foto: Freepik.com
Suns un publisku vietu apmeklēšana: kas jāņem vērā mīluļa saimniekam?
2021. gada 7. jūlijs, 13:55

Suns un publisku vietu apmeklēšana: kas jāņem vērā mīluļa saimniekam?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Atpūta kopā ar suni ir lielisks veids, kā pavadīt laiku. Tomēr, ar četrkājaino draugu dodoties pastaigāties publiskā vietā, ir virkne faktoru, kas jāņem vērā, un par tiem pastāstīsim jau tūlīt!

Pirmais solis – dzīvnieka rakstura izvērtēšana

Doties pastaigās uz publiskām vietām noteikti nevajadzētu bailīgiem un bīstamiem (agresīviem) suņiem. Agresīvi suņi ir bīstami apkārtējiem dzīvniekiem un cilvēkiem, turklāt pastaiga būs nervoza un diskomforta pilna gan pašam sunim, gan tā saimniekam un visiem apkārtējiem. Bailīgs suns, gluži otrādi, var censties aizbēgt, un, ja viņam tas izdodas, šādu dzīvnieku pēcāk atrast var būt sarežģīti.

Reizēm iespējams dzirdēt uzskatu, ka agresīvi ir konkrētu šķirņu suni, taču tā nav. To, vai suns ir agresīvs, ietekmē virkne faktoru: iedzimtība, dzīvesveids, audzināšana, izturēšanās pret četrkājaino draugu. Ja suns ir agresīvs un bīstams, to nepieciešams reģistrēt Lauksaimniecības datu centra Bīstamo suņu reģistrā. Šādam sunim kā atpazīšanas zīme tiek izmantota sarkana kakla siksna vai pie tās pievienota lente sarkanā krāsā (kakla siksnai jābūt ļoti izturīgai), un tos staidzināt drīkst ar pavadu, kas nav garāka par diviem metriem. Obligāta prasība ir arī uzpurnis ar slēgtu purna daļu.

Labas uzvedības stūrakmens – suņa socializēšana un apmācība

foto: unsplash.com

Doties ar suni pludmalē, mežā, parkā vai citā sabiedriskā vietā bez problēmām varēsi, ja laicīgi parūpēsies par suņa socializēšanu, iespēju robežās ņemot to līdzi visur, un to vislabāk darīt jau kopš kucēna vecuma. Savukārt, ja ar suņu apmācību esi uz jūs, laiks doties uz suņu skolu. Tajā apgūsi sadarbību ar mīluli dažādās situācijās un uzzināsi, kā nolasīt dzīvnieka emocijas un kā attiecīgajā brīdī pareizi rīkoties. Suns savukārt nodarbību laikā iemācīsies mierīgi uztvert apkārt esošos priekšmetus un trokšņus, kā arī komunicēt ar citiem suņiem un cilvēkiem. Suņu skolas apmeklējums ir īpaši svarīgs suņiem–pilsētniekiem, kā arī tad, ja ar suni grasies piedalīties izstādēs.

Kā pastaigas ar suni reglamentē likums?

Likums nosaka, ka suns nedrīkst apdraudēt nedz cilvēku, nedz dzīvnieku drošību, kā arī traucēt transportlīdzekļiem un gājējiem. Dodoties ar suni pastaigā pilsētā vai ciemā, tam ir jāatrodas pavadā; bez tās pastaigas atļautas mežā un zaļajā zonā. Izņēmums – vietas, kurās šādu praksi aizliedz vietējā pašvaldība. Tāpēc, ja tevi interesē, kur var ceļot kopā ar suni, pirms tam iepazīsties ar konkrētās pašvaldības izvirzītajiem noteikumiem. Tas gan nenozīmē, ka suns var atrasties, kur vien tam ienāk prātā – dzīvniekam vienmēr jābūt īpašnieka redzeslokā, lai tu varētu kontrolēt četrkājainā drauga darbības.

Nosacījumi pastaigām ar suni Rīgā

Vietu, kur var aizbraukt ar suni ārpus pilsētas, netrūkst, bet lielai daļai cilvēku aktuāls ir jautājums par to, kur un kā suni izvest pastaigā Rīgā. Galvaspilsētā diennakts laikā no 7.00 līdz 23.00 suni publiskos apstādījumos un zaļajā zonā drīkst vest tikai ar pavadu, izņemot speciāli ierīkotas un norobežotas vietas, kā arī šos desmit mežaparkus:
●    Anniņmuižas mežaparks;
●    Bābelītes mežaparks;
●    Biķernieku mežaparks;
●    Bolderājas mežaparks;
●    Imantas mežaparks;
●    Juglas mežaparks;
●    Kleistu mežaparks;
●    Mežaparks;
●    Šmerļa mežaparks;
●    Ulbrokas mežaparks.

Izņēmums – oficiālās pludmales meža zona un īpaši aprīkotas atpūtas vietas cilvēkiem. Neatkarīgi no diennakts laika, ar suni nedrīkst doties uz vietām, kas paredzētas sporta aktivitātēm vai bērniem (stadioni pie skolām, rotaļu laukumi, izklaides vietas, sporta laukumi, nožogotas teritorijas blakus bērnudārziem), kā arī uz peldvietām, kas marķētas ar zīmi “Pludmale”.

Kāds ir pamatkomplekts suņa vešanai ārā?

foto: Freepik.com

Kā jau vairākkārt tika pieminēts, pastaigai lielākoties nepieciešama pavada. Nereti mazie suņi, kuri netiek vesti pavadā, izraisa konfliktu ar lielāku, pavadā turētu suni, un gūst nopietnas traumas, dažkārt iznākumam esot arī letālam. Vainīgi šādās situācijās ir mazo suņu īpašnieki. Populāras ir Flex jeb inerces pavadas, kas sunim ļauj aktīvāk izskraidīties, tomēr tās der tikai tiem suņiem, kuri klausa savus saimniekus. Bīstamās situācijās, piemēram, kad pēkšņi uzrodas automašīna vai agresīvs suns un tavs četrkājainais draugs atrodas vairāku metru attālumā, pieraut suni pie sevis var arī neizdoties.

Aizmirst, protams, nevar arī par maisiņiem fekāliju savākšanai. Savukārt uzpurnis jāizmanto tad, ja suns ir atzīts par bīstamu vai tas tiek pārvadāts sabiedriskajā transportā (izņēmums – ja četrkājaino draugu pārvadā tam paredzētā konteinerā, būrī vai somā). Gan nosauktās lietas, gan citus aksesuārus mājdzīvniekiem vislabāk iegādāties specializētos zoo veikalos, piemēram, Dino Zoo.

Kur aizbraukt ar suni? Vietu netrūkst, taču, kā noskaidrojām, vērā jāņem virkne nosacījumu. Visu, kas nepieciešams pastaigai ar četrkājaino draugu, atradīsi Dino Zoo veikalos visā Latvijā, kā arī internetveikalā www.dinozoo.lv, turklāt piegāde pasūtījumiem, kuru vērtība pārsniedz 24,99 eiro, tiek veikta bez maksas!

Raksts sadarbībā ar Dino Zoo.