Noderīgi ikdienā
2021. gada 1. jūnijs, 04:40

Piena putotājs kafijai mājās - kuru izvēlēties?

"100 Labi Padomi"

Pārdošanā mēdz būt gan elektriskie, gan mehāniskie, gan profesionāļiem domāti piena putotāji. Profesionālie ir piemēroti kafejnīcām – tajos putošanu, vienkāršoti sakot, veic tvaika sprausla, un spiediens un temperatūra tiek perfekti regulēti. Piena putošanai mājās piemērotāki būs elektriskie un mehāniskie putotāji.

Kā izvēlēties piemērotāko?

● Vispirms padomā par saviem kafijas dzeršanas paradumiem: cik bieži dzer kafiju ar putotu pienu, cik daudz kafijas vienā reizē izdzer, cik cilvēkiem vēl piedāvāsi šādu kafiju, cik ilgu laiku gribi veltīt kafijas pagatavošanai un piena putošanai un cik daudz naudas gribi par putotāju izdot.

● Mazam kafijas daudzumam ērti un parocīgi ir putotāji ar spirāli galā – kā daudzām putošanas slotiņām, ko izmanto krējuma saputošanai. Šādi putotāji lielākoties darbojas ar baterijām. Tie ir vienkārši un viegli kopjami un mazgājami.

● Ar roku darbināmi putotāji atgādina kafijas kanniņas – tā dēvētās franču spiedes. Tās ir ērti lietojamas, taču prasa vairāk laika un spēka, līdz piens saputojas glītās putās. Šie putotāji ir viegli kopjami, lielākā daļa piemērota arī mazgāšanai trauku mašīnā.

● Kvalitatīvi elektriskie putotāji ir dārgāki – ap simt eiro un vairāk. To iegādi ir vērts apsvērt tad, ja kafiju ar piena putām dzer katru dienu lielākā daudzumā vai arī bieži gatavo viesiem.

foto: Shutterstock

Der zināt!

Piena putu kvalitāte nereti ir vairāk atkarīga nevis no putošanas ierīces, bet gan no piena un no tīrības. Pirmkārt, noteicošais faktors, lai sanāktu glītas putiņas, ir nevis tauku saturs pienā, bet gan olbaltumvielu daudzums – tam jābūt vismaz 3,3 %. Jo svaigāks piens, jo labāk putojas. Otrkārt, viena no galvenajām kļūdām, kāpēc piens neputojas, ir trauka/kanniņas tīrība. Iespējams, tajā palikušas vai nu tauku atliekas, vai arī trauku mazgāšanas līdzekļa paliekas, kaut ar aci neredzamas.