foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Dabas fonds iekops Rīgas pilsētas pļavas
Dabas sargi aicina likt trimmerus pie malas un ļaut uzziedēt pļavai.
Viena Vide Visiem
2021. gada 1. maijs, 08:28

Dabas fonds iekops Rīgas pilsētas pļavas

Kas Jauns Avīze

Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Rīgas domi aicināja apkaimes kopīgi veidot ziedošas un daudzveidīgas pļavas pilsētvidē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Projekta Pilsētas pļavas vadītāja Rūta Sniedze-Kretalova norāda, ka Rīgā ir daudz plašu, regulāri pļautu zālienu teritoriju. Tās ir tik intensīvi apsaimniekotas, ka no sugu daudzveidības viedokļa dēvējamas par zaļajiem tuksnešiem.

“Mēs rosinām katrā Rīgas apkaimē vismaz kādu no šādiem zālieniem atstāt dabai. Tas nozīmē – pļaut retāk un bagātināt ar Latvijai raksturīgajām pļavu sugām. Tas dos skaisti ziedošas pļavas pilsētai, kur apkaimju iedzīvotāji varēs iepazīt pļavas augus, saplūkt jāņuzāles, kā arī veidos bioloģiskās

daudzveidības saliņas pilsētvidē, kura kļūst arvien būtiskāka dabas daudzveidības saglabāšanai,” stāsta Sniedze-Kretalova.
Apkaimju biedrības aicinātas ieteikt vietas, kur līdzšinējo bieži vien līdz saknēm noskūto mauriņu vietā vēlas redzēt ziedošas pļavas un kopīgi sadarboties to veidošanā.

Lai piedalītos, apkaimju biedrībām līdz 27. aprīlim bija jāaizpilda pieteikuma forma. Biedrību uzdevums bija informēt un iesaistīt pļavu veidošanā apkaimes iedzīvotājus, organizēt zāliena dabiskošanas talku – velēnas norakšanu, augsnes izlīdzināšanu, sēklu izsēšanu, iespēju robežās nodrošinot arī tehniskos resursus.

Fonds izvērtēs pieteiktās teritorijas, izvēlēsies piemērotākās vietas, sniegs informāciju, sagatavos apsaimniekošanas plānu, sekos līdzi izmaiņām zālāja sugu sastāvā, nodrošinās sēklas no Latvijas dabiskajām pļavām un vadīs talkas. Dome apņēmusies nodrošināt Pilsētas pļavu apsaimniekošanu, samazinot pļaušanas biežumu un nodrošinot zāles savākšanu. Šā gada sezonā akciju paredzēts īstenot izmēģinājuma režīmā ne vairāk kā 20 teritorijās. Atjaunošanas talkas plānotas rudenī.

Raksts tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās