nabadzīgi ļaudis vārījuši tā dēvēto pliko vai tukšo zupu – tikai no kāpostiem un sīpoliem. Bagātie likuši katlā gaļu tik daudz, ka pašiem kāpostiem reizēm gandrīz vietas nav atlicis. Kad aizdara bijis maz, tumīgums un lielāks sāts zupai piešķirts ar kādu kartupeli, kas savārījies tā, ka izšķīdis; tas pats panākts ar karoti grūbu un griķu.

Ja skābuma licies par maz, tā pastiprināšanai izmantota ne tikai papildu deva skābēto kāpostu sulas, bet arī gurķu sālījums, skābenes, mežāboli, sālītas sēnes.

Parastā skābēto kāpostu zupa

Kad apcep dārzeņus, beigās var iemaisīt arī pāris ēdamkarošu tomātu pastas un uzkarsēt.

4 personām
2 stundas

500 g liellopa vai cūkas mīkstuma
300 g skābēto kāpostu
4 kartupeļi
1 burkāns
1 liels sīpols
eļļa
lauru lapa, melno piparu graudiņi
sāls, šķipsniņa cukura
sakapāti zaļumi
krējums

1. Katlā ielej 3 l ūdens, ieliec gaļu, uzvāri, nosmel putas un vāri 1 stundu.

2. Pievieno kāpostus, lauru lapu, piparus, sāli un cukuru un vāri vēl pusstundu.

3. Tikmēr nomizo kartupeļus, burkānu un sīpolu. Kartupeļus sagriez gabaliņos, burkānu sarīvē, sīpolu sakapā.

4. Pannā sakarsē eļļu un apcep sīpolus un burkānus.

5. Kartupeļus pievieno kāpostiem un uzvāri. Tad pievieno arī apceptos dārzeņus un vāri vēl 15 minūtes.

6. Izņem gaļu un sagriez gabaliņos, pēc tam liec atpakaļ zupā.

7. Kad zupu iesmel šķīvjos, ieliec karoti krējuma un pārkaisi ar zaļumiem.

foto: Shutterstock

"Garie kāposti" jeb otrās dienas kāpostu zupa

Zupa visgaršīgākā būs nākamajā dienā – kad vismaz diennakti būs iestāvējusies kopā ar gaļu un kauliem. Vārīšanas beigās var pievienot sarīvētu ķiploku.

4–6 personām
2 stundas

800 g skābēto kāpostu
400 g liellopa gaļas
400 g liellopa kaulu
4 nelielas pētersīļa saknes
2 sīpoli
1 liels burkāns
100 g sviesta
4 ēdk. tomātu pastas
3 ēdk. miltu
eļļa
lauru lapa, piparu graudiņi, sāls

1. Gaļu un kaulus liec katlā, pārlej ar ūdeni, uzvāri, nosmel putas. Vāri, līdz gaļa mīksta.

2. Pētersīļus, burkānu un sīpolus nomizo. Sīpolus un pētersīļus sagriez smalkos gabaliņos, burkānu sarīvē. Ja kāposti ir parupjās strēmelēs, sagriez smalkāk.

3. Pannā sakarsē eļļu un apcep sīpolus, burkānus un pētersīļus.

4. Citā katlā izkausē sviestu, pievieno apceptos dārzeņus un skābētos kāpostus, iemaisi tomātu pastu.

5. Pannu izslauki sausu un apbrūnini miltus zeltainus. Iemaisi dārzeņos un sautē 40–45 minūtes.

6. Pārliec katlā ar gaļu un turpini vārīt vēl 10–15 minūtes.

Sutināti skābētie kāposti

Šo pamatrecepti var papildināt ar visdažādākajām piedevām. Dzīvnieku produkta – cūkgaļas – vietā labi der eļļa.

4 personām
1 stunda

800 g skābēto kāpostu
100 g cauraugušas cūkgaļas
2–3 sīpoli
buljons vai ūdens
smaržīgie pipari, lauru lapa, ķimenes
sāls, cukurs

1. Gaļu un sīpolus sagriez smalkos gabaliņos.

2. Katlā apcep gaļu, ieber sīpolus un pāris minūšu pasautē.

3. Pievieno kāpostus un maisot cep aptuveni 5 minūtes. Pielej nedaudz šķidruma, pieliec garšvielas un, pa laikam apmaisot, sautē, līdz kāposti mīksti.

foto: Shutterstock

Bigoss – skābētie un svaigie kāposti vienā ēdienā

Bigoss ir tradicionāls poļu virtuves ēdiens, bet ne tikai. Līdzīgu gatavo arī Baltkrievijā un Ukrainā, vietām to sauc par bigošu, cituviet par bigosi un līdzīgos vārdos. Klasiskajā variantā sautējumu, kas atkarībā no receptes izskatās un garšo pēc zupas, ēd tikai trešajā dienā, kad garšas pilnībā savilkušās.

Bigoss jeb kāposti poļu gaumē

6–8 personām
4–5 stundas

1 kg skābēto kāpostu
500 g svaigu kāpostu
300 g sīpolu
300 g cūkgaļas
250 ml sausā baltvīna
150 g kūpinātas desas
150 g mednieku desiņu
100 g sviesta (vai eļļas)
40 g kaltētu baraviku
1 tējk. koriandra sēklu
sāls, malti pipari, lauru lapa

1. Baravikas iemērc aukstā ūdenī un atstāj, lai pa nakti mirkst. Pēc tam tajā pašā ūdenī uzvāri un uz lēnas uguns vāri gandrīz stundu. Novārījumu izkās caur sietiņu, lielākās sēnes sagriez gabaliņos.

2. Svaigos kāpostus saēvelē vai sagriez smalkās strēmelītēs. Nomizo sīpolus un sakapā. Gaļu sagriez mazos gabaliņos, desas – ripiņās.

3. Lielā katlā liec skābētos kāpostus, pielej 300 ml ūdens, uzvāri un uz lēnas uguns sautē aptuveni 1 stundu. Ik pa laikam apmaisi.

4. Pannā sakarsē sviestu vai eļļu un apcep sīpolus caurspīdīgus. Pievieno gaļu un arī apcep.

5. Skābētajiem kāpostiem pievieno svaigos un sautē vēl pusstundu.

6. Pievieno gaļu ar sīpoliem un desiņas, sēnes un garšvielas. Pielej sēņu novārījumu un vīnu. Uz pavisam lēnas uguns turpini sautēt vēl pāris stundu. Ja pietrūkst šķidruma, pielej ūdeni vai vīnu. Pēc tam atstāj, lai atdziest, un ieliec ledusskapī.

7. Nākamajā dienā sakarsē un sautē vēl pusstundu.

Krāsnī karamelizēti kāposti

Ļoti rudenīgs un ļoti garšīgs ēdiens.

4 personām
1 stunda 15 minūtes

1 kāpostgalviņa, sagriezta 8 daļās
2 sīpoli, sagriezti 4 daļās
150 g ļoti plānās šķēlītēs sagriezta brokastu bekona
200–250 ml dārzeņu buljona
6–8 kadiķogas
80 g sviesta
4 ēdk. cukura
5–6 svaigas salvijas lapiņas
sāls, svaigi malti pipari

1. Kāpostus un sīpolus liec sacepumu veidnē. Pielej buljonu un pieber kadiķogas, pārkaisi ar sāli un pipariem. Virsū uzliec sviesta piciņas.

2. Liec 180 grādu karstā cepeškrāsnī un sautē 40–45 minūtes. Tad pārkaisi cukuru un turpini cept vēl 20 minūtes.

3. Sausā pannā sacep bekonu kraukšķīgu un izņem laukā. Taukvielās ieber veselas vai rupji saplucinātas salvijas un arī apcep.

4. Kāpostus pasniedz kopā ar bekonu un salvijām.