Noderīgi ikdienā
2020. gada 8. septembris, 18:26

Tautas līdzekļi, kas palīdz stiprināt nervus un uzlabot garastāvokli

"100 Labi Padomi"

Ārstniecības augi ir labs palīgs, ja nepieciešams nostiprināt nervu sistēmu un uzlabot depresīvu garastāvokli.  

Asinszāle

Regulāra asinszāles tējas lietošana ir iedarbīga viegla un vidēji smaga depresīva noskaņojuma gadījumā, tā uzlabo garastāvokli un pašsajūtu. Dari tā: 1–2 tējkarotes auga aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, ļauj 10 minūtes ievilkties. Lieto pa 1–2 glāzēm katru dienu. Pēc 4–6 nedēļām būs jūtams mundrums un enerģijas pieplūdums.

Ievēro! Asinszāles uzlējumu neiesaka lietot, ja ir paaugstināts asinsspiediens.

Piparmētras

Piparmētru lapas 1 ēdamkaroti aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, vāri 10 minūtes, ļauj ievilkties, izkās. Lieto pa ½ glāzei no rītiem tukšā dūšā un vakaros pirms gulētiešanas. Novērš nemieru un atvieglo galvassāpes.

Kaltētas piparmētru lapas 1 ēdamkaroti aplej ar glāzi verdoša ūdens un ļauj 1 stundu ievilkties, izkās. Lieto pa ⅓ glāzes 3–4 reizes dienā pirms ēšanas. Šāds uzlējums der kā nomierinošs līdzeklis un bezmiega profilaksei.

Vilkābele

Ieteicama pret bezmiegu, paaugstinātu asinsspiedienu, paātrinātu sirdsdarbību un spriedzi.

Ņem vienādās daļās vilkābeļu ziedus un augļus, samaisi un termosā 3 ēdamkarotes maisījuma aplej ar 3 glāzēm verdoša ūdens, ļauj ievilkties 2 stundas, izkās. Lieto pa 1 glāzei 3 reizes dienā  ½ stundu pirms ēšanas vai stundu pēc ēšanas.

Sasmalcinātus vilkābeļu augļus 1 ēdamkaroti aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, uzvāri, ļauj ievilkties termosā 2 stundas, izkās. Lieto pa 1–2 ēdamkarotēm 3–4 reizes dienā pirms ēšanas.

Termosā ieber 3–5 ēdamkarotes sasmalcinātu augļu, aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 4 stundas. Lieto pa ¼ glāzes 3–4 reizes dienā pirms ēšanas.

Sasmalcinātus augļus 1 ēdamkaroti aplej ar glāzi verdoša ūdens un vāri uz mazas uguns 20 minūtes. Ļauj ievilkties 1 stundu, izkās. Lieto pa ½ glāzes 2–3 reizes dienā pirms ēšanas pret miega traucējumiem un nervozitāti.

Vīgrieze

Tās tēja samazina nemieru, stresa situācijās noņem nervu spriedzi. Ieteicams lietot jauniešiem pirms eksāmeniem nervu nomierināšanai. 1–2 tējkarotes sasmalcinātu lapu aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 15–20 minūtes. Lieto pēc iespējas karstāku vairākas reizes dienā.

20 g saknes nomazgā un sasmalcini, uzlej 100 g degvīna, noturi 7–10 dienas. Lieto pa 10 pilieniem uz ½ glāzi ūdens. Labi palīdz pret menopauzes sindroma izraisītu neirozi, nemieru un svīšanu.

Dilles

Lieto pie nervu pārslodzes, bezmiega un galvassāpēm. 1 ēdamkaroti diļļu sēklu aplej ar 1 ½ glāzēm verdoša ūdens, ļauj ievilkties 2 stundas, izkās.

Medus

Nomierinoša iedarbība, ieteicams lietot pie bezmiega un neirastēnijas. 1 ēdamkaroti medus izšķīdini glāzē silta ūdens un izdzer pirms gulētiešanas.

Sāls

Ja nepatīk ņemšanās ar augu tējām, vari stiprināt savu nervu sistēmu, katru rītu norīvējot ķermeni ar sāls šķīdumu. To pagatavo, ņemot 1 tējkaroti sāls uz ½ l ūdens.