foto: Husqvarna.com
Meža darbi jebkādos laikapstākļos?
2020. gada 22. janvāris, 06:00

Meža darbi jebkādos laikapstākļos?

Jauns.lv

Mēdz teikt, ka nav nepiemērotu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs. Vai to pašu var attiecināt arī uz meža darbiem ar motorzāģi? Zināmā mērā! Laikapstākļiem kļūstot arvien neparedzamākiem, nepieciešams pielāgoties arī meža darbu veicējiem. Vairāk nevar paļauties uz sasalušu zemi ziemā un gaismu, ko nodrošina sniega sega. Tagad ziemas lielākoties ir kā tumšs rudens pagarinājums. Vai tādos apstākļos ir iespējams strādāt? Jā, ja tiek izpildīti zināmi nosacījumi!

Meža darbi sliktos laikapstākļos – kas jāņem vērā?

Saulains dienas vidus – kas gan var būt patīkamāk darbam mežā! Bet Latvijas platuma grādos saulaino dienu gadā nav nemaz tik daudz, jo īpaši – gada tumšākajā pusē. Pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem Latvijā decembrī vidēji ir vien 25 saulainas stundas. Kas ir mazāk nekā stunda dienā! Tāpat decembrī ir vislielākais relatīvais gaisa mitrums – 89%. Nebūt nav sapņu laikapstākļi āra darbiem.
Lai nenāktos doties piespiedu dīkstāvē, jādomā par pieciem faktoriem – gaisma, siltums, sausums, drošība, aprīkojums. Apskatīsim katru tuvāk.

Gaisma

Ziemā gaismas stundu dienā ir maz. Tādēļ darba stundas var pagarināt, izmantojot mākslīgo apgaismojumu. Ar motorzāģi neko nevarēs nozāģēt, ja nebūs redzams, kas jāzāģē. Tieši tādēļ ieteicams nodrošināties gan ar spēcīgiem galvas lukturiem (ieteicami LED lukturi ar akumulatoru bloku galvas aizmugurē – tie ir daudz ērtāki lietošanā un rada plašu, bet jaudīgu gaismas kūli), gan ar kopējo apgaismojumu. Nereti lieti noder meža tehnikas tālās gaismas, lai izgaismotu darba zonu.

Siltums

Saules vēlību ziemā nav ko gaidīt, tādēļ par siltumu jārūpējas katram pašam, izvēloties piemērotu darba apģērbu. Ekstremitātes atdziest visātrāk, tādēļ nepieciešami ziemas apstākļiem piemēroti apavi, kas nelaiž cauri mitrumu, ar pastiprinātiem purngaliem darba drošībai un ziemas apstākļiem piemērotu oderējumu. Tautas gudrība arī māca, ka ziemas darbiem jāizvēlas par izmēru lielāki apavi, lai tajos varētu ievilkt siltu vilnas zeķi.

Darba apģērbu ieteicams savilkt kārtās, lai nepieciešamības gadījumā varētu kaut ko pievilkt klāt vai novilkt nost. Termoveļa, kas novada mitrumu, ir pirmā kārta. Tālāk darba apģērbu var papildināt ar, piemēram, siltu vesti, ko nepieciešamības gadījumā var ērti novilt un uzvilkt. Ziemas sezonā kombinezons ir piemērotāks nekā parastas darba bikses, jo neļauj vējam sapūst muguru.

Turklāt par siltumu rokām var parūpēties arī pats motorzāģis – tāds, kuram aprīkojumā ir rokturu apsilde. Tas ne tikai ļaus uzturēt rokas siltas, cimdus sausākus, bet arī samazinās vibrāciju ietekmi uz plaukstām – jo siltākas rokas, jo mazāka ietekme. 

Sausums

Husqvarna motorzāģi ir paredzēti darbam jebkādos laikapstākļos, un tomēr – neviena tehnikas vienība neteiks paldies, ja tai virsū tecēs ūdens. Ja iespējams, tad spēcīga lietus laikā tomēr vajadzētu atpūsties. Ja tomēr sanāk strādāt neliela lietus laikā, svarīgi pēc tam motorzāģi pārbaudīt, nožāvēt un kārtīgi ieeļļot visas atbilstošās vietas, lai nodrošinātu ilgu un labu darbmūžu. To der ievērot arī pēc tam, kad darbs ir darīts sniegā – tas ir tāds pats mitrums kā lietus.

Drošība

Tas, ka drošība ir pirmajā vietā, sen nevienam nav noslēpums. Kaut arī visas situācijas nevar paredzēt, der atcerēties, ka pilnīgi visi noteikumi par darba drošību un obligāti lietojamo aizsargaprīkojumu ir asinīm rakstīti. Un ikviens var parūpēties par elementārāko – piemērotu apģērbu un primāro drošības aizsargaprīkojumu:

●    Ķivere.
●    Acu aizsargs – vai nu sietveida vizieris, kas nosedz visu seju, vai aizsargbrilles. Darbam mežā sietiņa vizieris būs piemērotāks, jo pasargā visu seju no zariem, skaidām un citām lidojošām atlūzām.
●    Darba cimdi. Ziemā noteikti jāizvēlas siltināti darba cimdi.
●    Darba apavi – tiem jābūt ar pastiprinātiem purngaliem.
●    Spilgti un atstarojoši elementi – meža darbos svarīgi būt redzamam. Luminiscējošas krāsas elementi un iestrādātas atstarojoša materiāla joslas ir vienkāršākais veids, kā to panākt.
●    Pareizi komplektēti darba instrumenti – ražotājs jau sākotnēji ir paredzējis dažādus drošības elementus, kas padara darbu ar ierīci mazāk bīstamu. Svarīgi nekādā gadījumā neveikt patvaļīgas modifikācijas un šķietamus uzlabojumus.

Aprīkojums

Dodoties mežā, ieteicams nokomplektēt somu ar dažādām lietām, kas var noderēt krīzes brīdī. Katrā situācijā var būt nepieciešams kaut kas cits, bet parasti par noderīgākajām lietām uzskata:

●    kabatas lukturīti
●    saliekamo nazi
●    rezerves cimdus
●    rezerves zeķes
●    virvi
●    uzlādētu mobilo tālruni
●    aptieciņu
●    papīra salvetes
Tāpat jānodrošinās ar visu, kas nepieciešams sekmīgai darba turpināšanai. Ja notiek darbs ar motorzāģi, tad pie šī aprīkojuma varētu pieskaitīt šādus elementus:
●    Ķēžu eļļa
●    Rezerves degviela vai rezerves akumulators
●    Ķīļi un gāžamo lāpstiņu, lai varētu atbrīvot iespiestu motorzāģa sliedi
●    Rokas zāģis
●    Ķēdes asināšanas piederumi

foto: Husqvarna.com

Kādu motorzāģi izvēlēties?

Šis nav jautājums, uz kuru būtu universāla atbilde. Ikviens, kas ir strādājis mežā, zina, ka dažādiem darbiem nepieciešami dažādi rīki. Jauda, sliedes garums, piedziņas veids, modelis, svars un citi parametri atšķirsies atkarībā no plānotajiem darbiem. Piemēram, arboristu motorzāģiem, kas ir paredzēti darbam koku lapotnēs, ir citādi izvietots rokturis, lai tos būtu ērti turēt vertikāli, kā arī – svara ziņā tie būs krietni vieglāki par, piemēram, profesionālai mežistrādei paredzētiem modeļiem.
Husqvarna motorzāģi ir paredzēti visplašākajam darbu spektram, un to skaidri parādā plašais modeļu klāsts. Visi pieejamie Husqvarna motorzāģi ir aplūkojami vietnē https://www.husqvarna.com/lv/produkti/motorzagi/ Ērtākai izvēlei tie ir iedalīti kategorijās:

●    Amatieru motorzāģi (viegli iedarbināmi, vienkārši vadāmi, piemēroti piemājas darbiem).
●    Daudzpusīgi motorzāģi (jaudīgāki modeļi, nedaudz smagāki par iepriekšējo klasi).
●    Jaudīgi un robusti motorzāģi (modeļi lielu zemes platību īpašniekiem, īpaši jaudīgi).
●    Profesionāli motorzāģi (īpaši izturīgi, ar īpaši augstu veiktspēju, paredzēti ilgstošam darbam).
●    Arboristu motorzāģi (viegli, paredzēti darbam vertikāli).
●    Akumulatora vai elektriskie motorzāģi.
Ienāciet vietnē husqvarna.com/lv un atrodiet savu jaunās sezonas motorzāģi jau tūlīt.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Husqvarna.