foto: Shutterstock
5 knifi, lai lavanda ziedētu arī nākamgad
Lavanda ir salizturīga, lielākā daļa šķirņu var izturēt salu līdz -25 grādiem, tomēr nepastāvīgā ziemā ar kailsalu, atkušņiem un nelielu sniega segu augs var izsalt.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 8. septembris, 18:15

5 knifi, lai lavanda ziedētu arī nākamgad

"100 Labi Padomi"

Lai aromātiskās un dekoratīvās lavandas būtu krāšņas arī nākamgad, rudenī tās nedrīkst atstāt novārtā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dari tā!

● Izravē un uzirdini. Lavandu saknēm ir nepieciešams skābeklis, lai ceri kuplotu, tāpēc centies turēt dobes tīras no nezālēm, jo tās ir lavandu vislielākās sāncenses cīņā par augsnē esošo skābekli. Lavandām patiks, ja augsni ap to saknēm uzirdināsi arī tāpat vien, īpaši pēc lietus vai laistīšanas, kad zeme mēdz sablīvēties.

Svarīgi! Lai augsne nesablīvētos un nezāles augtu mazāk, zemi ap lavandām vēlams mulčēt.

● Apgriez pēc ziedēšanas. Ik rudeni nogriez pārziedējušos lavandu ziedkātus. Saņem ziedkātus rokā un ar asām šķērēm nogriez tos līdz pašam lapu pudurītim. Ja atstāsi nenogrieztus, tie ziemā sasals, lūzīs un sakritīs lavandu pudurī, bet atkušņa laikā samirks un var sākt pūt, izraisot dažādas slimības.

Vari nedaudz apfrizēt arī pašu puduru, ja ir par daudz sakuplojis vai vēlies augam piešķirt noteiktu formu. Neapgriezta lavanda ar gadiem zaudē savu skaistumu un slikti zied. Tomēr atceries – jo īsāku lavandu apgriezīsi, jo vēlāk tā pamodīsies pavasarī, toties būs koptāka.

Svarīgi! Pirmajā gadā pēc iestādīšanas lavandu ceru neapgriez un neformē, lai augs labāk iesakņotos.

● Mēslo. Pēc lavandas apgriešanas noteikti dod rudenim piemērotu mēslojumu, kas satur kāliju un fosforu. Ja ap lavandas krūmiem uzklāta organiskā mulča, kas sadaloties bagātina augsni, var iztikt bez mēslošanas.

Svarīgi! Pirms mēslošanas izravē visas nezāles un augsni salaisti, jo sausā zemē iedots mēslojums apdedzinās lavandas saknes!  

● Sagatavo ziemai. Lavanda ir salizturīga, lielākā daļa šķirņu var izturēt salu līdz -25 grādiem, tomēr nepastāvīgā ziemā ar kailsalu, atkušņiem un nelielu sniega segu augs var izsalt. Tāpēc pēc augsnes sasalšanas pārklāj lavandu ar skujām vai egļu zariem, der arī sausa kūdra, koksnes mulča, zāģu skaidas. 

Svarīgi! Nedrīkst lavandu piesegt tuvu sakņu kaklam, jo augs var sākt pūt.

● Lielākais drauds – atkusnis! Visbīstamākās lavandai ir straujas temperatūras maiņas – dienā silts, naktī auksts. Tad ieteicams pa dienu lavandu cerus atsegt, bet uz nakti piesegt.

Svarīgi! Pat liels sals lavandas neapdraud, bet mitrums un nepastāvīgi laikapstākļi augu var ātri iznīcināt.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās