Garšīgi
2021. gada 15. aprīlis, 05:59

Kur noder kausētais siers? Smērēt uz maizes ir pats pieticīgākais veids

"100 Labi Padomi"

Kausētais siers uz maizes – tas ir pats ātrākais un arī pieticīgākais variants. Patiesībā šāda veida sierus izmanto visās kulinārijas jomās, ja nu vienīgi dzērienos ne. Salāti, zupas, mērces, sautējumi, sacepumi, kūkas krēmi un citi deserti – visur noder kausētais siers.

Pikantā siera zupa ar malto gaļu

Sātīga, vienkārši pagatavojama zupa, kuras asumu var pielāgot savai gaumei. Ja gribas asāku, čili pākstis sakapā ar visām sēklām. Ja gribas vairāk svaiguma, bagātīgi pievieno sakapātus pētersīļus vai koriandru.

6 personām
40 minūtes

600 g maltas liellopa gaļas
250 g saldā krējuma
200 g kausētā siera
2 lielas sarkanās paprikas pākstis
2 svaigas čili pākstis
1 liels sīpols
1 l ūdens vai buljona
2 ēdk. tomātu pastas
2 ēdk. olīveļļas
2 ēdk. miltu
1 tējk. maltu čili piparu
sāls

foto: Shutterstock.com

1. Iztīrītu papriku sagriez strēmelēs, čili pākstis smalki sakapā. Nomizotu sīpolu sagriez mazos gabaliņos.

2. Katlā sakarsē eļļu, ieber papriku, sīpolus un čili, ieliec malto gaļu un maisot apcep.

3. Kad sīpoli kļūst caurspīdīgi, iemaisi tomātu pastu un karsē, līdz tā krāsojas oranža. Pārsijā miltus un maisot karsē vēl pāris minūtes.

4. Pielej ūdeni, iemaisi krējumu un uzkarsē. Kad zupa gandrīz sāk vārīties, pievieno sieru un maisot izkausē. Pieber sāli un piparus un uz mazas uguns vāri vēl 15–20 minūtes.

Universālā siera mērce

Viegli pikanta mērce, kas sevišķi labi garšo ar svaigiem vai nedaudz apvārītiem dārzeņiem, kā arī ar grilētu gaļu un zivi. Ja vēlas austrumnieciskāku garšu, pārkaisa ar smalki sakapātām koriandra lapiņām, ja tradicionālāku – ar pētersīļiem, lupstāju vai lociņiem.

4 personām
10 minūtes

200 g kausētā siera
150 ml jogurta bez piedevām
2 lielas ķiploka daiviņas
2 tējk. karija pulvera
1 tējk. citrona sulas
sāls, svaigi malti pipari
sakapāti zaļumi

1. Mīkstu kausēto sieru rūpīgi sakul ar jogurtu un citrona sulu.

2. Ķiplokus nomizo un caur spiedi piespied siera maisījumam.

3. Iekul kariju, sāli un piparus un pārkaisi ar zaļumiem.