Kūpinātas ribiņas zupā - divas receptes
Kūpinātas ribiņas piešķir ēdienam patīkami dūmotu garšu. To vēl vairāk var izcelt, ja daļu parastās sāls aizstāj ar kūpināto sāli.
Šķelto zirņu zupa ar ribiņām
Šķelto zirņu vietā var izmantot arī turku zirņus, taču tie jāiemērc jau iepriekšējā vakarā.
6 personām
2 stundas
500 g kūpinātu ribiņu
400 g mērcētu šķelto zirņu
200 g kūpinātas krūtiņas vai šķiņķa
200 g sakņu selerijas
2 lieli kartupeļi
1 burkāns
1 sīpols
1 lauru lapa
2 ēdk. eļļas
2 ēdk. sakapātu pētersīļu
1 tējk. sāls
½ tējk. smaržīgo piparu
3 l ūdens
1. Katlā ielej ūdeni, ieliec ribiņas, uzvāri, nosmel putas un uz mērenas uguns turpini vārīt aptuveni stundu.
2. Tikmēr nomizo selerijas, kartupeļus, burkānu un sīpolu. Selerijas un sīpolu sagriez mazos gabaliņos, burkānu – ripiņās, kartupeļus – vidēja lieluma gabaliņos.
3. Krūtiņu vai šķiņķi sagriez smalkos gabaliņos, liec sausā pannā un apcep zeltaini brūnu. Liec bļodā, bet pannā palikušajām taukvielām pielej eļļu. Pievieno selerijas, sīpolus un burkānus un maisot apcep.
4. Ribiņas izņem no buljona, mazliet atdzesē un atdali gaļu no kauliem.
5. Buljonā ieber zirņus un vāri 30–40 minūtes. Kad līdz vārīšanas beigām atlikusi puse laika, pieber kartupeļus. Vēl pēc 10 minūtēm pievieno apceptos dārzeņus.
6. Pēc pāris minūtēm pievieno ribiņu gaļu, sacepto gaļu, lauru lapu un piparus, kā arī sāli. Vāri vēl 5 minūtes. Uzliec vāku un atstāj, lai kādu brīdi ievelkas, tad pārkaisi pētersīļus.
Kartupeļu zupa ar kūpinātām ribiņām
Jo vairāk gaļas pie kauliem, jo sātīgāks sanāks buljons. Ja gribas, lai zupa būtu tumīgāka, var piebērt 1–2 ēdamkarotes sarkano lēcu.
4 personām
1 stunda
500 g kūpinātu ribiņu
500 g kartupeļu
2 sīpoli
1 burkāns
1 lauru lapa
3 ēdk. eļļas
2 ēdk. sakapātu zaļumu (pētersīļi, dilles, maurlociņi)
1 tējk. melno piparu graudiņu
sāls
2½ l ūdens
1. Ribiņas liec katlā, aplej ar aukstu ūdeni. Kad ūdens uzvārās, ieber piparus un uz mērenas uguns vāri 20–30 minūtes.
2. Kartupeļus, sīpolus un burkānu nomizo. Kartupeļus sagriez gabaliņos, sīpolus sakapā, burkānus sarīvē rupjās skaidiņās.
3. Pannā sakarsē eļļu un apcep sīpolus. Pievieno burkānus un maisot cep vēl pāris minūšu.
4. Ribiņas izņem no buljona; to vietā ieliec kartupeļus. Ribiņām atdali gaļu no kauliem, sagriez gabaliņos, ja vajag, un liec atpakaļ katlā.
5. Pēc 5–7 minūtēm pievieno apceptos sīpolus, burkānus un lauru lapu. Vāri, līdz kartupeļi mīksti. Noņem no uguns un iemaisi zaļumus.