foto: Shutterstock
Pērn reģistrēts gandrīz 1000 jaunu dižkoku
Dižozols Allažos, tā apkārtmērs ir 7,7 metri.
Viena Vide Visiem
2021. gada 4. aprīlis, 07:11

Pērn reģistrēts gandrīz 1000 jaunu dižkoku

Kas Jauns Avīze

Pagājušajā gadā dabas datu sistēmā "Ozols" Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) reģistrējusi 954 jaunus dižkokus, ko savās apgaitās atraduši pārvaldes eksperti un vides inspektori vai pieteikuši iedzīvotāji.

Kopumā oficiāli reģistrēts jau vairāk nekā 11 500 dižkoku. No pērn reģistrētajiem trešā daļa ir parastā priede, trešdaļa – parastais ozols. Visraženākais bija 10,1 metru apkārtmēru sasniegusī papele, kuru Rēzeknes novada Sakstagala pagastā atklāja DAP Latgales reģionālās administrācijas vecākā valsts vides inspektore Sintija Balode.

Vidzemes reģionālās administrācijas vecākā valsts vides inspektore Rūta Zepa dabas liegumā "Gaujienas priedes" uzmērīja un reģistrēja 46 valsts nozīmes dižkokus – parastās priedes apkārtmērā no 2,5 līdz 3,5 metriem.

“Dižkoki kalpo kā mājvieta dažādām retām un aizsargājamām sugām. Daudzi no tiem ir vēstures notikumu liecinieki, līdz ar to uzskatāmi ne tikai par dabas, bet arī kultūrvēsturisku vērtību,” uzsver DAP ģenerāldirektors, dendrologs Andrejs Svilāns.

Koks dižkoka statusu iegūst, sasniedzot vienu no diviem kritērijiem – apkārtmēru vai augstumu. Tas nozīmē, ka par dižkoku var kļūt ne tikai ozols, liepa, kļava vai priede, bet gan jebkurš koks no Latvijā augošajām 54 vietējām vai svešzemju sugām. Piemēram, baltajam vītolam jāsasniedz 4,5 metru apkārtmērs, kadiķim – tikai 0,8 metru, rietumu tūjai – 1,5 metru.

Jaunajiem dižkokiem piestiprina informatīvu zīmi "Ozollapa" – dižkoka statusa apliecinājumu. Aizsargājami ir arī tie koki, kas sasnieguši noteiktos kritērijus, bet pie kuriem vēl nav piestiprināta šī zīme. Lai novērstu dižkoka augšanai nelabvēlīgus apstākļus, arī teritorija zem koka vainaga un desmit metru plata josla ap to ir noteikta kā īpaši aizsargājama. Nociršana pieļaujama tikai gadījumos, ja koks kļuvis bīstams un nav citu iespēju novērst apdraudējumu, piemēram, apzāģēt zarus, izveidot atbalstus. Nociršanai nepieciešama DAP rakstiska atļauja.

Ziņot par potenciālajiem dižkokiem var gan zemes īpašnieks, gan jebkurš iedzīvotājs, kurš novērojis statusam atbilstošu koku. Iesniegt pieteikumu iespējams DAP veidotajā dižkoku reģistrācijas rīkā http://bit.ly/dižkoki.

Raksts tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.