foto: ekrānuzņēmums no tiešsaistes kameras
Piedāvā tiešraidē vērot zivis Līgatnes upē
Kamera tiešraidē ļauj vērot zemūdens norises Līgatnes upē.
Viena Vide Visiem
2021. gada 1. marts, 05:11

Piedāvā tiešraidē vērot zivis Līgatnes upē

Kas Jauns Avīze

Latvijas Dabas fonds atklājis jaunu tiešraidi, kurā kamera sniedz iespēju ielūkoties zemūdens dzīvē Līgatnes upē lejpus zivju ceļam, kas atjaunots aizvadītajā vasarā.

Fonds kopā ar novada domi šo vietu izraudzījies tāpēc, ka zivju ceļš Līgatnes upē ir viena no retajām šādām konstrukcijām Latvijā, kas nodrošina zivju un citu ūdens radību migrāciju pār cilvēku radītiem upju aizsprostiem – slūžām un hidroelektrostacijām.

Zivis novērtē

Lašveidīgās zivis, kuras pastāvīgi vai migrācijas laikā mājo Līgatnes upē un citās ūdenstecēs Latvijā, rudenī un ziemā nārsta laikā nespēj pārvarēt aizsprostus, no kuriem daļa veidoti elektroenerģijas ieguvei.

Augustā nārsta apstākļu uzlabošanai pašvaldība atjaunoja 2013. gadā uzstādīto koka konstrukcijas zivju ceļu, lai laši, strauta foreles, taimiņi un alatas varētu pārvietoties uz nārstošanas vietām upes augštecē, jo šīm sugām raksturīga nārsta migrācija.
Pēc darba veikšanas jau pirmajā nārsta sezonā šajā rudenī novērotas daudzas migrējošās zivis. Lai sniegtu ieskatu šajā procesā, Dabas fonds ar domes palīdzību uzstādījis zemūdens interneta tiešraides kameru.

Kaut arī vairums lašu un taimiņu jau devušies uz nārsta vietām, skatītāji kamerā pašlaik var sagaidīt un ieraudzīt strauta foreles, vēdzeles vai akmeņgraužus. Noteikti būs iespēja pavērot arī nēģus.

Rets gadījums

Dabas fonda eksperts Jānis Ķuze stāsta, ka iepriekšējos divos gados ar šīs kameras palīdzību varējām vērot upes nēģu nārstu Raķupē Ziemeļkurzemē. Līdzīgi kā nēģiem, arī lašveidīgajām zivīm vajadzīgas no šķēršļiem brīvas upes, kas ļauj mērot ceļu no jūras uz nārsta vietām upju posmos ar oļainu gultni.

Tāpat kā daudzas citas Latvijas upes, arī Līgatne nav bijusi pasargāta no aizsprostošanas – Anfabrikas slūžas vēl joprojām rada šķērsli zivju ceļā. “Tomēr šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad aizsprosta nelabvēlīgo ietekmi ir mēģināts mazināt,” piebilst Ķuze.

foto: Gunars Šķēle/Latvijas Dabas fonds
Augustā atjaunotais zivju ceļš Līgatnes upē.

“Mēs esam panākuši, ka upe atdzīvojas, jo beidzot zivis tiek pāri Anfabrikas slūžām un var doties uz nārstošanai piemērotām vietām Līgatnes upē,” teic domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins.

Kur skatīties

Fonds dabas tiešraides, pateicoties ziedojumiem, nodrošina jau devīto gadu, un šogad tām bija gandrīz 4,2 miljoni skatījumu visā pasaulē. Tāpat kā ar pārraidēm no putnu ligzdām, arī zemūdens kameras darbība nodrošināta, pateicoties Latvijas Mobilā telefona 4G pieslēgumam.

Kameras sistēmu Līgatnē uzstādīja Ķuze un Jānis Rudzītis, piedaloties arī Jānim Zilveram, Gunaram Šķēlem un Mārim Mitrēvicam. Tiešraidi iespējams skatīties fonda mājaslapā, YouTube kanālā, portālā dabasdati.lv un LMT Straume raidītajā

Raksts tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.