Garšīgi
2021. gada 7. janvāris, 18:34

Trīs vienkārši makaronu ēdieni ātrām vakariņām

"100 Labi Padomi"

Čili eļļu allaž der turēt pa rokai – lai to pagatavotu, sasmalcinātu sarkanā čili pāksti ieber nelielā pudelītē, aplej ar eļļu un atstāj, lai nedēļu ievelkas. Pēc tam izmanto gan makaronu ēdieniem, gan salātiem.

Taurenīši sēņu un olīvu mērcē

4 personām
25 minūtes pagatavošanai

400 g dažādu sēņu (balto un brūno šampinjonu, austersēņu)
250 g makaronu Farfalle
100 g melno un zaļo olīvu bez kauliņiem
60 g mocarellas siera
6 ēdk. olīveļļas
2 ēdk. čili eļļas
2 ēdk. rupji sakapāta bazilika
sāls, malti pipari

1. Notīrītas sēnes atkarībā no lieluma pārgriez uz pusēm vai sagriez četrās daļās. Sieru sagriez plānās šķēlītēs.

2. Makaronus ber verdošā sālsūdenī un izvāri, tad nokās.

3. Kamēr vārās makaroni, lielā pannā sakarsē 2 ēdk. eļļas, ieber sēnes un maisot cep 3–4 minūtes.

4. Liec lielā bļodā, pievieno olīvas un atlikušo olīveļļu, pieber sāli un piparus un samaisi.

5. Pievieno nokāstos makaronus, pieber garšvielas, ja vajag, un apslaki ar čili eļļu. Virsū kārto siera šķēlītes.

foto: Shutterstock

Makaroni tomātu mērcē ar tunci

Ja vēlies pikantāku mērci, pievieno arī 1–2 ēdk. kaperu. Pārkaisi ar sakapātiem zaļumiem.

4 personām
30 minūtes pagatavošanai

500 g makaronu pēc izvēles
370 g savā sulā konservēta tunča
100 g konservētu olīvu ar anšovu pildījumu
1 bundžiņa savā sulā konservētu tomātu gabaliņu
2 sīpoli
2 ķiploka daiviņas
3 ēdk. olīveļļas
sāls, malti pipari

1. Nomizotus sīpolus un ķiplokus smalki sakapā.

2. Lielā pannā sakarsē eļļu un apsautē sīpolus un ķiplokus caurspīdīgus.

3. Pievieno tomātus ar visu šķidrumu, sāli un piparus un uz lēnas uguns karsē kādas 10 minūtes.

4. Lielā katlā uzvāri sālsūdeni, ieliec makaronus un izvāri.

5. Notecini olīvas un 2 ēdk. šķidruma pievieno tomātu mērcei.

6. Makaronus nokās un iemaisi mērcē.

7. Tunci notecini, sadali mazos gabaliņos un iecilā makaronos.

Marinētas paprikas mērce ar sieru

Šo mērci ir vērts turēt pa rokai – noderēs kā piedeva vienkārši vārītiem makaroniem, arī ceptai un grilētai gaļai.

Būtībā mērcei der jebkura paprika, taču garšīgāka un krēmīgāka tā sanāks no paprikas, kas konservēta marinādē ar eļļas piedevu. Vēl labāk, ja paprika pirms tam ir bijusi grilēta vai apcepta.

Mērci ledusskapī var uzglabāt vismaz nedēļu.

400 g marinētas paprikas
80 g rīvēta cietā siera
50 ml olīveļļas
40 g lazdu riekstu
1 svaiga sarkanā čili pāksts
sāls, malti pipari, cukurs

1. Papriku notecini un sagriez mazos gabaliņos. Čili pāksti iztīri un sakapā.

2. Riekstus apgrauzdē sausā pannā, atdzesē un saberz.

3. Visus produktus sablendē un iepildi mazās burciņās. Raugies, lai mērces virsu klātu eļļas kārtiņa.