Noderīgi ikdienā
2021. gada 21. jūlijs, 05:28

Gurķu audzētāji ir sadalījušies divās frontēs: griezt vai negriezt gurķiem stīgas?

"100 Labi Padomi"

Ir gurķu audzētāji, kas lielākai ražai ik gadu meklē jaunas kopšanas tehnikas, savukārt citi ar eksperimentiem neaizraujas un paļaujas uz gadu gaitā pārbaudītām metodēm. Šogad gurķu audzētāji ir sadalījušies divās frontēs – vieni ir par un otri pret gurķus stīgu griešanu.

Kuriem gurķiem stīgas noņemt, kuriem atstāt?

Stīgas vēlams noņemt siltumnīcā, uz balkona vai palodzes augošiem gurķiem. Ja gurķi aug cieši blakus, to stīgas savijas, traucējot augšanu un kopšanu. Stīgas aptinas arī ap lapām, izveidojot tādu kā lapu rulli, kurā var attīstīties slimības vai ieperināties kaitēkļi. Ja gurķi aug tālu cits no cita, stīgas netraucē.

Audzējot gurķus dārza dobē, stīgas atstāj, bet uzpasē, lai tās netinas ap blakus augošajiem augiem.

foto: Shutterstock

Nogriez stīgas pareizi!

Stīgu nogriešana prasa darbu un laiku, turklāt tas jādara ļoti rūpīgi. Stīgas nerauj, neknieb ar pirkstiem, jo ​​tā var traumēt kātu, un bojātā vieta ieinteresēs slimības, sēnītes un puvi. Griez stīgas sausā laikā – vakarpusē vai dienās, kad ir apmācies.

Pirms ķeries klāt, rūpīgi nomazgā rokas un dezinficē šķēres, iemērcot tās vājā kālija permanganāta šķīdumā. Katru stīgu nogriez ar asām šķērēm, atstājot centimetru garu celmiņu, kas izžūs, netraumējot gurķa kātu. Griezuma vietu apstrādā ar vāju kālija permanganāta vai pelnu šķīdumu (ar vārītu, nostādinātu ūdeni sajaukti koksnes pelni), lai tajā neiekļūst sēnītes vai slimības.  

Svarīgi!

Audzējot gurķus vertikāli, tie noteikti ir jāpiesien. Paļauties uz to, ka stīgas noturēs gurķa stādu, nevajag, jo stīga pēc mēneša vai pusotra izkaltīs un notrūks, tāpēc nepiesiets gurķis var nogāzties gar zemi.

Zināšanai!

  • Nav zinātniski pierādīts, ka gurķi ar nogrieztām stīgām ražo labāk.
  • Lai arī, neļaujot gurķim stīgot, ir iespēja to pasargāt no slimībām un kaitniekiem, tomēr, noņemot stīgas nepareizi, pastāv liela varbūtība, ka gurķa kātā var iekļūt dažādas slimības, kas negatīvi ietekmēs augšanu un ražu.
  • Stīgu noņemšana neveicina ilgāku ražas laiku. Tiesa, ja aug jaunas stīgas, tas signalizē, ka gurķis turpinās ražot.