foto: Shutterstock.com
Garšīgi

Divas idejas, kā garšīgi izmantot ķirbjus ziemas nogalē

"100 Labi Padomi"

Ja šķiet, ka no rudens saglabājušies ķirbju krājumi izskatās tādi, ka tūlīt sāks bojāties, pēdējais laiks likt tos katlā vai pannā. Lūk, divas idejas, kā garšīgi izmantot ķirbjus ziemas nogalē!

Ķirbja strūdele ar ruma rozīnēm

Ja mīklas gatavošana šķiet par piņķerīgu vai maz laika, der arī gatavā mīkla, kas nopērkama lielveikalos.

20 šķēles
1 stunda 45 minūtes + gaidīšanas laiks

2 kg ķirbja
250 g kviešu miltu + vēl nedaudz
200 g rozīņu
200 g brūnā cukura
200 g cepumu Dāmu pirkstiņi
125 g sviesta
100 g izlobītu ķirbju sēklu
6 ēdk. tumšā ruma
2 ēdk. eļļas
2 ēdk. citrona sulas
pūdercukurs, sāls

foto: Shutterstock.com

1. No 250 g miltu, 125 ml remdena ūdens un ½ tējk. sāls samīci elastīgu, gludu mīklu. Visātrāk sanāks, ja sākumā mīcīsi ar miksera mīklas āķiem, bet pēc tam ar rokām. Ietin pārtikas plēvē un vismaz uz pusstundu noliec siltā vietā.

2. Ķirbi sagriez šķēlēs, nomizo un iztīri sēklas. Mīkstumu sarīvē rupjās skaidiņās un samaisi ar cukuru un citrona sulu. Atstāj, lai pusstundu iestāvas.

3. Nomazgātas un rūpīgi nosusinātas rozīnes iemērc sasildītā rumā.

4. Ķirbja sēklas apgrauzdē sausā pannā.

5. Cepumus rupji sadrupini.

6. No ķirbja skaidiņām viegli izspied šķidrumu. Skaidiņas samaisi ar rozīnēm, ķirbja sēklām un cepumiem. Ja vajag, pievieno vēl cukuru un citrona sulu.

7. Pusi mīklas liec uz miltainas virsmas un izveltnē, pēc tam ar plaukstām izstiep ļoti plānu, apmēram 30 cm lielu. Nolīdzini malas, lai sanāk taisnstūris. Apzied ar izkausētu sviestu.

8. Pusi rozīņu pildījuma kā tievu desiņu liec uz mīklas apakšējās daļas 4 cm attālumā no malas. Pārloki pāri sānu malas un apzied ar sviestu. Mīklu saritini strūdeles veidā. Tieši tāpat pagatavo otru strūdeli.

9. Liec uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru.

10. Ievieto 200 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 25–30 minūtes. Ik pa laikam apzied ar atlikušo izkausēto sviestu.

11. Gatavu izņem no krāsns un pārkaisi ar pūdercukuru.

Pikantais marinētais ķirbis

Labi garšo piedevās pie putnu un medījumu gaļas, kā arī pie cepeša.

3 burciņas (pa 450 ml)
45 minūtes

1½ kg ķirbja
250 ml ābolu etiķa
250 ml ūdens
150 g medus
100 g cukura
3 kanēļa miziņas
2 svaigas sarkanās čili pākstis
2 lauru lapas
2 tējk. rīvētas apelsīna miziņas

foto: Shutterstock.com

1. Ķirbi sagriez šķēlēs, iztīri sēklas, nomizo un pēc tam sagriez 2 cm lielos gabaliņos. Čili pākstis iztīri un sagriez smalkās strēmelēs.

2. Katlā uzvāri ūdeni kopā ar etiķi, cukuru, medu un garšvielām.

3. Pievieno ķirbja gabaliņus, vēlreiz uzvāri un turpini vārīt 20 minūtes.

4. Ķirbja gabaliņus kopā ar marinādi pildi burkās tā, lai šķidrums tos pilnībā pārklātu. Aizvāko un uzglabā ledusskapī.