Parastais šašliks – pagātnes palieka? Kas ir tā dīvainā "sojas gaļa", par ko arvien biežāk runā latvieši
foto: LETA
Šašliks.
Garšīgi

Parastais šašliks - pagātnes palieka? Kas ir tā dīvainā "sojas gaļa", par ko arvien biežāk runā latvieši

Jauns.lv

Spriežot pēc cilvēku Līgo svētku maltītes stāstiem sociālajos tīklos, šogad vēl biežāk svinētāji mielojušies ar tā dēvēto sojšliku jeb ierastā šašlika vegānisko versiju, ko pagatavo no sojas gabaliņiem un arī cep uz grila. To, ka šāds produkts ir ļoti pat ēdams, atzinuši arī visēdāji, kam bija iespēja to nogaršot.

Sojšliks, vegjāņi, nesiers – šādi termini ik gadu, tuvojoties Jāņiem, izskan Latvijas vegānu aprindās. Cilvēki, kuri pievērsušies augu valsts izcelsmes uzturam, turpina uzturēt vasaras saulgriežu svinēšanas tradīcijas, tomēr dara to “pa savam”.

Ja vēl pirms dažiem gadiem jau samarinētus sojas gabaliņus svinētāji varēja iegādāties uz rokas pirkstiem saskaitāmos veikalos un kafejnīcās, tad šogad pirms Jāņiem daudzi steidza šo produktu pagatavot paši, meklējot labākās un gardākās receptes. Nemaz nerunājot par visai plašo piedāvājumu no dažādiem vegānisku produktu ražotājiem.

Tiesa gan, lai sojas šašliks būtu gards, nepietiks to samīcīt ar sīpoliem un uzliet etiķa šļuku – gabaliņi pirms tam ir jānovāra ūdenī vai dārzeņu buljonā, kārtīgi jānospiež šķidrums, lai sojas gabaliņi tekstūras ziņā nelīdzinātos švammei, un tikai tad var ķerties pie garšas piešķiršanas ar marinādes un dažādu garšaugu palīdzību.

Par to, ka gaļu tīri veselības apsvērumu dēļ nevajadzētu ēst katru dienu, runā jau sen, taču tagad, Covid-19 pandēmijas laikā, ņemot vērā, ka jaunais koronavīruss pie cilvēka nonāca no dzīvnieka, arvien vairāk cilvēku ceļ trauksmi, ka beidzot būtu jāliek dzīvnieki mierā. Iespējams, šī vai, iespējams, parastas ziņkāres dēļ sojšliks šogad biežāk nonāca arī uz visēdāju galda, daudziem liekot atzīt, ka, pirmkārt, tas garšo tīri labi, otrkārt, karstā laikā tik ļoti nebojājas un, treškārt, tā ēšana nerada tik smagu sajūtu, kā tas ir, piemēram, no klasiskā cūkgaļas šašlika.

View this post on Instagram

Šī ir tikai viena no manām sojšļika versijām, tomēr tā ir mana mīļākā [tomātu marinādes man vienmēr ir garšojušas labāk par majonēzes]. 🍅 Jāatzīst, ka marinādi vienmēr gatavoju "uz aci", vadoties pēc garšas un tā, kas ir garšvielu plauktā: galvenais, lai ir gana skāba, salda, sāļa un pikanta. Ja savā garšvielu plauktā neatrodi kādu no manis piedāvātajām, nemet plinti krūmos, bet droši nododies eksperimentam un galvenais – izmanto tās garšas, kuras Tev tīkamākas. 🌿 SASTĀVDAĻAS: • 120 g sojas gabalu [viens lielveikala iepakojums] • 1 liels sīpols [vai 2 mazi] • 3-4 daivas ķiploka • 1 laima vai citrona sula • 4 ēk tomātu pastas • 2 ēk sojas mērces [vai miso pastas] • 2 ēk kļavu sīrupa [vai citi saldinātāji] • 1 tk timiāna • 1 tk sinepju pulvera • 1 tk kūpinātas paprikas pulvera • ½ tk citronzāles [pēc izvēles] • 1 sauja lociņu [pēc izvēles] 🌿PAGATAVOŠANA: 1. Vispirms novāra sojas gabaliņus [20 minūtes ūdenī, kuram pievienota 1tk koriandra graudu, dažas lauru lapas un smaržīgie pipari]. Kad izvārījies, atstāj vēl 20 min savilkties un tad ūdeni nokāš [izlasa arī lapas un lielos piparus]. 2. Gatavo marinādi: sagriež sīpolus ripiņās, ķiplok-spiedē saspiež ķiploka daivas, pievieno svaigi spiestu laima vai citrona sulu un pārējās sastāvdaļas. Visu samaisa un atstāj ievilkties uz dažām stundām [vislabāk uz nakti] ledusskapī. 3. Dur uz iesma vai kārto uz restēm un grillē, kamēr brūns un kraukšķīgs. 4. Pasniedz ar tahini mērci un dārzeņiem, bet galvenais – pagaršo pats, pirms draugi ir visu apēduši. 🌱 Lai gardi un dabišķīgi JāņI, Tava SirdsVirtuve

A post shared by 🌱Augu uzturs | Vegan recipes (@sirdsvirtuve) on

Tiesa gan, daži visēdāji steidz aizrādīt vegāniem par dubultajiem standartiem, it kā atsakoties no gaļas, bet vienlaikus meklējot garšas un tekstūras ziņā līdzīgus produktus, kas nāktu no augu valsts. Visbiežākā atbilde uz šādiem komentāriem ir fakts, ka atteikšanās no gaļas notikusi ētisku apsvērumu dēļ, taču tas nenozīmē, ka tā tomēr negaršo. 

Tomēr, mazliet atmetot skepsi pret šādiem produktiem, varam iepazīt veselīgākas uztura alternatīvas un dažādot savu ēdienkarti. Grila sezona Latvijā vēl turpinās, tāpēc vari izmēģināt sojas šašliku pagatavot pats, lai novērtētu, vai tam ir cerība iekarot savu iesmiņu uz grila arī nākotnē. Zīmīgi, ka sojas gabaliņi nebūt nemaksā dārgi, patiesībā - krietni lētāk par labas un kvalitatīvas gaļas gabalu, un tos jau sen var iegādāties parastajos pārtikas lielveikalos. Vienu receptes ideju atradīsi šeit.